Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε την ακόλουθη δήλωση εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων.

«Με όση καλή διάθεση και να τις δούμε, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ήταν δυστυχώς σημαντικά κατώτερες από τις προσδοκίες που η ίδια είχε δημιουργήσει στους πολίτες. Γενικόλογες και αόριστες στο μεγαλύτερο μέρος τους, με πλήθος καλών προθέσεων αλλά χωρίς δεσμεύσεις και στόχους, με αρκετά αυτονόητα και με πολλές επαναλήψεις από προγραμματικές ανακοινώσεις άλλων κυβερνήσεων μοιάζουν περισσότερο με μια ακόμη προεκλογική ομιλία παρά με πραγματικό σχέδιο διακυβέρνησης. Έντονη είναι και η αναντιστοιχία ανάμεσα στον υψηλό τόνο των διακηρύξεων και την περιορισμένη εμβέλεια των στόχων.

Πέρα από την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για μια δίκαιη κοινωνία, στο σκοτάδι αφήνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης και για τα πιο κραυγαλέα περιβαλλοντικά ζητήματα: τον Αχελώο, τις νέες λιγνιτικές μονάδες, τα επικίνδυνα νερά στον Ασωπό και την Εύβοια. Τι θα γίνει με τα απόβλητα, το δασολόγιο, την κατεδάφιση των αυθαιρέτων στα δάση, τη δόμηση εκτός σχεδίου;

Τα πρώτα δεδομένα παρουσιάζουν την πράσινη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ ως ένα «πουκάμισο αδειανό». Οι αλχημίες με το στόχο για την Ανανεώσιμη Ενέργεια, που αποτελεί ήδη ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας μας, δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες ότι δήθεν «βάζουμε ψηλά τον πήχη». Η κλιματική αλλαγή βάζει τον πήχη πολύ ψηλότερα, και δυστυχώς η κυβέρνηση δε συνειδητοποιεί ότι περνάει από κάτω..

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε επιμέρους θετικές τομές και ρήξεις στα ζητήματα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της κοινωνικής συνοχής, της οικονομίας, της απασχόλησης, του περιβάλλοντος, της μεταναστευτικής πολιτικής και του ασύλου. Όσο όμως αυτές αναβάλλονται, η χώρα κινδυνεύει να μείνει σε μια από τα ίδια.

Από την πλευρά μας θα περιμένουμε και τα επόμενα δείγματα γραφής, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο στη συνέχεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου