Τον δρόμο για μια ενεργειακά αυτόνομη χώρα που το 52% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2020 και το 87% έως το 2050 θα παράγονται από πράσινη ενέργεια δείχνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η Greenpeace, περιγράφοντας το μοντέλο με το οποίο η χώρα μας θα... πρασινίσει ενεργειακά περιορίζοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Παρουσιάζοντας την έκθεση που τιτλοφορείται «Ενεργειακή Επανάσταση» με τη συμμετοχή του επιτρόπου για το Περιβάλλον κ. Σταύρου Δήμα και εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων, οι δύο φορείς εξέφρασαν χθες την αισιοδοξία τους ότι η χώρα μας έχει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές αξιοποιώντας το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό της αλλά και άλλες πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμία και τα υδροηλεκτρικά έργα.
Υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκπομπής ρύπων κατά 41% έως το 2020 και κατά 85% έως το 2050.
Τα σενάρια ενεργειακής επανάστασης οδηγούν στα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά συστήματα με τα δεύτερα να εκτινάσσουν τη συμμετοχή τους στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050, αντιπροσωπεύοντας το 16% της παραγόμενης ενέργειας.
Σύμφωνα με τη έκθεση, στην Ελλάδα η ενεργειακή επανάσταση θα συντελεστεί με την εξοικονόμηση ενέργειας, με την αποκεντρωμένη παραγωγή (ενέργεια που παράγεται στο σημείο που καταναλώνεται) και την αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ αλλά και με τη δημιουργία αποδοτικών μεταφορών, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από τη χρήση της έξυπνης κατανάλωσης καυσίμων, της λελογισμένης χρήσης βιοκαυσίμων αλλά και της χρήσης ανανεώσιμου ηλεκτρισμού στα αυτοκίνητα.
Ο τομέας των μεταφορών εκτιμάται ότι θα αποτελεί την κυριότερη πηγή ρύπανσης για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, με μερίδιο 31% στις συνολικές εκπομπές άνθρακα το 2050.
Εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει θετικά την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας και σταδιακά καταργήσει τις λιγνιτικές μονάδες, το σενάριο της ενεργειακής επανάστασης προβλέπει ότι οι εκπομπές των ρύπων θα μειωθούν από τους 106 εκατ. τόνους το 2005 στους 16 εκατ. τόνους τα επόμενα 40 χρόνια. Αυτό συνεπάγεται ότι οι ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές θα περιοριστούν στους 1,4 τόνους από 9,5 τόνοι που είναι σήμερα.
Την άποψη ότι είναι μια επανάσταση που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς πολιτικές αποφάσεις εξέφρασε ο κ. Αρθούρος Ζερβός από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ΑΠΕ, ενώ ο κ. Δήμας προέτρεψε τους ομιλητές να μη χρησιμοποιούν τον όρο «καθαρός» άνθρακας όταν αναφέρονται στις νέες μορφές τεχνολογίας ορυκτών καυσίμων.
«Δεν υπάρχει καθαρός άνθρακας», επισήμανε ο επίτροπος για το Περιβάλλον, τονίζοντας πάντως ότι για τεχνολογίες όπως η αποθήκευση άνθρακα (CCS) δεν θα πρέπει να υπερθεματίσουμε προτού τις δοκιμάσουμε πιλοτικά, παρότι κοστίζουν πολύ ακριβά (100 ευρώ ο τόνος αποθήκευσης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου