Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Πρόσκληση σε ομιλία-συζήτηση

Τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2008, στο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ» στις 8 το βράδυ θα μιλήσει
ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ Νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και μέλος της γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων με θέμα:

Η πράσινη διέξοδος από την οικονομική και κοινωνική κρίση

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κοινωνική και οικονομική κρίση που επηρεάζει πλατειά κοινωνικά στρώματα και φέρνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Σε ένα κοινωνικό επίπεδο ήδη βιώνουμε πρωτοφανή επεισόδια και ένταση μετά τη δολοφονία του Αλέξη, που εκφράζουν τη συσσωρευμένη οργή της πλειοψηφίας των νέων που αισθάνονται εγκλωβισμένοι, χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική.

Τα θέματα των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και της βιωσιμότητας αντιμετωπίζονται σαν λάστιχο και προσαρμόζονται κάθε φορά σε σκοπιμότητες, αντί να αποτελούν τον πυρήνα αξιών όλων των πολιτικών. Οι πολίτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων συνήθως αγνοούνται,. Τα κόμματα εξουσίας θεωρούν ότι μια πλειοψηφία στις εκλογές τους δίνει το δικαίωμα να καταλαμβάνουν με τα κομματικά μέλη τους τις διάφορες θέσεις της διοίκησης και των δημόσιων οργανισμών. Οι πελατειακές πολιτικές σχέσεις θυσιάζουν συχνά τα δημόσια αγαθά, ώστε να εξυπηρετηθούν, συνήθως, οι λίγοι σε βάρος των πολλών και των παιδιών μας.

Χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτικές και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, υιοθετώντας ένα μοντέλο οικονομίας αλλά και πολιτικές που θα θέσουν ως προτεραιότητα την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της κοινωνίας.

Στο τελματωμένο σήμερα πολιτικό σκηνικό χρειάζονται κινήματα πολιτών που θα διαμορφώσουν νέες προοπτικές για τη χώρα και θα συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων όσο και στην επάνοδο της πολιτικής στα ουσιαστικά και σημαντικά, στην ανατροπή της υπάρχουσας διακυβέρνησης, στην ενθάρρυνση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου και στον επαναπροσανατολισμό του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.

Θεωρούμε την παρουσία τους σημαντική για την προώθηση μιας νέας κουλτούρας συμμετοχικής δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε καθημερινό και πολιτικό επίπεδο, προσαρμογής όλων των πολιτικών στην ανάγκη διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου και για τις επόμενες γενιές.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου