Ηθική δικαίωση όσων αγωνίζονται για την υπεράσπιση του Αχελώου από τα έργα εκτροπής του, θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη χθεσινή παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στη συζήτηση για την αίτηση αναστολής των έργων. «Μιλώντας για επανεξέταση της εκτροπής, η κ.Μπιρμπίλη είπε επιτέλους το αυτονόητο», δηλώνουν σχετικά. Παράλληλα όμως εκφράζουν την ανησυχία τους για την εμμονή της υπουργού στην άμεση λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας, που θα οδηγήσει στην κατάκλιση του ομώνυμου χωριού και στην αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων. Αποτελεί τουλάχιστον παραποίηση της πραγματικότητας να χαρακτηρίζεται ένα τέτοιο φράγμα περιβαλλοντικό έργο, όταν αποτελεί οργανικό μέρος του σχεδιασμού της εκτροπής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν επίσης ότι οι αντιρρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος έχουν δυστυχώς περιορισμένο πρακτικό αντίκρισμα αφού η ίδια δεν έχει άμεση αρμοδιότητα για το έργο, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι επιμένει στην προώθησή του. Το ερώτημα τώρα για την κυβέρνηση είναι με τι τρόπο συμβιβάζονται οι διακηρύξεις της για «πράσινη ανάπτυξη», με την εμμονή σε ένα καταστροφικό έργο που βρίσκει αντίθετη ακόμη και την ίδια την υπουργό Περιβάλλοντος.
Το ανησυχητικό είναι όμως ότι η ίδια η κ.Μπιρμπίλη προωθεί, ως αρμόδια υπουργός για θέματα ενέργειας, τη λειτουργία του μέρους των έργων εκτροπής που αφορούν το φράγμα Μεσοχώρας. Υπενθυμίζουμε στην κ. υπουργό ότι:
- Το φράγμα Μεσοχώρας δεν είχε ποτέ προταθεί ή σχεδιαστεί ως έργο ανεξάρτητο από την εκτροπή του Αχελώου.
- Οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχωρίσουν το συγκεκριμένο φράγμα από τα υπόλοιπα έργα και να διασφαλίσουν γι' αυτό ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως ανεξάρτητο ενεργειακό έργο.
- Το θηριώδες ύψος του φράγματος (150 μέτρα) και η κατάκλιση της Μεσοχώρας επιβάλλονταν από το σχεδιασμό και τις ανάγκες της εκτροπής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν συμπαρασταθεί στον αγώνα των κατοίκων της Μεσοχώρας κατά της απαλλοτρίωσης του χωριού τους από τη ΔΕΗ για χάρη του φράγματος και θα συνεχίσουν να το κάνουν για όσο χρειάζεται. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει συνολικά το έργο της εκτροπής και ότι οι εξαιρέσεις για το φράγμα της Μεσοχώρας είναι επικίνδυνες και διόλου ανώδυνες. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον του συγκεκριμένου φράγματος μπορεί να γίνει μόνο αν εγκαταλειφθεί συνολικά η εκτροπή του Αχελώου και υπάρξουν δεσμεύσεις για ανασχεδιασμό του έργου της Μεσοχώρας με υπερχείλιση σε χαμηλότερο ύψος ώστε να μην απειλεί τον οικισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου