Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Η απάντηση των Οικολόγων Πράσινων στην Ανοιχτή Επιστολή προς τα κόμματα


Είναι η απάντηση των Οικολόγων Πράσινων στην Ανοιχτή επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα (πατήστε εδώ για την επιστολή)

1. Ποια η θέση του κόμματός σας για το έγκλημα του Ασωπού;
Όπως αναδείχθηκε η «Τραγωδία του Ασωπού» στη σημαντική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες (15/4/2009), με διοργάνωση των Οικολόγων Πράσινων, του Ινστιτούτου Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού, και της ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών, είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκής σημασίας με περιβαλλοντική, πολιτική, κοινωνική και οικονομική διάσταση. Απειλείται η υγεία των κατοίκων αλλά και εργαζομένων στην περιοχή και γι αυτό χρειάζονται άμεσα δράσεις τόσο σε προληπτικό επίπεδο, με βάση την αρχή της προφύλαξης (παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, απαλλαγμένου από τοξικούς και άλλους ρύπους στους κατοίκους των περιοχών, ελαχιστοποίηση /μηδενισμό της έκθεσης των εργαζομένων στη βιομηχανία σε εξασθενές χρώμιο και άλλους επιβαρυντικούς για την υγεία παράγοντες), όσο και συστηματική παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων/ εργαζομένων με τοξικολογική /επιδημιολογική μελέτη. Έχουν ρυπανθεί τα υπόγεια νερά σε μια μεγάλη έκταση και μεταφέρονται τοξικοί ρύποι τόσο στα υπόγεια νερά όσο και στον Ν. Ευβοϊκό. Επιβαρύνονται τα αγροτικά προϊόντα (τουλάχιστον αυτά που έχουν βολβούς) ενώ οι αγρότες από τη Βοιωτία έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά επειδή τα προϊόντα τους δεν πωλούνται στις αγορές είτε επειδή είναι επιβαρυμένα είτε επειδή οι καταναλωτές φοβούνται ότι είναι επιβαρυμένα (δεν υπάρχει έλεγχος επικινδυνότητας στα παραγόμενα τρόφιμα στην περιοχή, ούτε ενιαίος φορέας ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων). Επίσης η οικονομική επιβάρυνση που έχουν ήδη οι πολίτες αλλά και οι παραγωγοί (καλλιεργητές και κάποιες βιομηχανίες) είναι σημαντική: οι πολίτες πρέπει να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για πολλές ανάγκες τους ενώ και κάποιες βιομηχανίες πρέπει να μεταφέρουν νερό από μακριά αν θέλουν να παράγουν ασφαλή προϊόντα. Η ρύπανση πλήττει με δραματικό τρόπο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία και οικονομία των περιοχών και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες, με το ΙΤΑΠ και άλλους φορείς πολιτών, συμμετέχουμε στο δίκτυο πολιτών Ασωπός-Ευβοϊκός και έχουμε από καιρό καταθέσει αναλυτικές θέσεις και προτάσεις για την ανάγκη ταυτοποίησης των βιομηχανιών που προκάλεσαν/προκαλούν τη ρύπανση και αποκατάστασης της περιοχής με δική τους ευθύνη και με πλήρη ανάληψη τους κόστους (εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»), όσο και για τον αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο έλεγχο όλων των βιομηχανιών της περιοχής και επανέλεγχο όλων των αδειών λειτουργίας για να εφαρμοστεί επιτέλους η περιβαλλοντική νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (οδηγία 91/689) και τον ολοκληρωμένο έλεγχο και πρόληψη της ρύπανσης στην βιομηχανία (οδηγία
IPPC) και να σταματήσει η βιομηχανική ρύπανση .

2. Σε περίπτωση εκλογής σας, σε τι ενέργειες θα προβείτε στις πρώτες 100 μέρες της θητείας σας;

Εκτός από την πίεση στις διάφορες υπηρεσίες της Κομισιόν και τις συνεχείς ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, την προσπάθεια να ανακληθούν πιστοποιητικά ΕΜΑΣ και ΙSO 14000 από επιχειρήσεις που πιθανώς έχουν ευθύνες. Δεσμευόμαστε να διαθέσουμε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση σε δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την υποστήριξη της δουλειάς που κάνουν οι πολίτες και το ΙΤΑΠ χωρίς καμία διάθεση ελέγχου και καπελώματος (για παρεμβάσεις του ΙΤΑΠ εκ νέου στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, την οργάνωση έκθεσης στο Κοινοβούλιο, την πρόσκληση της ακτιβίστριας Εριν Μπρόκοβιτς και ειδικών επιστημόνων, την οργάνωση καμπάνιας για λύση του προβλήματος κα. Επίσης μόλις συγκροτηθεί το νέο Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα προσκαλέσουμε τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν να επισκεφθούν την περιοχή και να έχουν και προσωπική εικόνα για την κατάσταση.

Θα εντείνουμε, επίσης, τις πιέσεις μας αλλά και θα καταθέτουμε προτάσεις για αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να έχουμε στροφή σε καθαρή παραγωγή στην περιοχή, θα ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες για συστηματικό έλεγχο όλων των βιομηχανιών και παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης στην περιοχή, θα πιέσουμε για την υιοθέτηση μέσα από διαβούλευση με τους πολίτες ενός σχεδίου εξυγίανσης της ευρύτερης περιοχής και για την εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά (60/2000) που προβλέπει την παρακολούθηση της ποιότητας και ποσότητας όλων των νερών (επιφανειακών, υπόγειων και παράκτιων) σε επίπεδο λεκάνης απορροής και την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας με στόχο την αποκατάσταση της καλής κατάστασης των νερών το αργότερο μέχρι το 2015.


3. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται συνεχή πίεση από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου, είστε σε θέση για ένα τέτοιο αέναο pressing;

Είναι αυτονόητο ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι, όποιος ή όποιοι εκλεγούν αλλά και ως σύνολο θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για λύσεις και την Κομισιόν αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο εφόσον θα είμαστε πλέον – όπως δείχνουν τα πράγματα- στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα είναι από τα κεντρικά θέματα της πολιτικής παρέμβασής μας τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στην Ελληνική Βουλή αλλά και σε καθημερινό επίπεδο. Θέλουμε λύσεις άμεσα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν η πίεση από τους πολίτες αυξάνεται. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα τους με όλες τις δυνάμεις μας.

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις μας εδώ και το δελτίο τύπου για την ημερίδα στις Βρυξέλλες εδώ.

Mιχάλης Τρεμόπουλος

Μαρία Βασιλάκου

Νίκος Χρυσόγελος

Κώστας Διάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου