Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Επισκέψεις των Οικολόγων Πράσινων στις πυρόπληκτες περιοχές και στη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Επίσκεψη στην Πεντέλη πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων, ως πρώτο βήμα για την επαφή με τους πολίτες των περιοχών που έχουν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Κώστας Λουκέρης, από τη Συντονιστική Γραμματεία Αττικής, Γιάννης Παρασκευόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, και Γιάννης Χαραλαμπάκης, από το Πανελλαδικό Συμβούλιο.

Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων μίλησαν με κατοίκους και εθελοντές και είχαν σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο Πεντέλης κ. Στεργίου, πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Πεντελικού, για την αποτίμηση της κατάστασης και τις ανάγκες που διαμορφώνονται στην περιοχή.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με τον Μιχάλη Πετράκο συντονιστή της Εκτελεστικής γραμματείας, το Γεράσιμο Παπαδόπουλο υπεύθυνο για την πολιτική προστασία, τη Μαρία Βιτωράκη συντονίστρια της ομάδας περιβάλλοντος και τη Μελίττα Γκουρτζογιάννη μέλος της συντονιστικής γραμματείας Αττικής επισκέφτηκαν τη "Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας" για να ενημερωθούν για την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών και το έργο της.

«Όλα τα μαθήματα του 2007 έχουν ξεχαστεί και τα ίδια λάθη επαναλαμβάνονται», δήλωσε ο Μιχάλης Πετράκος. «Η διαχείριση των δασών ακόμα και των περιαστικών είναι υποτυπώδης. Τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης τους από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η δασική υπηρεσία είναι πλήρως απαξιωμένη. Τα δάση δεν προστατεύονται αλλά ούτε και αποκαθίστανται μετά την πυρκαγιά. Ο συντονισμός δεν ήταν μόνο ανεπαρκής αλλά και λανθασμένα σχεδιασμένος εστιάζοντας στις περιουσίες και χάνοντας το δάσος κάτι που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες ζημιές και στα δύο. Στηρίζουμε το έργο των πυροσβεστών, των εργαζομένων στους δήμους που πλήττονται και ιδίως των εθελοντών που αγωνίζονται πέρα και από τις φυσικές τους δυνατότητες μέρες τώρα να αντιμετωπίσουν την καταστροφή».

«Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας είναι ανεπαρκές και αναποτελεσματικό για την αποτροπή καταστροφών που πλήττουν ξανά και ξανά τη χώρα», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Δεν αμφισβητείται η υπεράνθρωπη προσπάθεια της ΠΥ, των ΟΤΑ, των εθελοντών κλπ. Όμως, η έλλειψη επαρκούς προληπτικού σχεδιασμού και συντονισμού την ώρα της κρίσης, γίνονται και πάλι ολοφάνερα, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον κεντρικό ρόλο και τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το σύστημα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών κινδύνων πρέπει να επανασχεδιαστεί άμεσα με δραστικές και ριζικές μεταβολές».

«Με δεδομένο τον κίνδυνο αύξησης της συχνότητας των μεγα-πυρκαγιών, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής, είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ μια συγκροτημένη δασική πολιτική, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει με ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε η Μαρία Βιτωράκη. «Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών με αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και αντιμετώπιση των αιτιών της πυρκαγιάς (που κατά 90-95% είναι ανθρωπογενείς), αλλά και έγκαιρη καταστολή της φωτιάς μόλις εκδηλωθεί, προτού αναβαθμιστεί σε μεγα-πυρκαγιά. Στα παραπάνω πλαίσια οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε την πρόταση για δημιουργία ενιαίου φορέα Δασοπυρόσβεσης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Διαβάστε επίσης δήλωση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου (Δήλωση) για τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης κατά την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου που έδωσε νωρίτερα στην Κύπρο, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ως προσκεκλημένος του κόμματος «Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών» και του βουλευτή του Γ. Περδίκη.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου