Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Διαχείρηση γεωργικών απορριμμάτων

Τα γεωργικά απορρίμματα είναι βόμβα που σκάει καθημερινά στον κάμπο της Θεσσαλίας, με θύματα τους γεωργούς που είτε από άγνοια είτε από αδιαφορία αυτοδηλητηριάζονται καίγοντάς τα ή πετώντας τα στα ποτάμια και στα ρέματα.
Πιστεύουμε πως το όλο εγχείρημα θα έχει θετική εξέλιξη, η θετική πρόθεση, τόσο απ' την μεριά των δήμων όσο και απο πολούς αγρότες υπάρχει.

10/7/09 Διαχείρηση γεωργικών απορριμμάτων

Η επιστολή που δόθηκε στον δήμαρχο και πρόεδρο του Φορέα Διαχείρησης Απορριμμάτων κ. Τζανακούλη.

Το μεγάλο πρόβλημα των γεωργικών απορριμμάτων είναι γνωστό και δυστυχώς κανείς δεν ασχολήθηκε συστηματικά και αποτελεσματικά για την επίλυση του. Ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ ούτε το υπ. Γεωργίας, ως όφειλαν, δεν έχουν (κατά δήλωσή τους) κάνει απολύτως τίποτα για το θέμα. Μέχρι σήμερα οι συσκευασίες τόσο των λιπασμάτων όσο και των φυτοφαρμάκων είτε πετιούνται σε χαντάκια, ρέματα, ποτάμια κ.α. είτε καίγονται με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των πολιτών.
Από την μεριά κάποιων δήμων υπάρχει η πρόθεση να διαχειριστούν το σημαντικό αυτό πρόβλημα που όμως σκοντάφτει στο οικονομικό. Το κόστος συλλογής και μεταφοράς μεγαλώνει καθώς οι αποστάσεις όσο απομακρυνόμαστε από τα ΚΔΑΥ είναι μεγαλύτερες. Για παράδειγμα εάν τα απορρίμματα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη το κόστος μπορεί να ξεκινά (για κάθε μεταφορά) από τα 500 ευρώ, κόστος που κανένας δήμος δεν είναι διατεθειμένος να βάλει στον προϋπολογισμό του, με το πρόβλημα να συνεχίζει να διογκώνεται.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας ξεκινήσαμε σειρά επαφών με σκοπό να βρεθεί ορθολογική λύση. Το βέλτιστο για τον νομό μας θα ήταν το ΚΔΑΥ Λάρισας ν’ αναλάβει την διαλογή των γεωργικών απορριμμάτων μειώνοντας έτσι το κόστος ανακύκλωσης για τους δήμους. Ζητούμε να ηγηθείτε της καμπάνιας για την διαχείριση των γεωργικών απορριμμάτων που ξεκινά από την Λάρισα και έχει στόχο να μεταφερθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Με εκτίμηση
Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου