Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ηθική Τράπεζα: Όραμα ή Δυνατότητα?

Την Πέμπτη, 21/5/2009, Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Ανάπτυξης, στον φιλόξενο χώρο του ecoVision (Παπαδά 3, στάση Κατεχάκη Μετρό, Αθήνα, τηλ. 2111820460), είχαμε την ευκαιρία συμπολίτες από περισσότερες από 60 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να συναντηθούμε και να συζητήσουμε σε τρία εργαστήρια για την Ηθική Τράπεζα, με συντονιστή τον κ. Β. Τακτικό.

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 24 Τράπεζες στην Ευρώπη, που κατά τον ένα ή άλλο τρόπο λειτουργούν στα πλαίσια του Ηθικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Μερικά καλά παραδείγματα είναι: της Ιταλίας (BANKA ETHIKA), της Γερμανίας (OEKO BANK), της Ολλανδίας (TRIODOS BANK), του Βελγίου (TRIODOS BANK), της Αγγλίας (TRIODOS BANK), της Ισπανίας (FIRE), της Ελβετίας (ALTERNATIVE BANK SWISSE), της Γαλλίας (NEF) κλπ. Όλες οι Ηθικές Τράπεζες ίδρυσαν την Συνομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών Ευρώπης την FEBEA.

Το ηθικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνίσταται στην οργάνωση και διαχείριση διαμεσολαβητικών πιστωτικών υπηρεσιών, σεβόμενο συγκεκριμένες ηθικές αρχές και θέτοντας συγκεκριμένους στόχους που τους θεωρεί ηθικά δεσμευτικούς. Επιλέγουμε από το Μανιφέστο των ηθικών Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων:

* Η πίστωση σε όλες τις μορφές της είναι δικαίωμα όλων.
* Ο πλουτισμός που στηρίζεται στην κατοχή χρήματος δεν είναι θεμιτός.
* Η διαχείριση πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια.
* Η επιλογές σε σημαντικές αποφάσεις γίνονται από τους μετόχους και καταθέτες
* Κριτήριο των επιλογών είναι η ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.
* Κριτήριο της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων είναι κατ' αρχή το όφελος που αποκομίζει η κοινωνία, η διάσωση του περιβάλλοντος και η διεθνής αλληλεγγύη και δευτερευόντως τα οικονομικά μεγέθη.

Η Banca Etica στην Ιταλία Ιδρύθηκε το 1999 από 22μαζικές συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών με στόχο τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του Τρίτου Τομέα της οικονομίας. Ακολούθησε η NEF ΣΤΗ Γαλλία, και η FIRE στην Ισπανία, με τις οποίες η Banca Etica ετοιμάζεται να ιδρύσει μέσα στο 2010 την Ευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα.

Η Banca Etica χορηγεί μικροπιστώσεις κατευθείαν στους μικρούς παραγωγούς, γεωργούς, κτηνοτρόφους, τεχνίτες. Τους βοηθά να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς, προσφέρει τεχνογνωσία με απόλυτο σεβασμό όμως στις παραδόσεις τους, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων (αν υπάρχουν). Μέσω των δικτύων ίσου και αλληλέγγυου εμπορίου, φροντίζει μερικά από τα προϊόντα να τα διοχετεύει στις αγορές, προσφέροντας στους καλλιεργητές αξιοπρεπείς τιμές.

Έτσι, η Banca Etica εφαρμόζει την αρχή ότι η πίστωση είναι δικαίωμα όλων. Δίνει πίστη στον άνθρωπο, στις ιδέες, επενδύει σε πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Δεν παύει να είναι τράπεζα. Θέλει να εξασφαλίσει τα χρήματα που δάνεισε, άλλωστε έχει και υποχρεώσεις απέναντι στους καταθέτες, οι οποίοι εμπνέονται και θέλουνε μεν τα λεφτά τους να πάνε σε καλό σκοπό, δε θέλουν όμως και να τα χάσουν. Αποδεικνύεται ότι οι μικροπιστώσεις είναι η πιο σίγουρη επένδυση. Τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται στην Banka Etica είναι της τάξης του 0,3%, ενώ τα αντίστοιχα των συμβατικών τραπεζών είναι πολλαπλάσια. Το κέρδος είναι πολλαπλό.

Μεταξύ άλλων προτάθηκε (από τον κ. Δ. Μιχαηλίδη): Η κυκλοφορία φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ηθική Τράπεζα, Η δημιουργία διαδικτυακού forum, Η δημιουργία ομάδων - πυρήνων για την διάδοση του μηνύματος, Η δημιουργία συντονιστικής ομάδας με σημείο αναφοράς την ECOVISION Ο προγραμματισμός Πανελλαδικής Δημόσιας Εκδήλωσης.

Η πρώτη συνάντηση για την δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την ίδρυση Ηθικής Τράπεζας στην Ελλάδα έγινε στις 27-5-2009, 16.30, στον χώρο του ecoVision, με φροντίδα της κα Μ. Σουπιώνη & Λ. Χατζηνούσιου. Η Ηθική Τράπεζα είναι ένα όραμα εφικτό, που μπορούμε να κάνουμε πράξη και στην Ελλάδα. Μ. Σουπιώνη, Οικοδίκτυο Πολιτιστικών Κοινοτήτων, Παπαδά 1-3 & Μεσογείων, Τ 211 182460, F 211 1820461, ecovision@amke.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-6-2009

H Πρωτοβουλία για την Ηθική Τράπεζα

έχει ενημερωτική ομάδα & σημείο αναφοράς

Συγκροτήθηκε ενημερωτική ομάδα από εθελοντές για την διάδοση της πληροφόρησης για την ΗΘΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στις 27/5/2009, στον πολυχώρο ecoVision.

Ανάμεσα στους στόχους της Ενημερωτικής Συντονιστικής Ομάδας είναι:

1. Η εξασφάλιση τόπου συναντήσεων-αναφοράς (ορίσθηκε το ecoVision).
2. Η λειτουργία ιστοχώρου μορφής blogs (Συντονιστικό Κέντρο ΜΚΟ).
3. Η συγκέντρωση κειμένων για μια Ελληνική Ηθική Τράπεζα.
4. Η διάδοση των πληροφοριών σε όλες της Περιφέρειες-Νομούς.
5. Η συγκέντρωση Δηλώσεων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
6. Η προετοιμασία ενημέρωσης των ΜΜΕ τον Σεπ 2009.
7. Ο συντονισμός για μια μεγάλη συνάντηση όλων τον Σεπ 2009

Οι πρώτοι εθελοντές που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετέχουν στην Συντονιστική Ενημερωτική Ομάδα είναι οι: Γιαννούλη Φωτεινή, Δάλμαρης Βλάσης (6946344098), Δημητρόπουλος Θεόδωρος (6976346986), Δραγατάκη Μαρία (6978179521), Θανόπουλος Θεόδωρος (6945351214), Κοσσιώρης Αδάμ (6979201136), Μιχαηλίδης Δημήτριος (6998282382), Οικονόμου Αλέξανδρος (6936784726), Πατρινός Δημήτρης (6981647493), Σουπιώνη Μαριαλένα (6944744120), Τακτικός Βασίλης (2108226562), Τσιαπάρας Αντώνιος (6974655271),

Σήμερα υπάρχουν συνολικά 24 Τράπεζες στην Ευρώπη, που λειτουργούν στα πλαίσια του Ηθικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε 13 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η BANKA ETICA της Ιταλίας. Η Οργάνωση της Banca Etica είναι σε δύο κατευθύνσεις. Η εξωτερική δομή περιλαμβάνει: 1) Την τράπεζα, 2) Το Πολιτιστικό ίδρυμα (Fontazione culturale Responsabilita etica) με σημαντική προσφορά στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου, εκδόσεις, προγράμματα για σχολεία, σεμινάρια, stage για φοιτητές και σε συνεργασία με πανεπιστήμια διοργανώνει τμήματα master, 3) Τα προγράμματα για τον Τρίτο κόσμο (ETIMOS), 4) Την Ομοσπονδία ηθικών Τραπεζών στην Ευρώπη (FEBEA) και 5) Τα προγράμματα στήριξης για τη δημιουργία Ηθικών Τραπεζών στην Ευρώπη (SEFEA).

Ωστόσο η πραγματική δύναμη και η ψυχή της Banca etica είναι οι μέτοχοι και οι καταθέτες, που απαρτίζουν και την κινηματική διάσταση της τράπεζας, μιας τράπεζας από τα «κάτω». Οι μέτοχοι της τράπεζας είναι οργανωμένοι σε συλλόγους κατά γεωγραφικές περιοχές, ώστε να υπάρχει καλύτερη επαφή με την τοπική πραγματικότητα και να αναδεικνύονται οι τοπικές ανάγκες. Οι μέτοχοι γνωμοδοτούν για την έγκριση επενδύσεων στην περιοχή τους και συνδράμουν στην επιτυχία τους.

Οι σύλλογοι αυτοί εργάζονται περισσότερο για τη διάδοση των αρχών και των αντιλήψεων που διέπουν την τράπεζα, παρά για τη διασφάλιση των στενά εννοούμενων συμφερόντων τους. Στηρίζονται από την τράπεζα και συμμετέχουν ενεργά στην πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου, από τα καφενεία μέχρι και τα φεστιβάλ. Συμμετέχουν ή και προστατεύουν πρωτοβουλίες ακτιβιστών και το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ.

Κάθε Σύλλογος εκλέγει ένα Συντονιστή, και οι συντονιστές όλων των συλλόγων απαρτίζουν το Συμβούλιο των Συντονιστών. Η τράπεζα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από μετόχους. Εκτός από το Συμβούλιο των Συντονιστών, το Διοικητικό Συμβούλιο πλαισιώνεται κι από άλλα ελεγκτικά όργανα όπως η Επιτροπή Ηθικής-Δεοντολογίας, η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (αποφάσεις του ΟΗΕ) και η Επιτροπή για το Περιβάλλον. Στο τέλος κάθε χρήσης, εκτός από τον οικονομικό ισολογισμό, η συνέλευση των μετόχων εγκρίνει επίσης τον «ηθικό» ισολογισμό και τον «περιβαλλοντικό» ισολογισμό.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου