«Πράσινες λύσεις» που μπορούν να εφαρμοστούν από την τοπική αυτοδιοίκηση, για να γίνουν βιώσιμες και πιο ανθρώπινες οι πόλεις, παρουσίασε χθες στη Λάρισα κλιμάκιο των «Οικολόγων Πράσινων», στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο και αποτελούνταν από τα μέλη του κόμματος κ.κ. Νίκο Χρυσόγελο, κ. Κάτια Λεμπέση, κ. Ελεωνόρα Ζώτου, κ. Δήμητρα Γωγάκου και η κ. Λυδία Κονιόρδου.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιούν στη Θεσσαλία οι «Οικολόγοι Πράσινοι», προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους, αλλά και για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, σε τοπικό επίπεδο.
«Θα παρεμβαίνουμε καθημερινά σαν να είμαστε στη Βουλή, παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις, ασκώντας κριτική τεκμηριωμένη για θέματα που πιστεύουμε ότι δεν κατευθύνονται στη σωστή πορεία και καταθέτοντας προτάσεις» υποστήριξε χθες ο κ. Χρυσόγελος, τονίζοντας ότι προωθούν μια νέα πολιτική κουλτούρα και μια νέα αντίληψη για τις πολιτικές παρεμβάσεις κατά την οποία θα στηρίζουν όποιες πρωτοβουλίες γίνονται και είναι θετικές αλλά θα ασκούν κριτική σε δραστηριότητες, σε πολιτικές που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.
Αναλυτικότερα για την εν λόγω περιοδεία αλλά και για τις θέσεις τους, τα μέλη της Γραμματείας έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, όπου στο πλαίσιο αυτής ο κ. Χρυσόγελος ανάφερε ότι: «Είμαστε σε μια εποχή που απαιτούνται βαθιές αλλαγές στην οικονομία, στις κοινωνική πολιτική, στο περιβάλλον και στα προβλήματα που ζουν οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Είμαστε εδώ γιατί ξεκινάμε μια νέα μεγάλη περιοδεία θέλοντας να μιλήσουμε με τους πολίτες και τους φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Είναι ο καιρός να δούμε πώς μεταφράζεται σε τοπικό επίπεδο μια πράσινη λύση για την οικονομία την κοινωνία και το περιβάλλον. Γιατί αυτές οι προτάσεις δεν είναι αφηρημένες ιδέες αλλά πρέπει να μετασχηματιστούν σε τοπικές πολιτικές, έτσι ώστε σήμερα να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομίας, σε μια νέα καθημερινή συμπεριφορά, σε μια νέα στάση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.
Οι σημερινές πόλεις μας δεν είναι βιώσιμες, δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σπάνια υπάρχει ποιότητα ζωής, έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα δηλαδή μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, πόλεις που καταγράφουν μεγάλη σπατάλη νερού και μεγάλη παραγωγή σκουπιδιών. Έχουν υψηλή ρύπανση, μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα...
Οι σημερινές πόλεις δεν είναι πάντα υπόδειγμα ενός πολιτισμού, τόσο με τη γενική έννοια αλλά και με την έννοια της καθημερινότητας δηλαδή το πώς αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον, πώς μετακινούμαστε, πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους ανθρώπους, ποια είναι η αισθητική των χώρων...
Η πόλη πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο βιώσιμη για να είναι πιο κοντά στους ανθρώπους, πιο φιλική στο περιβάλλον...».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Καταθέτοντας τις προτάσεις των «Οικολόγων Πράσινων», για την επίτευξη του στόχου βιώσιμες πόλεις ο κ. Χρυσόγελος ανάφερε μεταξύ άλλων: «Να ξεκινήσουμε από το επίπεδο της γειτονιάς.
Να κάνουμε οικολογικές τις γειτονιές όπου θα υπάρχει χώρος για τον άνθρωπο, εξασφαλίζοντας βιώσιμη μετακίνηση όλων των κατηγοριών κοινωνικών ομάδων, καθώς μεγάλες ομάδες της κοινωνίας (π.χ. παιδιά, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι) είναι αποκλεισμένες γιατί έχουμε δώσει σήμερα το χώρο στην πόλη μόνο στα αυτοκίνητα».
«Πρέπει να οδηγηθούμε σύντομα σε πόλεις με μηδαμινά απόβλητα, μέσα από την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίησή τους ...» τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι η εποχή μας επιβάλλει και τον περιορισμό στη σπατάλη ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Προωθώντας αυτό το μοντέλο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας μέσα στις πόλεις. Θα μπορούσαν οι πολίτες να γίνουν παραγωγοί ενέργειας με τη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών συστημάτων... και με αυτό τον τρόπο εξοικονομούμε ενέργεια.
Πρέπει να περάσουμε σε μια νέα πολιτική που φτάνει μέχρι τον πολίτη και που δίνει νέες δυνατότητες απασχόλησης αλλά και νέες δυνατότητες ενεργής οικονομίας, αυτό που ονομάζουμε οικονομία των πολιτών, δηλαδή μπορεί να μειώσει τη σπατάλη ενέργειας αλλά μπορεί να γίνει και παραγωγός ενέργειας και να έχει συμπληρωματικά εισοδήματα.
Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στην αγροτική πολιτική...».
Αναλυτικότερα ο κ. Χρυσόγελος ανάφερε για το νέο μοντέλο γεωργίας:
«Πρέπει να περάσουμε σε ένα καινούργιο αγροτικό μοντέλο που συνδυάζει ένα βιώσιμο εισόδημα για τον αγρότη. Εμάς μας ενδιαφέρει ο αγρότης να μην είναι στην ύπαιθρο αλλά να συνεχίζει να καλλιεργεί την ύπαιθρο.
Η γεωργία θα μπορεί να παράγει πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, την ενέργεια, μέσα από ένα σωστό οικολογικό σχεδιασμό, αλλά και ο αγρότης θα μπορεί να έχει συμπληρωματικά εισοδήματα με την παραγωγή ενέργειας τοποθετώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παράγοντας ο ίδιος ενέργεια.
Να σημειωθεί ότι γεωργική πολιτική στην Ε.Ε. θα διαθέτει ένα σημαντικό ποσοστό των πόρων, ίσως το 56% με 70%, στην περιβαλλοντική προστασία τα υπαίθρου».
Για ενεργή συμμετοχή και αφύπνιση στα προβλήματα που τους αφορούν, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες η κ. Λυδία Κονιόρδου, όπως και η κ. Κάτια Λεμπέση, τονίζοντας ότι «... ήρθε η στιγμή ο καθένας να προσφέρει κάτι από το χρόνο του για το δημόσιο καλό, για το κοινό καλό, γιατί αυτό αφορά και στον ίδιο».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ να αναλάβουμε ευθύνες αλλά οι συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο προϋποθέτουν συμφωνία σε ένα πρόγραμμα.
Δεν έχουμε αποκλείσει συζητήσεις ακόμη κι κυβερνητικής συμμετοχής, αλλά να γίνουν με την προϋπόθεση να υπάρχει σαφές πρόγραμμα και δεσμεύσεις ...» τόνισε ο κ. Χρυσόγελος, απαντώντας στη συνεργασία που είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ στους «Οικολόγους Πράσινους».
Ενώ όσον αφορά στη στρατηγική τους, για τις δημοτικές εκλογές του 2010, τόνισε ότι «...θα ενθαρρύνουμε στη δημιουργία ανεξάρτητων διοικητικών σχημάτων και όπου αυτό δεν μπορεί να συμβεί τότε θα υπάρξουν συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με δεσμεύσεις...».
Στη χθεσινή εκδήλωση, την οποία συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος παρευρέθηκαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Λάρισας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των «Οικολόγων Πράσινων» και ειδικότερα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» κ. Γιάννης Σάπκας, κι άλλα μέλη της παράταξης όπως οι κ. Στέφανος Παπανώτας, Γ. Σούλτης, Αθ. Καρανάσιος κ.ά., καθώς επίσης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Απ. Καλογιάννης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος κ.ά.
Πηγή: ΕλΕΥΘΕΡΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου