Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Χρυσόγελος: «ιεραρχία» στη διαχείριση απορριμμάτων

«Πρώτα έρχεται η ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, ακολουθεί η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, με στόχο να καταλήξουμε σε αυτό που αποκαλούμε εποχή χωρίς απόβλητα». Το μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος μίλησε στο TVXS για τους ΧΥΤΑ και την «εποχή χωρίς απόβλητα».

Αλλαγή πολιτικής και νοοτροπίας

Το 1970 υπήρχαν 2.000.000 τόνοι απορριμμάτων. Σήμερα έχουμε φτάσει σχεδόν στους 6.000.000 τόνους (4% αύξηση ετησίως). «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για τα απορρίμματα. Υπάρχει μόνο σοβαρή δουλειά, ενημέρωση και οργάνωση. Όλες οι λύσεις μέχρι τώρα έχουν τεράστιο οικολογικό και οικονομικό κόστος» λέει ο Νίκος Χρυσόγελος.

Υπάρχει μια ιεραρχία στη διαχείριση απορριμμάτων τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή. Το πρώτο στάδιο είναι η πρόβλεψη για μείωση των απορριμμάτων στη πηγή, δηλαδή η αποφυγή παραγωγής απορριμμάτων. Μετά είναι η επαναχρησιμοποίηση, τρίτο στάδιο είναι η ανακύκλωση και τέταρτο είναι η κομποστοποίηση. Στο τελικό στάδιο μιλάμε πλέον για διάχυση υπολημμάτων. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο στάδιο. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να μιλάμε μόνο για το τελευταίο στάδιο, την ταφή (τώρα τελευταία και την καύση) των απορριμμάτων. Δεν συζητάμε για τα πρώτα στάδια» εξηγεί ο κος Χρυσόγελος και τονίζει την ανάγκη να επιμείνουμε στην εφαρμογή της σωστής πολιτικής όπως ορίζει η ιεραρχία διαχείρισης απορριμμάτων.

«Θα έπρεπε ήδη να είχαμε επιτύχει μείωση της τάξεως του 25%, των οργανικών απορριμμάτων που πηγαίνουν για ταφή και να χρησιμοποιούσαμε την κοποστοποίηση. Επικρατεί η άποψη «τα σκουπίδια ας πάνε όπου θέλουν όχι όμως εδώ». Σκοπός δεν είναι να αρνούμαστε τους ΧΥΤΑ στη περιοχή μας αλλά να κατανοήσουμε ότι οι ΧΥΤΑ είναι μια ξεπερασμένη μέθοδος»

«Εποχή χωρίς απόβλητα»

Ο Νίκος Χρυσόγελλος υποστηρίζει ότι εφαρμόζοντας μια οργανωμένη πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων, μόλις το 10-15% των σημερινών απορριμμάτων θα κατέληγε στους ΧΥΤΑ. «Στόχος είναι να παρέμβουμε, αρχικά, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα απορρίμματα στη πηγή. Στη συνέχεια να δημιουργήσουμε μονάδες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και τελικά να επιτύχουμε αυτό που αποκαλούμε «εποχή χωρίς απόβλητα». Είναι εφικτό. Υπάρχουν χώρες που το εφαρμόζουν και έχουν πετύχει να μειώσουν τα απορρίμματα στις πόλεις τους κατά 80%» λέει ο κος Χρυσόγελλος και δίνει το παράδειγμα της Ζυρίχης και της Βιέννης στις οποίες η οικιακή κομποστοποίση έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου