Συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ.Μπιρμπίλη είχε αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπροσώποι της Γραμματείας και οι συντονιστές των θεματικών ομάδων για το περιβάλλον, τα νερά, τα δάση και την ενέργεια.
Στη συνάντηση, που είχε ζητηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους για προγραμματικό διάλογο, συζητήθηκαν θέματα περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής. Η κυρία Μπιρμπίλη ενημέρωσε για τις βασικές προτεραιότητες του νέου Υπουργείου ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν προς την υπουργό μια σειρά ζητήματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα της Κορώνειας, του Ασωπού, του Αχελώου, των απορριμμάτων, του θεσμικού πλαισίου των ΑΠΕ, της δασικής πολιτικής, των φυσικών περιοχών, της δημιουργίας νέων περιβαλλοντικών θεσμών. Στα θέματα χωροταξίας τέθηκε η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού, η ματαίωση των νέων αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό, η αναβάθμιση των πόλεων. Ιδιαίτερη θέση στη συνάντηση είχε η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη, όπου οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν στην Υπουργό τη σχετική Διακήρυξη που υιοθέτησαν το περασμένο Σάββατο στη Μεγαλόπολη. Αναλυτικό υπόμνημα για τα θέματα της συνάντησης θα καταθέσουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις επόμενες μέρες.
Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων πρότεινε στην Υπουργό την ανάπτυξη ενός συστηματικού διαλόγου τόσο για τα γενικά περιβαλλοντικά και κλιματικά θέματα όσο και για συγκεκριμένα κάθε φορά θέματα (για παράδειγμα: Ρυθμιστικό, Χωροταξικά). Η υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση αυτή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα καταθέτουν προτάσεις, θα ασκούν κριτική και θα παρεμβαίνουν στην πολιτική και καθημερινή ζωή σαν αν είναι στη Βουλή με στόχο τη λύση των προβλημάτων. Θα κρίνουμε, βέβαια, την κυβέρνηση από τα έργα της και όχι με βάση τα λόγια και τις υποσχέσεις.
Όπως δήλωσε ο Ν Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια σειρά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα μια και είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία αλλά και είναι τα αυτονόητα. Το Υπουργείο ΠΕΚΑ έχει την ευθύνη να αντιμετωπίσει τα θέματα ρύπανσης και εξαφάνισης της λίμνης Κορώνεια, καθώς και ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών στην περιοχή Οινοφύτων-Ασωπού, Μεσσαπίας και Κορωπίου. Επίσης, πρέπει να εξετάσει την πορεία εξυγίανσης των ρυπασμένων με νιτρικά υπόγειων νερών σε πολλές αγροτικές περιοχές, διαχείρισης-προστασίας των φυσικών περιοχών και προστασίας της βιοποικιλότητας καθώς και εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά. Ζητήσαμε να υιοθετήσει η κυβέρνηση μια νέα πολιτική με στόχο τα μηδενικα αποβλητα αποκλείοντας την καύση των σκουπιδιών αλλά και να προχωρήσει στην άμεση υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την εναλλακτική διαχείριση των υλικών εκσκαφών /κατασκευών /κατεδαφίσεων (μπάζα). Θέσαμε ερωτήματα σχετικά με την τελική θέση της κυβέρνησης για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και ζητήσαμε να σταματήσει το έργο, να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει, αλλά και να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με έργα διαχείρισης του νερού στο Θεσσαλικό κάμπο και άλλες πρακτικές που θα επιλύσουν το πρόβλημα προς όφελος των γεωργών αλλά και του περιβάλλοντος.
Εν όψει Κοπεγχάγης, ζητήσαμε να υπάρξει μέσα από διάλογο ένα δεσμευτικό «Εθνικό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή» με φιλόδοξους στόχους, εργαλεία εφαρμογής και χρηματοδοτικά μέσα. Συζητήσαμε την ανάγκη να αλλάξει το - βασισμένο σε ορυκτά καύσιμα - επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ και να υιοθετηθεί ένα νέο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και θα περιέχει συγκεκριμένο, κλιμακούμενο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των πεπαλαιωμένων λιγνιτικών και πετρελαϊκών μονάδων (πχ ηλικίας άνω των 25 ετών σήμερα) μέχρι το 2015. Ζητάμε το κλείσιμο μέσα στο 2010 των δυο παλιών και εξαιρετικά ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (δυο από τις πιο ρυπογόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο)..
Θεωρούμε θετικές τις πρωτοβουλίες της Υπουργού για τα δάση αλλά χρειάζεται να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη δασική πολιτική βασισμένη στην προστασία και την οικολογική διαχείριση των δασών καθώς και στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Όμως η βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική/κλιματική κρίση υποχρεώνει και τη χώρα μας να πάει πολύ πέρα από τα στοιχειώδη και αυτονόητα. Γι' αυτό καταθέσαμε προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για μια συνεκτική πολιτική που θα αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομίας, ώστε να επιτυγχάνει τους περιβαλλοντικούς/ κλιματικούς και κοινωνικούς στόχους, όπως για παράδειγμα η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η στροφή της οικοδομικής δραστηριότητες προς τη δημιουργία οικολογικών γειτονιών και η ενεργειακή αναβάθμιση 2.000.000 κτιρίων μέχρι το 2020, η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και το πετρέλαιο το αργότερο μέχρι το 2050, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% μέχρι το 2050»
Τονίσαμε, επίσης, ότι οι αποφάσεις για τα θέματα του περιβάλλοντος και του κλίματος δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεσης της κυβέρνησης, και γι αυτό είναι ανάγκη να υπάρξουν νέοι θεσμοί διαβούλευσης για μια συμμετοχική περιβαλλοντική διακυβέρνηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου