Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Μήπως δε χρειάζεται να αγοράζουμε πια;

Απο την TV Χωρίς Σύνορα

Εχθές, από το μεσημεράκι μέχρι τις 9 το βράδυ, η Αβραμιώτου γέμισε ρούχα και παπούτσια που ζητούσαν νέο χρήστη! Ο λόγος για το πρώτο επίσημο «swap! not shop!» πάρτι στην Αθήνα, που διοργανώθηκε από τρεις κοπέλες.



Η Θάλεια Γελαδάκη, η Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη και η Βιβιάνα Μηλιαρέση είδαν κάποια στιγμή τη ντουλάπα τους γεμάτη με ρούχα τα οποία είχαν πολύ καιρό να φορέσουν κι έτσι αποφάσισαν αντί να τα χαρίσουν ή να τα πετάξουν, να τα ανταλλάξουν.

Μετά την πρώτη σε στενό κύκλο συνάντηση ανταλλαγής που διοργανώθηκε στην ταράτσα της Σάντρας στα Περάλωνα, εχθές πραγματοποίησαν το «2nd swap! not shop!» πάρτι, με συνοδεία rockabilly μουσικής, ποτών και κερασμάτων στον πολυχώρο «6 D.Ο.G.S.» στο κέντρο της Αθήνας. Όπως μας λέει η Θάλεια που σπούδαζε για 5 χρόνια στο Λονδίνο «τα πάρτι ανταλλαγής είναι κάτι συνηθισμένο στο εξωτερικό και εγώ είχα παρευρεθεί σε 3-4 οπότε ήξερα και τη διαδικασία, όμως δεν θέλαμε να υπάρχουν κανόνες. Συνήθως τα πάρτι ανταλλαγής που γίνονται στο εξωτερικό έχουν πιο αυστηρούς κανόνες, π.χ. ανταλλαγή παντελόνι με παντελόνι ή ίδιας αξίας ρούχα.

Εμείς δεν θέλαμε κάτι τέτοιο, θέλαμε να είναι πιο χαλαρά και να περάσουμε καλά. Οπότε η μόνη προϋπόθεση για να συμμετέχεις είναι να φέρεις μια σακούλα σούπερ μάρκετ με ρούχα που να είναι καθαρά και πλυμένα και μπορείς να πάρεις ότι θέλεις». «Προέκυψε από την ανάγκη να "ξεφορτωθούμε" κάποια ρούχα και εξελίχθηκε σε μια ιδέα με οικολογικό χαρακτήρα. Μας ενδιαφέρει η ανακύκλωση και η ιδέα πως μπορείς να πάρεις καινούργια πράγματα και να περάσεις καλά χωρίς καθόλου χρήματα!». Το επόμενο παζάρι θα γίνει γύρω στα Χριστούγεννα. Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο, τι περισσεύει δίνεται σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Έτσι λοιπόν, αυτό που πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα θεωρούνταν δείγμα φτώχειας σήμερα γίνεται της μόδας και αποτελεί ένα τρόπο για κάποιους να μένουν στη μόδα χωρίς να ξοδεύουν. Μάλιστα, μετά την οικονομική κρίση του 2008, υπήρξε έκρηξη παρόμοιων πρωτοβουλιών και δημιουργήθηκε ο νέος όρος «recessionistas» (νεολογισμός που δημιουργήθηκε από τη μίξη των λέξεων recession-οικονομική κάμψη και fashionistas-μοντέρνος).

Άλλα παζάρια ή κινήσεις που λειτουργούν στην Αθήνα είναι το μόνιμο χαριστικό παζάρι στο πατάρι του Σποροχώρου όπου υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται. Ο Σποροχώρος (http://www.sporos.org/), που αποτελεί μία οργάνωση που ασχολείται με το Δίκαιο Εμπόριο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, αποφάσισε να πειραματιστεί με έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης».Ένα πάρε–δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο ανταλλαγής και αλληλεγγύης. Επίσης, το Freecycle Network είναι ένα διεθνές δίκτυο που προωθεί την ανταλλαγή αντικειμένων σε τοπικά επίπεδα. Ο σκοπός του οργανισμού αυτού είναι να μην καταλήγουν στις χωματερές αντικείμενα τα οποία δεν είναι σκουπίδια. Η συμμετοχή γίνεται μέσω των τοπικών Yahoo Group και η συνδρομή είναι δωρεάν. Το forum xariseto.gr είναι ένας ακόμη τρόπος ανακύκλωσης αντικειμένων καθώς και το bookmooch.com για βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου