Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Για την απελευθέρωση γουνοφόρων ζώων

Απο το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)

Βόλος, 14 Αυγούστου 2009

Η αυτοαποκαλούμενη "οικολογική οργάνωση ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ" απελευθέρωσε σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2009 περίπου 8.000 γουνοφόρα ζώα από δύο εκτροφεία που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Ασκίου.
Σαν Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμμία σχέση με αυτή την δράση.
Επιπρόσθετα, θέλουμε να δηλώσουμε ότι παρόμοιες ενέργειες (δηλαδή βίαιας εισόδου ενός μεγάλου μέρους πληθυσμού ενός είδους σε μία περιοχή) δεν έχει καμμία σχέση με τις οικολογικές πρακτικές που αφορούν στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Επιπλέον, είναι εγκληματικό για το ίδιο το είδος να απελευθερώνεται χωρίς στήριξη σε μία περιοχή με αποτέλεσμα τον βέβαιο θάνατό του (όπως και άρχισε να γίνεται).

Είναι άλλο πράγμα η οικολογία (που μεταξύ άλλων σημαίνει προσεκτική διατήρηση της ισορροπίας σε μία περιοχή) και άλλο η βίαιη προσπάθεια μεταβολής αυτής της ισορροπίας με καταστρεπτικά αποτελέσματα για το ίδιο το είδος, τα άλλα είδη της περιοχής, αλλα και την διαστρέβλωση της άποψης που έχει η κοινή γνώμη για τις οικολογικές πρακτικές.

Βεβαίως εδώ, θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας τόσο στην βάναυση μεταχείριση των συγκεκριμένων ζώων, όσο και στην πρακτική της χρησιμοποίησης γούνας απλώς και μόνο για λόγους επίδειξης πλούτου.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι :

. Για να γίνει μία γούνα χρησιμοποιούνται μέχρι και 400 ζώα.
. Περίπου 50 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται κάθε χρόνο για τη γούνα τους.
. Κάθε χρόνο, χιλιάδες αλεπούδες, λύκοι, ελάφια, σκύλοι, γάτες, άγρια ζώα, αρπακτικά πουλιά, ακόμη και είδη υπό εξαφάνιση, σκοτώνονται ή ακρωτηριάζονται από παγίδες.
. Τα ζώα αργοπεθαίνουν στις παγίδες για μέρες. 1 από τα 4 ζώα που παγιδεύονται, δραπετεύουν μασώντας και κόβοντας το ίδιο τους το πόδι, απλά για να πεθάνουν αργότερα από αιμορραγία, πυρετό ή γάγγραινα.
. Οι αλεπούδες εκτροφείου περνούν όλη τους τη ζωή σε άθλιες συνθήκες: μέχρι 4 ζώα σε 1 κλουβί 1 τετραγωνικού μέτρου, βρώμικα και σε συνεχή κατάσταση στρες.
. Για να σκοτώσουν τα ζώα χωρίς να χαλάσει η γούνα τους, χρησιμοποιούνται οι πιο φριχτές μέθοδοι: χτυπήματα με σφυριά και μπαστούνια στο κεφάλι, σπάσιμο του σβέρκου, δηλητηριασμός με στριχνίνη, πνίξιμο με κρεμάλες ή σε νερό, ασφυξία με τοξικά αέρια, ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κλωτσιές μέχρι θανάτου στο θώρακα. Οι μέθοδοι αυτές δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και πολλές φορές τα ζώα είναι ακόμη ζωντανά και με πλήρεις τις αισθήσεις τους στη διάρκεια του γδαρσίματος - ακόμη και για αρκετές ώρες μετά.
. Η γούνα επιβαρύνει και το περιβάλλον. Για την κατασκευή μίας γούνας από ζώα εκτροφείου χρειάζεται 40 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι για την κατασκευή μίας ψεύτικης γούνας.

Και μερικές οδηγίες για τους πολίτες:
- Ποτέ μην αγοράζετε γούνα ή ρούχα με στολίδια γούνας (γιακάδες, μανίκια, γάντια κλπ) ή γούνινα παιχνίδια και διακοσμητικά. Ελέγξτε στην ταμπέλα τι υλικό έχει χρησιμοποιηθεί και, αν έχετε αμφιβολία, μην το αγοράσετε. Ενημερώστε τον πωλητή γιατί.
- Μην ψωνίζετε από καταστήματα, σχεδιαστές, εταιρίες που χρησιμοποιούν γούνες για οποιοδήποτε προϊόν τους - και ενημερώστε τους γιατί σας χάνουν από πελάτες.
- Μιλήστε στους γνωστούς σας για την φριχτή αλήθεια της γούνας. Δώστε τους φυλλάδια, δείξτε τους φωτογραφίες και βίντεο (μπορείτε να βρείτε στο www.argosgr.org/fur.html ). Συχνά, οι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το αιματοβαμμένο «παρελθόν» που κουβαλάει μία γούνα.
Αν στη σειρά μπροστά σας στέκεται μία κυρία με γούνα και ...σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι (και με το δίκιο σας...) μην προκαλέσετε επεισόδιο και μην δείχνετε την κυρία ουρλιάζοντας «φοράει γούνα! Γούνα!». Αρκεί να ξεκινήσετε μία συζήτηση με τον φίλο σας σε απόσταση που μπορεί να σας ακούσει ή να της δώσετε ένα φυλλάδιο ζητώντας της να ενημερωθεί.

Τέλος καλούμε την πολιτεία να επανεξετάσει τις επιδοτήσεις που δίνει στους γουναράδες (για να συντηρηθούν με το ζόρι μη βιώσιμες επιχειρήσεις γούνας) και αντ' αυτών να τους επιδοτήσει για αλλαγή αντικειμένου των επιχειρήσεων, π.χ. οικοτουρισμός, βιοκαλλιέργειες, φωτοβολταϊκά.

Με εκτίμηση,
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου