Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Α. Παπανδρέου και στην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη έστειλαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι στην οποία απευθύνουν έκκληση να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τη διακοπή των έργων εκτροπής του Αχελώου, με δεδομένο μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός είχε προτείνει στη Μαρία Βασιλάκου, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων και των Αυστριακών Πράσινων, αλλά και γενικότερα στους Οικολόγους Πράσινους, να αναλάβουν το υφυπουργείο Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες τα νερά, τα δάση και τη χωροταξία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, αλλά και θα ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική όπου η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για πράσινες λύσεις. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιλέγουμε να συμβάλλουμε στις αλλαγές πολιτικών και να εισάγουμε μια νέα κουλτούρα στην πολιτική.
Ειδικότερα στα θέματα των νερών, θέλουμε να ανοίξουμε έναν δημόσιο διάλογο, και με την κυβέρνηση, με στόχο να υπάρξουν άμεσα λύσεις. Η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε θέματα προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή μας. Σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η ρύπανση των υπόγειων νερών και ποταμών, η εξαφάνιση της λίμνης Κορώνειας, η ρύπανση των υπόγειων νερών σε μια μεγάλη περιοχή στα Οινόφυτα-Ασωπό, παραμένουν κάτω από το χαλί, ενώ θα έπρεπε να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σχετικές υποθέσεις.
Με δήλωσή του στα ΜΜΕ ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων τονίζει: «Με δεδομένο ότι δημιουργήθηκε υφυπουργείο Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες τα νερά, τα δάση και τη χωροταξία, καλέσαμε τον Πρωθυπουργό να πάρει μια πρωτοβουλία που σχετίζεται με το θέμα της διαχείρισης των νερών, να εξαγγείλει, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, την άμεση διακοπή των έργων εκτροπής του Αχελώου. Μια τέτοια πρωτοβουλία από την κυβέρνηση θα αποδείκνυε ότι έχει την πρόθεση να σταματήσει λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος και να προωθήσει βιώσιμες πολιτικές προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων».
«Τα τελευταία 20 χρόνια, η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί το πιο ακραίο δείγμα παραλογισμού στη διαχείριση των νερών και του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. «Το έργο έχει κριθεί, μετά από προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, 5 φορές παράνομο από το ΣτΕ, και έχει αποκλειστεί, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σύντομα πρόκειται να κριθεί από το ΣτΕ και το τελευταίο νομοθετικό πρόσχημα που του είχε δώσει ο κ. Σουφλιάς. Επίσης, το ΣτΕ έχει θέσει σχετικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι ένα ανάλογο έργο στην Ισπανία, το Υδρολογικό Σχέδιο, εγκαταλείφθηκε όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Θαπατέρο».
«Η εκτροπή ποταμών για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων διαχείρισης του νερού είναι όχι μόνο λάθος πρακτική αλλά και επιλογή που παραβιάζει ξεκάθαρα την νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης (Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 60/2000) που είναι, μέρος της εθνικής μας νομοθεσίας», επισήμανε η Ιωάννα Κοντούλη, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων. «Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους 600.000.000 Ευρώ σε λάθος κατεύθυνση και θα απαιτηθούν άλλα τόσα χρήματα για να γίνει μια τρύπα στο νερό. Το να σπαταλάμε πόρους σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης σε μια κατεύθυνση που επιδεινώνει ταυτοχρόνως τις περιβαλλοντικές συνθήκες είναι -θα συμφωνείτε- λάθος επιλογή».
Περιβαλλοντικοί φορείς, επιστήμονες καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει προτάσεις με στόχο την επίλυση των προβλημάτων νερού στη Θεσσαλία με έργα εξοικονόμησης και ανακύκλωσης του νερού στην περιοχή, με μικρά έργα εκμετάλλευσης των υπαρχόντων υδατικών πόρων, με αντικατάσταση των συστημάτων άρδευσης με πιο αποδοτικά, και κυρίως με σοβαρή στήριξη των αγροτών για αλλαγή των υδροβόρων καλλιεργειών με άλλες που θα εξασφαλίζουν δίκαιο εισόδημα στους αγρότες, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου