Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Απο τον Τόπο της Οικολογίας

Κινείται νομικά για την έλλειψη μέτρων προστασίας της λίμνης, μετά τις δράσεις των Οικολόγων Πράσινων.

DhmasΣήμερα επιβεβαιώθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Ελλάδας για την αποτυχία της να λάβει κατάλληλα μέτρα προστασίας της Κορώνειας, ενός από τους πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς υγρότοπους, παρόλη την προσπάθεια εφησυχασμού της κοινής γνώμης που έγινε χτες από στελέχη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να αποσταλεί μια πρώτη γραπτή προειδοποίηση για την αποτυχία της να εφαρμόσει τα νομικά μέτρα και το πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι απαραίτητα για την περιοχή.

Μετά τις διαδικασίες παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που κίνησε το 2002 η Ε.Ε. σχετικά με τη ρύπανση και υποβάθμιση της λίμνης, οι ελληνικές αρχές είχαν δεσμευτεί να υιοθετήσουν συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και να αντιμετωπίσουν τις παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή. Το νομικό πλαίσιο πράγματι υιοθετήθηκε, όπως και ένα σχέδιο διαχείρισης και αποκατάστασης του υγροτόπου, με πολλές από τις δράσεις να συν-χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Ωστόσο, η πρόοδος της εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων διαπιστώθηκε ότι υπήρξε αργή. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την υποβάθμιση της λίμνης και τη διατάραξη της χλωρίδας και της πανίδας. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να ανοίξει νέο φάκελο παραβίασης και να στείλει μια πρώτη προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή κινητοποιήθηκε να επανεξετάσει την κατάσταση σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια μετά την ειδική παρουσίαση που οργάνωσαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι τον περασμένο Απρίλιο και τη συνακόλουθη επερώτηση της Πράσινης Φιλανδής Ευρωβουλευτού Satu Hassi, η οποία ενήργησε σε αμοιβαία συνεργασία με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε «ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι συντονισμένες προσπάθειες που κάναμε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για τη λίμνη Κορώνεια φέρνουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Αυτές οι πρώτες μας ενέργειες θα ενισχυθούν πολύ περισσότερο τώρα που οι πολίτες της Ελλάδας βοήθησαν με την ψήφο τους ώστε να υπάρχει πλέον και ένας Έλληνας Πράσινος Ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου