Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Απαγόρευση κυνηγιού στον Υμηττό

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ (ΣΠΑΥ)

Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009, εκπρόσωποι της Θεματικής Ομάδας Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων, είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Βύρωνα, κ. Νίκο Χαρδαλιά, και μέλη της συντονιστικής ομάδας του ΣΠΑΥ για θέματα συνεργασίας σχετικά με την προστασία του Υμηττού.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την έκταση του Υμηττού - προς το παρόν, το κυνήγι επιτρέπεται στην ανατολική πλαγιά του βουνού (από την κορυφογραμμή και κάτω). Στην ίδια κατεύθυνση, υπέρ της καθολικής απαγόρευσης του κυνηγιού σε ολόκληρο τον Υμηττό βρίσκεται και ο ΣΠΑΥ, σύμφωνα με δήλωση του κ. Χαρδαλιά, με ομόφωνη τοποθέτηση και των δεκαπέντε Δήμων που απαρτίζουν τον ΣΠΑΥ.

Η κοινή θέση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και του ΣΠΑΥ στο αίτημα για καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό, ο οποίος υπάγεται στο NATURA 2000, στοχεύει αφενός στην προστασία της πανίδας του Υμηττού, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προστατευόμενα είδη σύμφωνα με την Οδηγία (79/409/ΕΟΚ) ή / και το Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης καθώς και είδη υπό εξαφάνιση, αφετέρου στην προστασία της ζωής των πολυπληθών πολιτών που επισκέπτονται τον Υμηττό για λόγους περιήγησης, πεζοπορίας, αναψυχής και χαλάρωσης.

Η απουσία πολιτικής βούλησης για την προστασία του βουνού έχει πλήξει σοβαρά το φυσικό του πλούτο όπου εκτός από το κυνήγι, δραστηριότητες όπως η παράνομη δόμηση, τα λατομεία, η ανεξέλεγκτη βόσκηση κ.α. επιτείνουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είναι αντίθετοι με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για διάνοιξη νέων αυτοκινητόδρομων και την κατακερμάτηση του βουνού σε 8 ζώνες και προτείνουν το χαρακτηρισμό του βουνού σε Εθνικό Πάρκο με ταυτόχρονη ίδρυση και λειτουργία φορέα βιώσιμης διαχείρισής του.

Ο ΣΠΑΥ δήλωσε ότι πρόκειται να εκδώσει δελτίο τύπου και θα υποβάλλει αίτημα σχετικό την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στον Υμηττό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιθυμία και των δύο φορέων είναι η περαιτέρω συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την προώθηση λύσεων για την πλήρη προστασία του Υμηττού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου