Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα στα γραφεία τους οι Οικολόγοι Πράσινοι στην οποία ζήτησαν την παραίτηση αυτών που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως.
Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι Γιάννα Κοντούλη και Νίκος Χρυσόγελος, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωποι Τύπου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας, η Μαρία Βιτωράκη, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας για το Περιβάλλον, ο Κώστας Λουκέρης συντονιστής της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Βασίλης Λινάκης, συντονιστής της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Βορείων Προαστίων.
O Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι ενδιαφέρονται πρώτα και πάνω απ’ όλα για την προστασία του δάσους» μια και είναι ένα κόμμα που ασχολείται συνεχώς με τα δάση και την επόμενη μέρα των πυρκαγιών, όχι μόνο όσο διαρκεί η δημοσιότητα. «Όσο καίγονταν τα δάση δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαγιάς. Η πολιτική κουλτούρα μας δεν μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε μια καταστροφή για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη» υπενθύμισε ο Ν. Χρυσόγελος. «Τώρα όμως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Και η κυβέρνηση ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την τεράστια καταστροφή που είναι περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική και θα την πληρώνουν και τα παιδιά μας για πολλά χρόνια. Τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την ανικανότητά της να προλάβει την καταστροφή, να συντονίσει σωστά τις προσπάθειες κατάσβεσης και κυρίως να εργαστεί συντονισμένα για την επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων προστασίας των δασών.
Έφτασε η ώρα των παραιτήσεων αυτών που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως. Δεν ανεχόμαστε πλέον την απουσία στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης, δεν ανεχόμαστε να χάνεται έτσι η ζωή μας. Οι πολιτικές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και απαιτούμε να αναληφθούν άμεσα και πλήρως. Πέρα από τη συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνώντων, ζητάμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων που χειρίζονται την πολιτική προστασία, τη δασική πολιτική και τον συντονισμό της πυρσσβεστικής:
• Του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κου Παυλόπουλου, κων Μαρκογιαννάκη και Νάκου και του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κου Μουζά
• Του υπουργού Αγροτιοκής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Χατζηγάκη και του υφυπουργού κου Κιλτίδη.
Ακούγεται γελοίο, επίσης, ένας Υπουργός όπως ο κος Σουφλιάς, που στη δική του οικοδομή δεν τήρησε το νόμο και τους πολεοδομικούς κανονισμούς, να δηλώνει τώρα ότι ...θα επιβάλει την τήρηση του νόμου στις καμένες περιοχές.
Η Γιάννα Κοντούλη υπενθύμισε σε όσους νοιάζονται για το δάσος μόνο τη στιγμή της καταστροφής ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 και για δυο χρόνια συνεχώς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, καταθέτουν αναλυτικές προτάσεις, συνεργάζονται με φορείς, αλλά και προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο. Η κυβέρνηση όμως αδιαφόρησε πλήρως.
Την ώρα που το δάκτυλο δείχνει τον ένοχο, την κυβέρνηση, για τις τρομακτικές ευθύνες της, αδιαφανείς μηχανισμοί έχουν αναλάβει εργολαβικά να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στο δάκτυλο και να τους αποπροσανατολίσουν με ανοησίες».
«Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται μόνο για την καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά δίνει και το λάθος πολιτικό μήνυμα όταν προωθεί ένα σχέδιο που αν εφαρμοστεί επιδιώκει να αυξήσει τον πληθυσμό στην Αττική στα 8.000.000, όταν ατιμώρητα πρώην υπουργός της χτίζει «αναψυκτήριο» στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, άλλος υπουργός παραβιάζει τη νομοθεσία και τις πολεοδομικές διατάξεις ή χαράσσει αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό, άλλος επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών για στρατιωτικούς στον Υμηττό. Μόνο αν οι πολίτες αποδείξουν ότι οι κυβερνήσεις και πολιτικοί που καταστρέφουν το δάσος θα έχουν ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος, τότε μόνο θα πετύχουμε την προστασία του δάσους».
Η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για το Περιβάλλον επισήμανε για άλλη μια φορά ότι: «Με δεδομένο τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας των μεγα-πυρκαγιών, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ μια συγκροτημένη δασική πολιτική, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει με ευθύνη της κυβέρνησης. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών με αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και αντιμετώπιση των αιτιών της πυρκαγιάς (που κατά 90-95% είναι ανθρωπογενείς), αλλά και έγκαιρη καταστολή της φωτιάς μόλις εκδηλωθεί, προτού αναβαθμιστεί σε μεγα-πυρκαγιά. Στα παραπάνω πλαίσια οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία ενιαίου φορέα Δασοπυρόσβεσης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.»
«Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό για την αποτροπή καταστροφών που πλήττουν ξανά και ξανά τη χώρα», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπεύθυνος των Οικολόγων Πράσινων θεμάτων πολιτικής προστασίας. «Δεν αμφισβητείται η υπεράνθρωπη προσπάθεια της ΠΥ, των ΟΤΑ, των εθελοντών κλπ. Όμως, η έλλειψη επαρκούς προληπτικού σχεδιασμού και συντονισμού την ώρα της κρίσης, γίνονται και πάλι ολοφάνερα, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον κεντρικό ρόλο και τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το σύστημα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων πρέπει να επανασχεδιαστεί άμεσα με δραστικές και ριζικές μεταβολές».
Ο Κώστας Λουκέρης συντονιστής της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν θετική την κινητοποίηση των πολιτών στις 28/8 για την καταστροφή των δασών και καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοινώσεις τους έχουν επισημάνει αναλυτικά τις ευθύνες της κυβέρνησης:
• Η διαχείριση των δασών ακόμα και των περιαστικών είναι υποτυπώδης.
• Τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
• Η Δασική Υπηρεσία είναι πλήρως απαξιωμένη.
• Τα δάση δεν προστατεύονται αλλά ούτε και αποκαθίστανται μετά την πυρκαγιά.
• Ο συντονισμός δεν ήταν μόνο ανεπαρκής αλλά και λανθασμένα σχεδιασμένος εστιάζοντας στις περιουσίες και χάνοντας το δάσος κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές και στα δύο.
Ο Βασίλης Λινάκης, συντονιστής της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Βορείων Προαστίων και κάτοικος σε μια από τις πυρόπληκτες περιοχές έζησε από κοντά την κατάσταση, μαζί με ομάδα μελών των Οικολόγων Πράσινων που βρέθηκαν στο πύρινο μέτωπο από την πρώτη στιγμή. Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία αναφέρει: «Την τραγική εικόνα της ολοσχερούς καταστροφής του περιβάλλοντος δεν μπορώ να την περιγράψω με λόγια. Μπορώ να περιγράψω όμως όσα άλλα είδα μέσα σε αυτό το διήμερο. Είδα αφοσιωμένους πυροσβέστες να προσπαθούν με αυταπάρνηση να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το δάσος και τις περιουσίες του κόσμου. Τα κατάφεραν καλά. Παράλληλα έδιναν μάχη να περισώσουν την εικόνα του κρατικού μηχανισμού, ενός μηχανισμού παντελώς απροετοίμαστου, ανοργάνωτου, άβουλου, ανίκανου. Τελικά δεν τα κατάφεραν. Είδα την παθιασμένη πρόθεση του κόσμου να βοηθήσει, να συμμετάσχει, να δώσει μάχη. Δεν υπήρχε κανείς να τους οργανώσει. Κανένα πλάνο αξιοποίησης αυτής της ισχυρής δύναμης, καμία προετοιμασία, καμία οργάνωση. Είδα την τοπική αυτοδιοίκηση να προσπαθεί να οργανωθεί την τελευταία στιγμή χρησιμοποιώντας ως μέσο επικοινωνίας τα τηλεοπτικά κανάλια κάνοντας έκκληση βοηθείας προς τις αρμόδιες αρχές. Είδα τεράστια εξσκαφτικά μηχανήματα να προσπαθούν την τελευταία στιγμή να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να ανοίξουν δρόμους για να περάσουν οι υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα. Τα μηχανήματα και τις υδροφόρες τα είχαν διαθέσει ιδιώτες. Είδα έναν αετό να πετάει πάνω από μια φλεγόμενη πλαγιά του βουνού και να κράζει λυπημένα. Ίσως είχε αφήσει αβοήθητα στις φλόγες τα μικρά του. Είδα βίλες χτισμένες εκεί που κάποτε ήταν σίγουρα δάσος, βίλες που για να χτιστούν είχαν σίγουρα εξοντώσει πολλά δέντρα και τους ιδιοκτήτες τους να ανησυχούν σφόδρα για την περιουσία τους αλλά και την «τεράστια φυσική καταστροφή που συντελείται από τους οικοπεδοφάγους». Είδα, είδα, είδα…Για να σταματήσουμε να βλέπουμε όλοι μας τέτοιες εικόνες πρέπει επιτέλους να:
• Ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση γρήγορα και σωστά το κτηματολόγιο και δασολόγιο ώστε να εξαλειφθούν τα κίνητρα εμπρησμού. και να εφαρμοστεί αποτελεσματική αστυνόμευση μετά από κάθε δασική φωτιά ώστε να μην καταπατηθεί ούτε ένα κομμάτι δάσους. Να ελεχθεί και με αεροφωτογραφίες η ουσιαστική νομιμότητα όλων των οικιστικών παρεμβάσεων στις περιοχές που επλήγησαν και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους συνήργησαν
• Στελεχωθεί η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική με επαρκείς σε αριθμό, άξιους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους, να ξεκαθαρίσει καλύτερα το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης
• Δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν οι πολλοί εθελοντές και να ληφθεί μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευση του πληθυσμού από μικρή ηλικία, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμπεριφοράς σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών αλλά κυρίως στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Η Εκτελεστική Γραμματεία
O Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι ενδιαφέρονται πρώτα και πάνω απ’ όλα για την προστασία του δάσους» μια και είναι ένα κόμμα που ασχολείται συνεχώς με τα δάση και την επόμενη μέρα των πυρκαγιών, όχι μόνο όσο διαρκεί η δημοσιότητα. «Όσο καίγονταν τα δάση δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαγιάς. Η πολιτική κουλτούρα μας δεν μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε μια καταστροφή για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη» υπενθύμισε ο Ν. Χρυσόγελος. «Τώρα όμως πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Και η κυβέρνηση ευθύνεται εξ ολοκλήρου για την τεράστια καταστροφή που είναι περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική και θα την πληρώνουν και τα παιδιά μας για πολλά χρόνια. Τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για την ανικανότητά της να προλάβει την καταστροφή, να συντονίσει σωστά τις προσπάθειες κατάσβεσης και κυρίως να εργαστεί συντονισμένα για την επεξεργασία και εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων προστασίας των δασών.
Έφτασε η ώρα των παραιτήσεων αυτών που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως. Δεν ανεχόμαστε πλέον την απουσία στοιχειώδους πολιτικής ευθύνης, δεν ανεχόμαστε να χάνεται έτσι η ζωή μας. Οι πολιτικές ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και απαιτούμε να αναληφθούν άμεσα και πλήρως. Πέρα από τη συνολικότερη ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνώντων, ζητάμε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων που χειρίζονται την πολιτική προστασία, τη δασική πολιτική και τον συντονισμό της πυρσσβεστικής:
• Του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κου Παυλόπουλου, κων Μαρκογιαννάκη και Νάκου και του γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κου Μουζά
• Του υπουργού Αγροτιοκής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Χατζηγάκη και του υφυπουργού κου Κιλτίδη.
Ακούγεται γελοίο, επίσης, ένας Υπουργός όπως ο κος Σουφλιάς, που στη δική του οικοδομή δεν τήρησε το νόμο και τους πολεοδομικούς κανονισμούς, να δηλώνει τώρα ότι ...θα επιβάλει την τήρηση του νόμου στις καμένες περιοχές.
Η Γιάννα Κοντούλη υπενθύμισε σε όσους νοιάζονται για το δάσος μόνο τη στιγμή της καταστροφής ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2007 και για δυο χρόνια συνεχώς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, καταθέτουν αναλυτικές προτάσεις, συνεργάζονται με φορείς, αλλά και προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο. Η κυβέρνηση όμως αδιαφόρησε πλήρως.
Την ώρα που το δάκτυλο δείχνει τον ένοχο, την κυβέρνηση, για τις τρομακτικές ευθύνες της, αδιαφανείς μηχανισμοί έχουν αναλάβει εργολαβικά να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στο δάκτυλο και να τους αποπροσανατολίσουν με ανοησίες».
«Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται μόνο για την καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά δίνει και το λάθος πολιτικό μήνυμα όταν προωθεί ένα σχέδιο που αν εφαρμοστεί επιδιώκει να αυξήσει τον πληθυσμό στην Αττική στα 8.000.000, όταν ατιμώρητα πρώην υπουργός της χτίζει «αναψυκτήριο» στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, άλλος υπουργός παραβιάζει τη νομοθεσία και τις πολεοδομικές διατάξεις ή χαράσσει αυτοκινητοδρόμους στον Υμηττό, άλλος επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών για στρατιωτικούς στον Υμηττό. Μόνο αν οι πολίτες αποδείξουν ότι οι κυβερνήσεις και πολιτικοί που καταστρέφουν το δάσος θα έχουν ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος, τότε μόνο θα πετύχουμε την προστασία του δάσους».
Η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για το Περιβάλλον επισήμανε για άλλη μια φορά ότι: «Με δεδομένο τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας των μεγα-πυρκαγιών, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ μια συγκροτημένη δασική πολιτική, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει με ευθύνη της κυβέρνησης. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών με αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και αντιμετώπιση των αιτιών της πυρκαγιάς (που κατά 90-95% είναι ανθρωπογενείς), αλλά και έγκαιρη καταστολή της φωτιάς μόλις εκδηλωθεί, προτού αναβαθμιστεί σε μεγα-πυρκαγιά. Στα παραπάνω πλαίσια οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία ενιαίου φορέα Δασοπυρόσβεσης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.»
«Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό για την αποτροπή καταστροφών που πλήττουν ξανά και ξανά τη χώρα», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπεύθυνος των Οικολόγων Πράσινων θεμάτων πολιτικής προστασίας. «Δεν αμφισβητείται η υπεράνθρωπη προσπάθεια της ΠΥ, των ΟΤΑ, των εθελοντών κλπ. Όμως, η έλλειψη επαρκούς προληπτικού σχεδιασμού και συντονισμού την ώρα της κρίσης, γίνονται και πάλι ολοφάνερα, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον κεντρικό ρόλο και τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το σύστημα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων πρέπει να επανασχεδιαστεί άμεσα με δραστικές και ριζικές μεταβολές».
Ο Κώστας Λουκέρης συντονιστής της Παναττικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν θετική την κινητοποίηση των πολιτών στις 28/8 για την καταστροφή των δασών και καλούν τα μέλη και τους φίλους τους να ανταποκριθούν στην πρόσκληση. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε ανακοινώσεις τους έχουν επισημάνει αναλυτικά τις ευθύνες της κυβέρνησης:
• Η διαχείριση των δασών ακόμα και των περιαστικών είναι υποτυπώδης.
• Τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
• Η Δασική Υπηρεσία είναι πλήρως απαξιωμένη.
• Τα δάση δεν προστατεύονται αλλά ούτε και αποκαθίστανται μετά την πυρκαγιά.
• Ο συντονισμός δεν ήταν μόνο ανεπαρκής αλλά και λανθασμένα σχεδιασμένος εστιάζοντας στις περιουσίες και χάνοντας το δάσος κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές και στα δύο.
Ο Βασίλης Λινάκης, συντονιστής της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Βορείων Προαστίων και κάτοικος σε μια από τις πυρόπληκτες περιοχές έζησε από κοντά την κατάσταση, μαζί με ομάδα μελών των Οικολόγων Πράσινων που βρέθηκαν στο πύρινο μέτωπο από την πρώτη στιγμή. Περιγράφοντας τη δική του εμπειρία αναφέρει: «Την τραγική εικόνα της ολοσχερούς καταστροφής του περιβάλλοντος δεν μπορώ να την περιγράψω με λόγια. Μπορώ να περιγράψω όμως όσα άλλα είδα μέσα σε αυτό το διήμερο. Είδα αφοσιωμένους πυροσβέστες να προσπαθούν με αυταπάρνηση να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το δάσος και τις περιουσίες του κόσμου. Τα κατάφεραν καλά. Παράλληλα έδιναν μάχη να περισώσουν την εικόνα του κρατικού μηχανισμού, ενός μηχανισμού παντελώς απροετοίμαστου, ανοργάνωτου, άβουλου, ανίκανου. Τελικά δεν τα κατάφεραν. Είδα την παθιασμένη πρόθεση του κόσμου να βοηθήσει, να συμμετάσχει, να δώσει μάχη. Δεν υπήρχε κανείς να τους οργανώσει. Κανένα πλάνο αξιοποίησης αυτής της ισχυρής δύναμης, καμία προετοιμασία, καμία οργάνωση. Είδα την τοπική αυτοδιοίκηση να προσπαθεί να οργανωθεί την τελευταία στιγμή χρησιμοποιώντας ως μέσο επικοινωνίας τα τηλεοπτικά κανάλια κάνοντας έκκληση βοηθείας προς τις αρμόδιες αρχές. Είδα τεράστια εξσκαφτικά μηχανήματα να προσπαθούν την τελευταία στιγμή να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να ανοίξουν δρόμους για να περάσουν οι υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα. Τα μηχανήματα και τις υδροφόρες τα είχαν διαθέσει ιδιώτες. Είδα έναν αετό να πετάει πάνω από μια φλεγόμενη πλαγιά του βουνού και να κράζει λυπημένα. Ίσως είχε αφήσει αβοήθητα στις φλόγες τα μικρά του. Είδα βίλες χτισμένες εκεί που κάποτε ήταν σίγουρα δάσος, βίλες που για να χτιστούν είχαν σίγουρα εξοντώσει πολλά δέντρα και τους ιδιοκτήτες τους να ανησυχούν σφόδρα για την περιουσία τους αλλά και την «τεράστια φυσική καταστροφή που συντελείται από τους οικοπεδοφάγους». Είδα, είδα, είδα…Για να σταματήσουμε να βλέπουμε όλοι μας τέτοιες εικόνες πρέπει επιτέλους να:
• Ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση γρήγορα και σωστά το κτηματολόγιο και δασολόγιο ώστε να εξαλειφθούν τα κίνητρα εμπρησμού. και να εφαρμοστεί αποτελεσματική αστυνόμευση μετά από κάθε δασική φωτιά ώστε να μην καταπατηθεί ούτε ένα κομμάτι δάσους. Να ελεχθεί και με αεροφωτογραφίες η ουσιαστική νομιμότητα όλων των οικιστικών παρεμβάσεων στις περιοχές που επλήγησαν και να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους συνήργησαν
• Στελεχωθεί η Δασική Υπηρεσία και η Πυροσβεστική με επαρκείς σε αριθμό, άξιους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους, να ξεκαθαρίσει καλύτερα το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπυρόσβεσης
• Δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν οι πολλοί εθελοντές και να ληφθεί μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευση του πληθυσμού από μικρή ηλικία, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμπεριφοράς σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών αλλά κυρίως στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών
Η Εκτελεστική Γραμματεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου