Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ο αργός θάνατος του Αλιάκμονα

Απο το Πρώτο Θέμα, του Ευάγγελου Ανδρουλιδάκη

Στο έλεος της ασύδοτης δράσης συμφερόντων έχει τεθεί ο Αλιάκμονας ο οποίος καθημερινά «βομβαρδίζεται» από τόνους σκουπιδιών της χωματερής που έχει στηθεί δίπλα στον ποταμό και κοντά στον ταμιευτήρα νερού από όπου υδρεύεται η Θεσσαλονίκη.

Ακόμη και σήμερα, νταλίκες που ανήκουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να μεταφέρουν ανακυκλώσιμα υλικά στην Κατερίνη, να τα δεματοποιούν και να τα επιστρέφουν αυτούσια στην χωματερή του Αλιάκμονα.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, στο ποταμό πραγματοποιούνται αμμοληψίες, τις οποίες πάντως η Νομαρχία Βέροιας διαψεύδει, παρά τις καταγγελίες πολιτών αλλά και οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρόσφατα, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ημαθίας (ΕΣΔΑ), έδωσε την έγκρισή του σε βιομηχανία να δεχτεί στην χωματερή του Αλιάκμονα την «επεξεργασμένη» λυματολάσπη από τους βιολογικούς καθαρισμούς των εργοστασίων κομπόστας έναντι 0,5 ευρώ τον τόνο.

Το ερώτημα όμως είναι πώς μπορεί να υπάρξει λυματολάσπη την ώρα που δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός… Αυτά που στην πραγματικότητα μεταφέρουν οι βιομηχανίες ανεξέλεγκτα, είναι διάφορες συσκευασίες κομπόστας, σε τεράστιες ποσότητες, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες αποφάσεις του ΕΣΔΑ.

Στη χωματερή επικρατεί το αδιαχώρητο διότι ο εργολάβος ο οποίος είναι υπεύθυνος για την «διευθέτηση» των απορριμμάτων σταμάτησε τις εργασίες του καθώς όπως ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, το ΕΣΔΑ του χρωστάει 100 χιλιάδες ευρώ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μετά τις αλλεπάλληλες φωτιές το 2008 στην χωματερή, προσελήφθη φύλακας με σκοπό να επιβλέπει τη χωματερή. Οι συνθήκες φύλαξης είναι απαράδεκτες.

Πέρασε ο χειμώνας, ήρθε το καλοκαίρι και ο φύλακας προσπαθεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του …στα μπροστινά καθίσματα ενός παλιού αγροτικού, μέσα στην αφόρητη δυσοσμία, τη ζέστη, τα κουνούπια και τις μύγες. Συνθήκες πραγματικά τριτοκοσμικές!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φύλακας είναι απλήρωτος πάνω από εφτά μήνες και άγνωστο είναι το αν είναι ασφαλισμένος ή αν θα πληρωθεί ποτέ.

Στον αέρα και το… «ιατρικό απόρρητο»

Αίσθηση έχει προκαλέσει, τέλος, το γεγονός ότι στη χωματερή στον Αλιάκμονα, υπάρχουν κούτες με ιατρικές εξετάσεις του Ι.Κ.Α. και με ονόματα ασθενών σε κοινή θέα!

Μάλιστα, λόγω του αέρα, πολλά από αυτά τα ευαίσθητα έγγραφα έχουν διασκορπιστεί και εντός αλλά και εκτός της χωματερής...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου