Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης από τους Οικολόγους Πράσινους
Όχι στο μέτρο της απόσυρσης των κλιματιστικών, λέει η Μαρία Βασιλάκου που θα αντικαταστήσει σε δυόμισι χρόνια τον Μ. Τρεμόπουλο στην ΕυρωβουλήΤη δική της οπτική στα θέματα περιβάλλοντος και πράσινης ανάπτυξης- εκφράζοντας μεταξύ άλλων και την απόλυτη διαφωνία της για το μέτρο της απόσυρσης των κλιματιστικών- δίνει η Μαρία Βασιλάκου των Οικολόγων Πράσινων. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη «στον Μεσαίωνα όσον αφορά τις πολιτικές για το περιβάλλον» σημειώνει, ενώ θεωρεί ότι η κατάρρευση των βασικών πυλώνων του κράτους και η καφκικη διάσταση της γραφειοκρατίας έσπρωξαν τους πολίτες να στηρίξουν το κόμμα της.«Κοντόφθαλμες και ανόητες πρακτικές», χαρακτηρίζει η κ. Μαρία Βασιλάκου, σημαίνον στέλεχος των Ευρωπαίων Πράσινων, μέτρα όπως η απόσυρση κλιματιστικών. Ταυτόχρονα, όπως λέει, ενώ η Ελλάδα διέθεσε ίσως το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης των τραπεζών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. δεν πριμοδότησε καθόλου πράσινες πολιτικές που στηρίζουν την οικονομία.
Όπως εξηγεί η κ. Βασιλάκου, η οποία πρόκειται σε δυόμισι χρόνια να αντικαταστήσει τον Μιχάλη Τρεμόπουλο στο Ευρωκοινοβούλιο, στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών, «ενώ εκ πρώτης όψεως φαίνεται σωστό μέτρο, δεν είναι αφού δεν πριμοδοτεί ουσιαστικές πράσινες δράσεις όπως θα ήταν για παράδειγμα η γενναία πριμοδότηση για την καλύτερη μόνωση των κτιρίων και αντικατάσταση τζαμιών και κουφωμάτων που θα εξασφάλιζε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας χειμώνα- καλοκαίρι. Κι ενώ υπάρχουν κάποια κίνητρα για την αντικατάσταση των κουφωμάτων, η διαδικασία είναι γραφειοκρατική ενώ ελάχιστοι πολίτες τα γνωρίζουν».
Στο στόχαστρο της κ. Βασιλάκου και η διάθεση του πακέτου Αλογοσκούφη στις τράπεζες, καθώς όπως λέει ενώ η Ελλάδα έδωσε 28 δισ. ευρώ (την ίδια στιγμή η Αυστρία έδωσε μόλις 3 δισ. ευρώ), «κανείς δεν σκέφτηκε να πριμοδοτήσει την πράσινη οικονομία». Η ίδια φέρνει ως παράδειγμα τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από τις τράπεζες και φοροελαφρύνσεων κυρίως προς τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού με στό χο τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. «Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δεσμεύσει τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτού του είδους τις επενδύσεις. Τώρα πια πάει, το χάσαμε το τρένο», τονίζει η Ελληνίδα Πράσινη η οποία είναι βουλευτής αλλά και αντιπρόεδρος των Πραάσινων της Αυστρίας.
«Μόνο με 150.000 ευρώ». Στην επισήμανση ότι η παρουσία των Ελλήνων Πράσινων σημαδεύτηκε κυρίως από τις απόψεις του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου (Μιχάλης Τρεμόπουλος) σε εθνικά θέματα ενώ δεν προβλήθηκαν ιδιαίτερα οι απόψεις τους για την πράσινη οικονομία, η κ. Βασιλάκου απαντά πως «κάναμε καμπάνια μόνο με 150.000 ευρώ και οι δυνατότητες ήταν περιορισμένες».
Σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα του κόμματος στις εκλογές και την ανέλπιστη επιτυχία του, υπογραμμίζει πως «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν έτσι που ήταν αδύνατο να βιώσει κανείς τη διαφορά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένας τρίτος δρόμος, ένας νέος δρόμος που συμβολίζει μια διαφορετική πραγματικότητα. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα κι εμείς επειδή έχουμε αποδείξει πως δεν ενδιαφερόμαστε για τις καρέκλες, έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε αξιόπιστοι».
«Πειστικές απαντήσεις». Η κατάρρευση βασικών πυλώνων του κράτους και η καφκική διάσταση της γραφειοκρατίας που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες («είναι δυνατόν να περιμένεις έναν χρόνο για να πάρεις σύνταξη;») θεωρούνται στοιχεία που «έσπρωξαν» ψηφοφόρους στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πρασίνων. «Ο Έλληνας έχει τη χειρότερη κοινωνική ασφάλεια ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. (π.χ. ταμείο ανεργίας), ο τομέας της Υγείας έχει καταρρεύσει, η Παιδεία είναι ξεχαρβαλωμένη και το επίπεδο ασφάλειας (εγκληματικότητα) το ίδιο. Αναρωτιέται κανείς γιατί να πληρώνει φόρους», τονίζει η κ. Βασιλάκου. Και συμπληρώνει με αυτοπεποίθηση πως «όποιος θέλει να απευθυνθεί στον μέσο Έλληνα, θα πρέπει να του δώσει πειστικές απαντήσεις ακριβώς σε όλα αυτά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου