Ανοιχτή επιστολή
“Για εγκλήματα περιβάλλοντος , πιάνει δουλειά ο Εισαγγελέας,” ανακοίνωναν πριν λίγο καιρό όλα τα ΜΜΕ. “Κατ εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης, που ζήτησε να αντιμετωπιστούν με σκληρότητα τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος σε ολόκληρη τη χώρα”.
Λίγες μέρες νωρίτερα, ήταν αρχές του Αυγούστου, όταν όλα τα ΜΜΕ μιλούσαν για την επιτυχία που είχε για μια ακόμη φορά το ιστορικότερο φεστιβάλ Ελληνικής μουσικής. Το River Party που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1978 στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, στο Νεστόριο Καστοριάς.
Στη Ρόδο, ο ποταμός Μάκαρης βρίσκεται ανάμεσα στις πρώην κοινότητες Μαλώνα και Μάσαρη. Μαζί με τους Γαδουρά, Σκατουλιάρη, Πλατανερό και Χα, είναι ένας από τους πέντε ποταμούς- χειμμάρους που διασχίζουν την ευρύτερη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος της Μαλώνας, με τις πηγές του να βρίσκονται βορειοδυτικά, στα γύρω βουνά των Απολλώνων και τα Πλατάνια.
Οι κοίτες του ποταμού, αποτελούσαν για αιώνες και μέχρι πριν λίγα χρόνια, την δίοδο επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής, με τα χωριά της βορειοδυτικής πλευράς του νησιού. Μέσα από αυτές, κάτοικοι από την Μαλώνα και τα Μάσαρη ταξίδευαν για να μεταφέρουν προϊόντα τους σε άλλα χωριά προκειμένου να τα εμπορευθούν. Όσοι δε έτυχε να περπατήσουν μέσα από την κοίτη του, μεταφέρουν εικόνες απίστευτης φυσικής ομορφιάς και σημεία σπάνιου περιβαλλοντικού πλούτου. Στις κοίτες αυτές, μέχρι και το δέλτα του ποταμού δίπλα στο Χαράκι, είχαν αναπτυχθεί πλούσια οικοσυστήματα χλωρίδας και πανίδας, με σημαντικές αποικίες του προστατευόμενου ψαριού Γκιζάνη, βατράχια, καβούρια, πεταλούδες, φίδια των νερών και βιότοποι με σπάνια ενδημικά και αποδημητικά πουλιά.
Εδώ, κρυμμένο βαθιά ανάμεσα σε απόκρημνες πλαγιές από σταλακτιτικούς βράχους, βρίσκεται ένα από τα άγνωστα φαράγγια της Ρόδου, η “Ξεντρυπητή”. Μοναδικό οικοσύστημα από σπάνια φυτά, ίσως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση περιοχής Natoura που υπάρχει στο νησί της Ρόδου, ανεξαρτήτως του εάν είναι ενταγμένη η όχι στο Δίκτυο αυτό. Ο επισκέπτης μπορεί να το προσεγγίσει και να το διασχίσει, αν ακολουθήσει το δρόμο δίπλα στο γεφύρι, λίγο πριν την είσοδο στη Μαλώνα, με κατεύθυνση Δυτικά.
Στο δρόμο Μαλώνα -Μάσαρι επί της παλαιάς εθνικής οδού, είχε κατασκευαστεί την εποχή της Ιταλικής κατοχής, ένα τοξωτό γεφύρι, από αυτά που χαρακτηρίζονται ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Φτιαγμένο με μεράκι για να αντέξει στο χρόνο ως στολίδι, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής με μορφολογικά χαρακτηριστικά της Ιταλικής περιόδου. Με την χάραξη της νέας οδού Ρόδου - Λίνδου το γεφύρι του Μάκαρη έμεινε απέξω του κύριου όγκου της κυκλοφοριακής κίνησης, αφού πλέον η χρήση του δρόμου αφορά τους κατοίκους του χωριού. (Για συνέχεια πατήστε εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου