Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Αυλαία για την Εβδομάδα του Γκιώνη


Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα δράση που άξιζε κάποιος να την ζήσει!

(απο την www.neaepohi.gr)

Για μια ολόκληρη εβδομάδα η Οικία Καραπάνου βούιζε από τη σύναξη των ανθρώπων που συμμετείχαν στη φετινή Εβδομάδα του Γκιώνη. Άνθρωποι που συμμετείχαν και οργάνωναν δράσεις για τους άλλους, που μαγείρευαν, συγίριζαν, διασκέδαζαν. Μια συνεχής επαφή σε ...ανθρώπινο μέτρο! Μέτρο το οποίο όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά προϋποθέτει τον προβληματισμό και την ευαισθησία για θέματα πέραν της στενής καθημερινότητας.

Η τέταρτη χρονιά διοργάνωσης της Εβδομάδας σηματοδοτεί και την ουσιαστική γνωριμία της Εβδομάδας με ένα μεγαλύτερο κοινο, τόσο σε "στεγνούς" αριθμούς όσο και σε εύρος ποικιλομορφίας. Γι' αυτό και υπάρχει πάντα η ελπίδα, κάποιες από τις συναντήσεις στα πλαίσια της Εβδομάδας του Γκιώνη να οδηγήσουν σε ευρύτερες δράσεις. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι έφηβοι που κατασκήνωσαν για μία εβδομάδα στο κτήμα της Οικίας και αποτελούν μια νέα δυναμική για τον τόπο (αν ο τόπος καταφέρει να τους κρατήσει). Και του χρόνου λοιπόν.

Εσείς σκουπίδια; Εμείς ενέργεια!

Τρεις νέοι άνθρωποι, ο Γιώργος Χρυσόμαλλος και οι αδελφοί Παναγιώτης και Σπύρος Λάκκας, που γνωρίστηκαν στα βουνά (είναι και οι τρεις μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης!) αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις τους, το μυαλό τους και το μεράκι τους. Το αποτέλεσμα: Μια διεθνώς πατενταρισμένη εφεύρεση για τη διαχείριση υπολειμμάτων τροφής, από την οποία παράγεται και ενέργεια! Το σύστημα αυτό επέδειξαν στην οικία Καραπάνου, στην εβδομάδα του Γκιώνη, σαν καλεσμένοι της Βάσως Κανελλοπούλου.

«Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι έβλεπα στο σπίτι μου να πετιούνται μεγάλες ποσότητες από τα τρόφιμα, που περίσσευαν» μας εκμυστηρεύεται ο Γιώργος, ο οποίος είναι επί πτυχίω ηλεκτρολόγος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ερευνητής – υπότροφος του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ). Και η ιδέα αυτή, με τη συνεργασία και των τριών (ο Παναγιώτης είναι τεχνολόγος τροφίμων και ο Σπύρος, σαν μηχανικός έχει αναλάβει το πρακτικό κομμάτι) μετατράπηκε σε ένα σύστημα, που εκτός από υψηλής ποιότητας κομπόστ, παράγει ταυτόχρονα και βιοαέριο! Ενώ δηλαδή μας απαλλάσσει από τα υπολείμματα διατροφής, μας παρέχει και τη δυνατότητα να εξοικονομούμε την ενέργεια, που χρειαζόμαστε για το μαγείρεμα ή και για τη θέρμανση!

compostmethanio
Η κομποστοποίηση, που ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος, μερικές φορές γίνεται δυσάρεστη, λόγω μιας δυσοσμίας, που εκλύεται κατά την εφαρμογή της. Για κάποιους ανθρώπους αποδεικνύεται αναποτελεσματική, εξ αιτίας του χρόνου που απαιτείται για τη δημιουργία του καμπόστ. Η συσκευή αυτών των τριών νέων εξασφαλίζει γρήγορο αποτέλεσμα, άοσμα (γιατί η ζύμωση είναι αναερόβια) και επί πλέον δίνει και μια καθαρή πηγή ενέργειας: το μεθάνιο! Τα υπολείμματα φαγητού έχει αποδειχτεί ότι παράγουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα βιοαερίου από τα ζωικά υπολείμματα (κοπριά).

Ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής στηρίζεται στην εκμετάλλευση – εκτός των απορριμμάτων – και της ηλιακής ενέργειας. Για το λόγο αυτό είναι εφοδιασμένη με ένα ηλεκτρικό συλλέκτη, σαν κι αυτούς, που χρησιμοποιούνται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Η συσκευή, που έφεραν μαζί τους στην Αίγινα, προορίζεται για οικιακή χρήση και αποτελείται από ένα εξωτερικό ανοξείδωτο κουτί μέσα στο οποίο υπάρχει ένα πλαστικό βαρέλι, που με τη βοήθεια αναδευτήρα λειτουργεί σαν χωνευτήρι, μία είσοδος απορριμμάτων και μία βρύση για την έξοδο του κομπόστ.

Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να παράξει υψηλής ποιότητας λίπασμα σε τρεις μορφές: υγρό, στερεό και λίπασμα κομποστοποίησης. Όλα τα τμήματα της συσκευής, εκτός των ηλιακών συλλεκτών, μπορούν να θαφτούν μέσα στο έδαφος, κάτι που - εκτός της καλαισθησίας - εξασφαλίζει και καλύτερες συνθήκες για τη λειτουργία της, λόγω της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας.

«Είναι θέμα παιδείας η διαχείριση των σκουπιδιών» μας λένε και οι τρεις, που μας ενημερώνουν ότι η εφεύρεσή τους μπορεί να καλύψει από ένα μικρό σπίτι έως ένα ολόκληρο Δήμο. Τι θα το κάνει ο Δήμος το παραγόμενο αέριο; «Είναι απλό. Θα το εμφιαλώσει και να το διαθέτει στα μαγαζιά, που θα το χρησιμοποιούν για τις σόμπες εξωτερικού χώρου, για παράδειγμα» μας προτείνουν.

Όποιος θέλει να ενημερωθεί περισσότερο μπορεί να επισκεφθεί τη ιστοσελίδα του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας www.ceretech.gr

Μικροοργανισμοί εν δράσει

Στη φύση υπάρχουν τριών ειδών μικροοργανισμοί: οι αναγεννητικοί (το 10%), οι παθογόνοι (άλλο ένα 10%) και οι «καιροσκόποι» (το υπόλοιπο 80%). Ο Ιάπωνας καθηγητής γεωπονίας Τερούο Χίγκα ανακάλυψε ένα συνδυασμό μικροοργανισμών, που μπορούν να αναστείλουν κάθε διαδικασία σήψης, τους «ενεργούς μικροοργανισμούς» ή ΕΜ (από τις αγγλικές λέξεις Effective Microorganisms).

Η Έβελυν και ο Ρούσος Κυραννού, την Πέμπτη 23/4, προσκεκλημένοι της Βάσως Κανελλοπούλου, παρουσίασαν στο κτήμα Καραπάνου, στα πλαίσια της εβδομάδας του Γκιώνη, αυτούς τους θαυμαστούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας και – αν μη τι άλλο – να την κάνουν περισσότερο άοσμη… Πώς θα σας φαινόταν να ψεκάζατε το βράδυ κάλτσες και παπούτσια, που βρωμάνε, και το πρωί τα βρίσκατε να έχουν άρωμα φρεσκάδας; Ή τι θα λέγατε αν εμβαπτίζοντας τα μαραμένα σας λαχανικά σε νερό, τα βλέπατε πάραυτα να αναζωογονούνται;

Τι θα σκεφτόσασταν αν εξασφαλίζατε την δυνατότητα να κρατήσετε για πολύ καιρό φρέσκο το τυρί σας;

energoimikroorg
Αυτά και άλλα πολλά, που φαντάζουν μαγικά, μας έπεισαν οι καλεσμένοι της Βάσως από το Βόλο ότι μπορούν να μας συμβούν αν εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τους θαυμαστούς αυτούς μικροοργανισμούς, που ανακάλυψε ο Ιάπωνας καθηγητής της γεωπονίας Τερούο Χίγκα.

Οι ίδιοι τους έμαθαν τελείως τυχαία, ξεφυλλίζοντας ένα Γερμανικό περιοδικό. Έκτοτε έχουν συναντήσει τον Ιάπωνα εφευρέτη, έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια και είναι μέλη μιας Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με έδρα το Βόλο, που σκοπό έχει τη διάδοση της χρήσης αυτών των βακτηριδίων, που τρέφονται με ό,τι είναι σάπιο και βρωμάει! Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί είναι απολύτως ασφαλείς και εύκολοι στη χρήση τους, ενώ δεν εγκυμονούν κανένα απολύτως κίνδυνο από την εφαρμογή τους.

Είναι ένα μίγμα από ωφέλιμα βακτηρίδια, που υπάρχουν άφθονα στη φύση και χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια τώρα στα τρόφιμα: στο γιαούρτι, στο ψωμί, στο κρασί μας.

Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα οικονομική: ένα πλαστικό μπιντόνι, μια αντίσταση (σαν κι αυτές που χρησιμοποιούνται στα ενυδρεία), νερό , μελάσα και ενεργοί μικροοργανισμοί σε νάρκη είναι οι πρώτες ύλες, που μας χρειάζονται για να ξεκινήσουμε να εντάξουμε τους ΕΜ στη ζωή μας!

Εύκολα, ανέξοδα και γρήγορα στη συνέχεια μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε την καθαριότητα στο σπίτι μας, για να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματά μας, για την παραγωγή λιπάσματος, για τη βελτίωση του νερού μας, για… «Πριν 100 χρόνια, Γερμανός γιατρός, παρατήρησε ότι σε χώρους των Νοσοκομείων, που σφουγγαριζόντουσαν με νερό, μέσα στο οποίο είχε διαλυθεί μαγιά, δεν υπήρχαν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις» μας πληροφόρησε η Έβελυν Κυραννού.

«Οι λοιμώξεις αυτές, που αποτελούν μια σύγχρονη μάστιγα, οφείλονται στα αντισηπτικά. Με τη χρήση τους εξαφανίζουμε όλους τους μικροοργανισμούς, από όλες τις επιφάνειες. Έτσι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, ανενόχλητοι βρίσκουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται ανεμπόδιστα», μας επισήμανε η Έβελυν.

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί, εκτός από την οικιακή χρήση και τη χρήση στη γεωργία, εφαρμόζονται και από Δήμους, προκειμένου να εξαλειφθούν οι οσμές από τους βιολογικούς καθαρισμούς και από τα απορρίμματα, να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού, ενώ είναι διαδεδομένη η χρήση τους σε ΧΥΤΑ της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας. Στην Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί στον ΧΥΤΑ της Ζακύνθου, όπου οι μετρήσεις κατέδειξαν τα θεαματικά αποτελέσματα από τον ψεκασμό με ΕΜ στη διάσπαση των διοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και για παραγγελίες μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μέσω διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oiko-em.gr

Δίκτυο Αειφόρου Ανάπτυξης από την Ελληνική Εταιρεία

Την Παρασκευή 24/4, στην οικία Καραπάνου και στα πλαίσια της Εβδομάδας του Γκιώνη, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Δικτύου «Αειφόρο Αιγαίο» από την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος χωροτάκτης κ. Κρίτων Αρσένης παρουσίασε τις σημαντικότατες πιέσεις, που δέχονται ήδη τα νησιά του Αιγαίου από την άναρχη οικοδόμηση και τόνισε τους καταστρεπτικούς σχεδιασμούς, που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω του Χωροταξικού για τον Τουρισμό. Έγινε προφανές ότι και η μοίρα της Αίγινας προδιαγράφεται μαύρη, αν αυτό το χωροταξικό τελικά εφαρμοστεί. Οι περιπτώσεις τύπου Lamda Dev. και τα σχέδιά της για ιδιωτική πολεοδόμηση στην Πέρδικα, θα είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα σε όλο ανεξαιρέτως το σύνολο του νησιού.

Το επιδιωκόμενο δίκτυο αναφέρεται κυρίως σε 5 κατηγορίες: σε Πολίτες, σε Επιχειρήσεις, σε Ακαδημαϊκούς, σε ΜΚΟ και σε ΟΤΑ. Στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, η αλληλοβοήθεια και οι κοινές δράσεις πάνω σε ζητήματα που αφορούν όλο το νησιωτικό χώρο, κυρίως του Αιγαίου «...και να τους προσφέρουμε ένα βήμα, ώστε να παρουσιάσουν και αναδείξουν το σημαντικό έργο τους.

Τελικός στόχος είναι η προώθηση των καλών πρακτικών αειφόρου τουρισμού στο Αιγαίο και η ανάδειξή του σε πρότυπο τουριστικό προορισμό» όπως χαρακτηριστικά είπε και ο κ. Αρσένης. Και σ’ αυτό - σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία - δεν περισσεύει κανένας από τους ενεργούς κοινωνικούς «μηχανισμούς», είτε αναφέρεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είτε σε πολίτες που δρουν μόνοι τους.

Η ντροπή μας

Συνάντηση με θέμα την Πρόνοια στην Αίγινα οργανώθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας του Γκιώνη, στην Οικία Καραπάνου, με πρωτοβουλία της κας. Αθηνάς Πατσωνάκη. Η πρόνοια στην Αίγινα είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο συχνά δεν αναφέρεται, «ξεχνιέται», ενοχλεί. Κι αυτό γιατί, όπως έγινε πολύ σωστά και με σαφήνεια κατανοητό, πρόνοια δεν είναι μόνο η ιατρική περίθαλψη αλλά κυρίως, η στάση μιας ολόκληρης κοινωνίας απέναντι σε ανθρώπους που «δεν τα καταφέρνουν».

Το σημαντικότερο, που προέκυψε από τη συζήτηση είναι ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην προσφορά υλικών αγαθών: δύσκολα ή εύκολα συγκεντρώνονται και διανέμονται στους έχοντες ανάγκη. Ωστόσο αυτή η συλλογή και προσφορά υλικών αγαθών δεν είναι ικανή να καλύψει άλλες ανάγκες, όπως η μοναξιά, η απομόνωση, η ντροπή, που κάποιες φορές αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι. Μια ντροπή, που τελικά αποτελεί ντροπή της κοινωνίας μας, μια σημαντική ήττα στην - ολοένα διασπώμενη - κοινωνική συνοχή και την περιβόητη αλληλεγγύη της Ελληνικής κοινωνίας.

Η πλέον χρήσιμη προσφορά είναι εκείνη του χρόνου και όχι των τροφίμων και των παλιών μας ρούχων. Ο χρόνος, που συχνά είναι ακριβότερος του χρήματος ,είναι τελικά ο δείκτης της ανθρωπιάς μας, είναι η ρότα, που έχουμε χαράξει ως κοινωνία.

Οι λιγοστοί ενδιαφερόμενοι που συμμετείχαν στην κουβέντα, έδειξαν πάντως τη διάθεση να προβούν σε ενέργειες «πρόνοιας». Οι ενέργειες αυτές εν καιρώ θα παρουσιαστούν από τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

Όμορφες τοιχογραφίες από παιδιά

toixogkaravi.
Υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Denoit Paré και στα πλαίσια της εβδομάδας του Γκιώνη, από την Τετάρτη 22/4 έως και το Σάββατο 25/4 μικρά παιδιά στρώθηκαν στη δουλειά και δημιούργησαν αυτές τις όμορφες τοιχογραφίες.

Η άχαρη πλευρά του γηπέδου, κοντά στα αποδυτήρια, έχει πλέον τη δικιά της ιστορία, που την έγραψαν στον τοίχο τα παιδιά, με την μπογιά τους! Μπράβο τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου