Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Τολμηρή δράση για δειλούς πολιτικούς

Όταν οι Βρετανοί Βουλευτές επιστρέφουν από τις θερινές διακοπές τους, θα τους περιμένει μία δυσάρεστη έκπληξη στη 'δουλειά'.

55 τολμηροί ακτιβιστές μας σκαρφάλωσαν τον τοίχο του Βρετανικού Κοινοβουλίου και κατέλαβαν την ταράτσα τους. Ξεδιπλώνοντας ένα πανό με το σύνθημα 'Αλλάξτε πολιτικές, σώστε το κλίμα' οι ακτιβιστές της Greenpeace κατηγορούν την Αγγλική κυβέρνηση ότι η δειλή της πολιτική είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκής για να σώσει τον πλανήτη από τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.

Καθώς η Βρετανική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου – απαιτώντας ένα ‘δραστικό βήμα’ στις μειώσεις των εκπομπών της χώρας – και η κρίσιμη διάσκεψη της Κοπεγχάγης είναι λιγότερο από δύο μήνες μακριά, οι ακτιβιστές υπενθυμίζουν ότι η κλιματική πολιτική οφείλει να είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας


Οι ακτιβιστές αναρριχήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην οροφή του ιστορικού κτιρίου του Ουέστμίνστερ, με σκοπό να περάσουν την νύχτα εκεί περιμένοντας να... καλωσορίσουν τους βουλευτές σήμερα το πρωί. Πριν παραβιάσουν τα όρια ασφαλείας του κτιρίου, ανέφεραν στους αστυνομικούς ποιοι είναι και ότι πρόκειται να προβούν σε μία ειρηνική διαμαρτυρία. Μέχρι σήμερα [Δευτέρα] το μεσημέρι, 24 από τους 55 ακτιβιστές έχουν συλληφθεί από την αστυνομία, ενώ οι υπόλοιποι 31 παραμένουν στην οροφή του Κοινοβουλίου.


Εκτός από τα πανό οι ακτιβιστές εξέδωσαν ‘μανιφέστο’ στο οποίο περιγράφονται 12 απλά βήματα – που σήμερα κιόλας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι βουλευτές - προκειμένου να μπει η Μεγάλη Βρετανία σε μια πορεία χαμηλής έντασης άνθρακα και να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες με την απαραίτητη κλιματική χρηματοδότηση.

«Σκαρφαλώσαμε στην οροφή του Κοινοβουλίου γιατί πολλοί από τους πολιτικούς και τα κόμματα που κατοικοεδρεύουν στο κτίριο μας έχουν απογοητεύσει αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές» ανέφερε η 28χρονη Άννα Τζόουνς, μία από τις ακτιβίστριες της Greenpeace. «Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Κοπεγχάγη. Χρειαζόμαστε μία πράσινη οικονομία που να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να φέρει ευημερία, καθώς και να αποτρέψει τις ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές.

«Οι πολιτικοί πρέπει να αγωνίζονται για τις επόμενες γενιές, όχι για τις επόμενες εκλογές»

Σε 55 ημέρες από σήμερα η διεθνής κοινότητα θα συναντηθεί στην Κοπεγχάγη με σκοπό να καταλήξει σε μία δίκαιη, φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία που να αντιμετωπίζει την απειλή των κλιματικών αλλαγών. Αν και η επιστήμη έχει κάνει σαφείς υποδείξεις αναφορικά με τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δυστυχώς η εξέλιξη των κλιματικών διαπραγματεύσεων, μετά και το πέρας των διεργασιών στην Μπανγκόκ την προηγούμενη εβδομάδα απογοητεύουν και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος αποτυχίας στην Κοπεγχάγη. Στη Μπανγκόκ, η Κίνα και άλλα 130 αναπτυσσόμενα κράτη κατηγόρησαν τις βιομηχανικές χώρες, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ και την Αγγλία, ότι προσπαθούν να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει πλέον διάχυτη ανησυχία ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις αναγκαίες δεσμεύσεις για μια ουσιαστική συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Η Greenpeace απαιτεί από τους ηγέτες:
• Να δεσμευθούν σε στόχους μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά τουλάχιστον 40% ως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990
• Να δεσμευθούν για τον τερματισμό της αποδάσωσης των τροπικών δασών του πλανήτη ως το 2015
• Να δεσμευθούν σε χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον €110 δις ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για δράσεις προσαρμογής και μετριασμού των κλιματικών αλλαγών και τερματισμού της αποδάσωσης

Οτιδήποτε λιγότερο από τα παραπάνω θα αποτελεί αποτυχία για την ίδια την ανθρωπότητα που θα αφήνει εκτεθειμένο τον πλανήτη, τις ανθρώπινες κοινωνίες και την οικονομική ανάπτυξη στο έλεος των επερχόμενων καταστροφικών κλιματικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου