Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στο ΤVXS


Δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών «φέρνουν» στο κατώφλι της Βουλής τους Οικολόγους Πράσινους. Ένα κόμμα που μιλά για «περιβαλλοντική και κοινωνική φούσκα» στην Ελλάδα, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους πολιτικούς του αντιπάλους και προτάσσει τη λύση της λεγόμενης πράσινης οικονομίας απέναντι στα κοινά προβλήματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ιδρύθηκαν το Δεκέμβριο του 2002 και αποτελούν μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Υποστηρίζοντας τις αρχές της πολιτικής οικολογίας, μέσα από το καταστατικό τους προβάλλουν την αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μη βία, την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, το σεβασμό στην ποικιλότητα, την αποκέντρωση και την επικουρικότητα, την προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, την ποιότητα ζωής, την ατομική και κοινωνική ευθύνη και την ισονομία. Βάσει της ιδρυτικής τους διακήρυξης, η οικολογία ορίζεται ως δημιουργική, ριζοσπαστική, αυτόνομη, ανεκτική, διεθνιστική, ειρηνιστική, κινηματική, αυτοδιοικητική, συμμετοχική, φεμινιστική, αλληλέγγυα, αντικαταναλωτική, αντιαυταρχική και εναλλακτική.

Κεντρικό πολιτικό όργανο του κόμματος είναι το Πανελλαδικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κατά τα 2/3 από τα περιφερειακά συνέδρια και κατά το 1/3 από το πανελλαδικό συνέδριο. Το κεντρικό εκτελεστικό όργανο είναι η εξαμελής Εκτελεστική Γραμματεία. Θέσεις όπως του προέδρου ή του γενικού γραμματέα δεν έχουν θεσμοθετηθεί.

Πρόκειται για ένα κομματικό σχηματισμό, ιδιαίτερα ακτιβιστικό, με φειδωλή προβολή από τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, ο μέσος ψηφοφόρος των Οικολόγων Πρασίνων ανήκει στις πιο δυναμικές ηλικιακές ομάδες. Είναι νέος, κάτοικος αστικού κέντρου, με μέση ή ανώτερη μόρφωση και πολιτικοποιημένος.

Με βάση τα νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή, διακυβεύεται η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις επόμενες εκλογές. Κατά συνέπεια φουντώνουν τα σενάρια περί εκλογικής συνεργασίας. Ένα από αυτά σμίγει τους Οικολόγους Πράσινους με το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα που ενδέχεται να καταλάβει την έκτη θέση στα έδρανα της Βουλής στο μικροσκόπιο του TV Χωρίς Σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου