Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Για την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης

Απο το το ecogreensalonika.wordpress.com

ktirio_grav

Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης αποτελεί μία καθυστερημένη πλην επιβεβλημένη εκσυγχρονιστική κίνηση για την υπέρβαση των αγκυλώσεων του παρελθόντος. Ήταν ένας παρωχημένος θεσμός που εξυπηρετούσε μονάχα τις πελατειακές σχέσεις του εκάστοτε υπουργού, ο οποίος δια του διορισμού εξασφάλιζε την επανεκλογή του και έπρεπε να είχε καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από την εφαρμογή της εξαγγελίας για αποτελεσματικότερη διοίκηση και κατάργηση των θεσμών αποικιακής εκμετάλλευσης του κράτους από το πολιτικό προσωπικό που το διαχειρίζεται.

Θα κριθεί όμως και από τις πολιτικές πραγματικής στήριξης της ελληνικής περιφέρειας και της αυτοδιοίκησης, που σήμερα παραπαίει. Κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει σύντομα να υλοποιήσει τη συνταγματική επιταγή και τους σχεδιασμούς για περιφερειακή αυτοδιοίκηση.


και απο το TV Χωρίς σύνορα

Αρχικά ως Γενική Διοίκηση Μακεδονίας ή Θεσσαλονίκης. Κατόπιν ως υπουργείο Βορείου Ελλάδος. Από το 1988, ως Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός πάντα υπήρχε. Για να υπενθυμίζει κάτι στους γείτονες, για να «ανακόπτει την φόρα των εξωτερικών και των εσωτερικών εχθρών του έθνους», για να τονώνει το ηθικό. Του Αρίστου Αναγνώστου

Ποιών; Σίγουρα του εκάστοτε ενοίκου του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με το μεγάλο, επιβλητικό, υπουργικό γραφείο, το βαρύ βελούδινο χαλί, τις υπουργικές τιμές και φυσικά τις ευχές της Εκκλησίας. Τι και αν δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές αρμοδιότητες… Οι συμβολισμοί μετράνε… Το ζήτημα είναι αν θα υποκατασταθούν από δομικές αλλαγές και τομές, που δεν θα ενισχύσουν τα επαρχιώτικα σύνδρομα κατωτερότητας και τα τοπικιστικά ανακλαστικά, αλλά την ουσιαστική αποκέντρωση και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό θα δοκιμαστεί η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να καταργήσει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Έτσι μετονομάστηκε το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος επί πρωθυπουργίας του πατέρα του. Μάλιστα, από τις 5 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου του 1985 (μετά από τη δεύτερη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ), υπουργός Βορείου Ελλάδος είχε διατελέσει ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου!

Ο βίος του Υπουργείου

Το ελληνικό κράτος έπρεπε να εντάξει διοικητικά τις καταληφθείσες, με τους Ά Βαλκανικούς Πολέμους, περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Σε αυτές τις ιστορικές συνθήκες γεννιέται ο θεσμός της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας (μετέπειτα υπουργείο Β. Ελλάδος).

Στις 31 Οκτωβρίου του 1912 εκδίδεται διάταγμα με το οποίο: «Ανατίθεται εις τον Ημέτερον επί της Δικαιοσύνης Υπουργόν Κύριον Κ. Ρακτιβάν, όπως ως Αντιπρόσωπος της Ελληνικής; Κυβερνήσεως, κανονίση τα της προσωρινής διοικήσεως των καταληφθεισών χωρών».

Μαζί με τον Κ. Ρακτιβάν εγκαταστάθηκαν στη καταληφθείσα Θεσσαλονίκη και μερικοί κρατικοί λειτουργοί, για να δημιουργήσουν το πρόπλασμα των ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών και να θέσουν τις βάσεις για τη διοικητική οργάνωση της Μακεδονίας και των άλλων περιοχών που ανέκτησε ο ελληνικός στρατός.

Λίγο αργότερα, το 1913, τον Ρακτιβάν διαδέχεται ο Στέφανος Δραγούμης, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Γενικός Διοικητής Μακεδονίας. Η Γενική Διοίκηση καταργήθηκε το 1915, επανιδρύθηκε το 1918, καταργήθηκε και πάλι το 1944, για να επανιδρυθεί και πάλι μετά τον Πόλεμο, το 1945. Καταργήθηκε οριστικά το 1955, ταυτόχρονα με την ίδρυση του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος. «Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου ήταν η έπαλξη, το πολιτικό Γ΄ Σώμα Στρατού για την αντιμετώπιση του από Βορρά κινδύνου,», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

«Υπάρχουν ζητήματα εκεί, τα οποία έχουν ανάγκη διαρκούς ρυθμίσεως και παρακολουθήσεως, διαρκούς ειρήνης, διαρκούς κυβερνητικής μερίμνης. Τα ζητήματα αυτά δεν δύνανται να αναγραφούν εις το νομοσχέδιον αυτό, είναι όμως εις όλην την εθνικήν αντιπροσωπείαν αντιληπτά», επεσήμαινε ο υπουργός της Κυβέρνησης Παπάγου, Νικολίτσας, για τις βόρειες επαρχίες, κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της ίδρυσης του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος.

Υπουργείο και παρακρατικοί

Η δολοφονία Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο του 1963, έφερε στο προσκήνιο το ρόλο του υπουργείου Βορείου Ελλάδος και του τότε Γενικού Γραμματέα του, Ιωάννη Χολέβα, στο συντονισμό των παρακρατικών οργανώσεων.

Αναφέρει ο Γιάννης Βούλτεψης στο βιβλίο του «Υπόθεση Λαμπράκη»:
«Μήνες αργότερα η «Αυγή» έφερε στη δημοσιότητα το έγγραφο που έστειλε ο γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Πασχάλης Κόντας, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Βορείου Ελλάδος, Ιωάννη Χολέβα, 25 μέρες πριν από το έγκλημα. Και το έγγραφο αυτό έλεγε ότι ο Χολέβας έπρεπε να ενεργήσει ώστε να συντονισθούν οι ενέργειες των Γιοσμάδων και των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των «κομμουνιστικών προκλήσεων».

Υπουργείο Εορτών και Επετείων

«Το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος ήταν τροφοδότης των εθνικιστικών φαντασιώσεων. Στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα παράρτημα της κεντρικής εξουσίας, φίλτρο της κρατικής μηχανής. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά είχε το συμβολισμό του και για την άλλη πλευρά. Για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, το Υπουργείο λειτουργούσε σαν «ταχυδρομικό περιστέρι» που μετέφερε τα αιτήματα στην κεντρική εξουσία. Αλλά, κάλλιστα θα μπορούσε να παίξει τον ίδιο ρόλο ένα fax» υπογραμμίζει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Όλες οι πορείες κατέληγαν παραδοσιακά στο ΥΜΑΘ. Η είσοδος ήταν πάντα οχυρωμένη από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, το πολύ-πολύ να περνούσε κάποια αντιπροσωπεία( στην καλύτερη περίπτωση) για να επιδώσει ψήφισμα. Άγνωστο βέβαια, αν έφτανε ποτέ στον προορισμό του.

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με Παπανδρέου και Παπαθεμελή

Όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και Σκοπιανό στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του 80,. Έτσι τον Αύγουστο του 1988, επί υπουργίας Στέλιου Παπαθεμελή και με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, το υπουργείο Βορείου Ελλάδος μετονομάζεται σε Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης!

Όσο είναι σε λειτουργία η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΜΑΘ www.mathra.gr Νέο παράθυρο μπορείτε να ανατρέξετε και να προσπαθήσετε να βγάλετε συμπέρασμα για το ποιες ήταν οι αρμοδιότητές του, η διοικητική του διάρθρωση. Επίσης να δείτε ποιοι διετέλασαν υπουργοί. Διακρίναμε μεταξύ άλλων τον πατέρα Χατζηνικολάου, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, υπουργό επί ημερών Μητσοτάκη. Τον Γιώργο Τζιτζικώστα, πατέρα του πρώην βουλευτή της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Απόστολου Τζιτζικώστα (ναι αυτού που του κράτησε την έδρα ο Κ. Καραμανλής). Τον Βασίλη Ιντζέ, τον Κώστα Τριαρίδη, τον Γιώργο Πασχαλίδη, τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Γιάννη Μαγκριώτη, τον Χάρη Καστανίδη. Η εξιστόρηση τελειώνει στον Σταύρο Καλαφάτη.

Το ιστορικό Διοικητήριο

Ακριβώς στη σημερινή θέση του Υπουργείου βρισκόταν, κατά τον 17ο αιώνα, το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις του καταστράφηκαν από πυρκαγιά στις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε η τοποθεσία έφερε την ονομασία «Καμένο Δικαστήριο». Λίγο νοτιότερα, στον χώρο της σημερινής πλατείας Διοικητηρίου, βρισκόταν οι φυλακές της πόλης.

Κατά τον 19ο αιώνα το δικαστήριο μεταφέρθηκε στη σημερινή οδό Πλάτωνος, αλλά το 1837 η περιοχή του σημερινού διοικητηρίου εξακολουθούσε να φέρει ακόμη την ονομασία «Καμένο Δικαστήριο».

Λίγο μετά από αυτή τη χρονολογία, πρέπει να χτίστηκε, ακριβώς στην ίδια θέση με το υπουργείο, το παλαιό μέγαρο του διοικητή του βιλαετίου της Θεσσαλονίκης, πριν από την Απελευθέρωση. Και το παλαιό διοικητήριο καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1890.

Το ιστορικό, διατηρητέο κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το ΥΜΑ-Θ-γνωστό ως Διοικητήριο- άρχισε να κτίζεται το 1891 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Ολοκληρώθηκε το 1895.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου