Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Ερωτήσεις-απαντήσεις για τις ευρωεκλογές

(Απο την Ελευθεροτυπία)

Πού, πότε και πως θα ψηφίσουμε; Πόσους ευρωβουλευτές θα εκλέξουμε και πως θα μοιραστούν αυτοί μεταξύ των κομμάτων; Οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που θα σας απασχολήσουν εν'όψει του στησίματος της ευρωκάλπης.


Ερ: Πότε ψηφίζουμε;

Απ: Στις περισσότερες από τις 27 χώρες της Ε.Ε. οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου. Σε κάποιες χώρες θα γίνουν νωρίτερα αλλά τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά το βράδυ της 7ης Ιουνίου.

Ερ.: Ποιες ώρες ψηφίζουμε;

Απ: Από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Ερ: Πόσοι είναι οι ευρωβουλευτές του κοινοβουλίου;

Απ: 492 εκατομμύρια ευρωπαίοι από 27 χώρες εκλέγουν 785 ευρωβουλευτές.

Ερ: Ποια είναι η θητεία του κοινοβουλίου;

Απ: Πέντε χρόνια.

Ερ: Ποιες είναι οι "πολιτικές οικογένειες" του ευρωκοινοβουλίου; Απ: Υπάρχουν οχτώ "οικογένειες". Η μεγαλύτερη είναι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(EPP-ED) στην οποία μετέχουν συντηρητικά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, ανάμεσά τους και η ΝΔ. Ακολουθούν η Σοσιαλιστική Ομάδα(PES) στην οποία μετέχει το ΠΑΣΟΚ, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη(ALDE/DLE), η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών(GUE/NGL), στην οποία μετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΝ, η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία(Greens/EFA), η Ομάδα Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών(UEN), η Ομάδα Ανεξαρτησία/Δημοκρατία(IND/DEM), στην οποία μετέχει ο ΛΑΟΣ και οι Mη Εγεγγραμμένοι(ΝΙ).

Ερ: Πόσοι είναι οι έλληνες ευρωβουλευτές;

Απ: Από το 1981 έως το 2004 η Ελλάδα είχε 25 ευρωβουλευτές. Το 2004 είχε 24 και σήμερα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας η χώρα μας θα εκλέξει 22 ευρωβουλευτές.

Ερ: Ποιο είναι το εκλογικό σύστημα;

Απ: Ισχύει η απλή αναλογική, όπερ σημαίνει ότι οι 22 έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το εκλογικό ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα. Όλη η χώρα είναι μια εκλογική περιφέρεια. Το εκλογικό μέτρο για την ανάδειξη ευρωβουλευτή στην α' κατανομή είναι το 4,54545454% (δηλαδή 100 δια τον αριθμό των ευρωβουλευτών, δηλαδή 100 δια 22). Για να βρούμε τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει το κάθε κόμμα στην α' κατανομή διαιρούμε το ποσοστό που έλαβε με το εκλογικό μέτρο. Για παράδειγμα αν ένα κόμμα πάρει ποσοστό 38% θα το διαιρέσουμε με το 4,545454% και θα βρούμε ότι από την α' κατανομή εκλέγει 8 ευρωβουλευτές και θα έχει και ένα ελάχιστο υπόλοιπο. Αν ένα κόμμα πάρει 10% θα εκλέξει αυτομάτως 2 ευρωβουλευτές και θα έχει και ένα υπόλοιπο που θα του δίνει μικρές πιθανότητες για εκλογή τρίτου ευρωβουλευτή στη β' κατανομή. Η διάθεση των εδρών που απομένουν ξεκινάει από το κόμμα που έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο. Και στις ευρωεκλογές ισχύει το εκλογικό κατώφλι του 3% επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων. Κοινώς όποιο κόμμα πιάσει αυτό το ποσοστό θα εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, λόγω του μεγάλου αδιάθετου υπολοίπου που θα είναι 3%.

Ερ: Πώς ψηφίζουμε;

Απ: Επιλέγουμε ψηφοδέλτιο κόμματος, χωρίς να βάζουμε σταυρό προτίμησης, καθώς υπάρχει λίστα.

Eρ: Πώς φτιάχνεται η λίστα;

Απ: Η σειρά των υποψηφίων καθορίζεται από τις εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων. Η συνήθης διαδικασία είναι η λίστα να αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου του κόμματος, με εξαίρεση τον ΣΥΝ και τους Οικολόγους Πράσινους, οι οποίοι διεξάγουν εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Ερ: Είναι υποχρεωτική η ψήφος;

Απ: Με βάση το Σύνταγμα είναι υποχρεωτική η ψήφος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και ισχύουν κυρώσεις διοικητικού χαρακτήρα που εφαρμόζονται στις εθνικές εκλογές.

Ερ: Που μπορώ να βρω πληροφορίες για το ευρωκοινοβούλιο και γενικά για την Ε.Ε.

Απ: Με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα www.europarliament.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου