Απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Στους κινδύνους που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ερημοποίησης, αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, επισημαίνοντας ότι καταπολεμώντας την κλιματική αλλαγή συμβάλλουμε στην αναστροφή της ερημοποίησης, την αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας, τη μείωση της φτώχειας και την ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειας. «Σήμερα, υπάρχουν 24 εκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες που ενδεχομένως θα αυξηθούν στα 200 εκατομμύρια έως το 2050», προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
"Η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του εδάφους πλήττουν το ένα τρίτο της επιφάνειας της Γης, αποτελώντας απειλή για την επιβίωση, την ευημερία και την ανάπτυξη σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Αντιμέτωποι με μακρές περιόδους ξηρασίας, πείνας και ολοένα μεγαλύτερης φτώχειας, πολλοί έχουν μόνο μία επιλογή: να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους", αναφέρει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και προσθέτει:
"Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και της Ξηρασίας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ερημοποίηση αποτελεί μία αυξανόμενη απειλή για την εθνική και περιφερειακή σταθερότητα. Τα τελευταία 40 χρόνια, σχεδόν το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων της γης έχει καταστεί μη παραγωγικό και κατά συνέπεια έχει εγκαταλειφθεί, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των βοσκοτόπων εμφανίζουν σημάδια ερημοποίησης. Η κλιματική αλλαγή είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας ωστόσο δεν είναι ο μόνος".......
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί απαραίτητη την αναθεώρηση των αγροτικών πρακτικών, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Η γεωργία σε συνδυασμό με την αύξηση της κτηνοτροφίας απορροφούν το 70% της κατανάλωσης του γλυκού νερού, ενώ ευθύνονται για το 80% της αποψίλωσης των δασών.
"Η αυξανόμενη ζήτηση για καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους σπάνιους πόρους, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αειφόρο διαχείρισή τους", επισημαίνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και προσθέτει:
"Τα σημερινά παγκόσμια πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης δεν είναι βιώσιμα. Οι συνέπειες αυτού θα είναι περισσότερες επισιτιστικές κρίσεις σαν αυτή του 2008, μεγαλύτερη ερημοποίηση, υποβάθμιση του εδάφους και περιόδους ξηρασίας. Ως συνήθως, οι οικονομικά ασθενέστεροι θα είναι τα πρώτα θύματα και οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν.
Η 17η σύνοδος της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τόνισε ότι η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι παγκόσμια προβλήματα και συνεπώς απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες του κόσμου μπορούν να δώσουν την κατάλληλη απάντηση όταν θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να σφραγίσουν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Μία συνολική και δίκαιη συμφωνία για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρέπει επίσης να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να προσφέρει επαρκή και προβλέψιμη οικονομική στήριξη για τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους την πιο αποτελεσματική χρήση του νερού και τη βιώσιμη γεωργία".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου