Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για την προστασία των θυμάτων της ρατσιστικής βίας.


Ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από τη Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, απέστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στους Υπουργούς  Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα την κατάθεση τροπολογίας βάσει της οποίας θα δίδεται άδεια διαμονής στα θύματα ρατσιστικής βίας, βασανιστηρίων, εμπορίας ανθρώπων µε σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση και στα θύματα διακρίσεων για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, η οποία θα ανανεώνεται προς διευκόλυνση της διενεργούμενης έρευνας ή της ποινικής διαδικασίας
. Το πλήρες περιεχόμενό της είναι το ακόλουθο:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Εσωτερικών,
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που κατά πολλούς δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά δυστυχώς μία προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη πορεία, η Δικαιοσύνη, έστω και καθυστερημένα, επιχειρεί την ποινική αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.
Μία από τις πτυχές της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, αλλά και όσων ασπάζονται την ιδεολογία της ακροδεξιάς, είναι το ρατσιστικό έγκλημα. Δυστυχώς αν και τα κρούσματα είναι εκατοντάδες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ελάχιστα καταγγέλλονται στις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Και τούτο διότι τα θύματα, αλλά και οι μάρτυρες των περιστατικών ρατσιστικής βίας ή διάκρισης για λόγους εθνοτικούς ή φυλετικούς που ανήκουν στην κατηγορία των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, διστάζουν να προβούν σε καταγγελία, διότι τούτο ισοδυναμεί με τη διοικητική τους απέλαση.
Εντούτοις, το γεγονός αυτό, αν και ιδιαιτέρως σοβαρό, δεν έχει απασχολήσει στο βαθμό που θα έπρεπε τα αρμόδια Υπουργεία. Έτσι, σχετική προστατευτική διάταξη δεν υφίσταται ούτε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ούτε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις άδειες παραμονής και εργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Προστατευτική διάταξη υφίσταται όμως στο νόμο 3386/2005 (ΦΕΚ 212/Α/23-8-2005) «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια», για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων (θύματα trafficking). Συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στα άρθρα 46-52 του ν.3386/2005 χορηγείται άδεια διαμονής διάρκειας δώδεκα μηνών σε υπήκοο τρίτης χώρας που έχει χαρακτηρισθεί θύμα εμπορίας ανθρώπων με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, εφόσον συνεργάζεται στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η οποία ανανεώνεται κάθε φορά για ισόχρονο διάστημα προς διευκόλυνση της διενεργούμενης έρευνας ή της ποινικής διαδικασίας.
Κατ΄αναλογία, το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω προστατευτικής διάταξης θα πρέπει να επεκταθεί στα θύματα ρατσιστικής βίας, βασανιστηρίων, εμπορίας ανθρώπων µε σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση και  διακρίσεων για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, η οποία θα ανανεώνεται προς διευκόλυνση της διενεργούμενης έρευνας ή της ποινικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα άδεια παραμονής έως την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας πρέπει να χορηγείται και στους ουσιώδεις μάρτυρες των εν λόγω περιστατικών με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας, ενώ στα θύματα ρατσιστικής βίας και βασανιστηρίων, η νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούμε να υιοθετήσετε άμεσα τις εν λόγω προτάσεις, με την προσθήκη τροπολογίας σε σχέδιο νόμου, διότι θα διευκολύνουν τα μέγιστα στη διερεύνηση των ρατσιστικών επιθέσεων, στην απονομή Δικαιοσύνης και στην αποτροπή νέων κρουσμάτων. Ταυτόχρονα ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί υπέρτατη αξία, στην οποία καμία έκπτωση δεν είναι ανεκτή.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και αναμένουμε τις περαιτέρω ενέργειες από τη δική σας πλευρά.
Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου