Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

8 ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ





Για τις γυναίκες θύματα της βίας
Για τις γυναίκες θύματα της οικονομικής κρίσης
Για της γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίζονται
Η οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας ως προϊόν της οικονομικής, περιβαλλοντικής, και κοινωνικής  κρίσης  βρίσκει τις γυναίκες σήμερα αντιμέτωπες περισσότερο από ποτέ με τη συνεχιζόμενη καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

Oι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας αγωνιζόμαστε πάντα ενάντια στον εφησυχασμό, και στην αντίληψη που θεωρεί ότι η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα έχει επιτευχθεί πολύ περισσότερο τώρα που η διάχυση επικίνδυνων σεξιστικών  ιδεών από ……. ακραίους πολιτικούς χώρους σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας ενθαρρύνει την επιστροφή στους  παραδοσιακούς έμφυλους ρόλους και την κατάργηση των γυναικείων κεκτημένων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας αφιερώνουμε αυτή την ημέρα για έναν κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις
Στις γυναίκες θύματα της βίας γιατί οι  χρόνιες εξαγγελίες των αρχών (ξενώνες, τροποποίηση νόμου, καμπάνιες ευαισθητοποίησης)  παραμένουν εξαγγελίες και εξακολουθούμε να θρηνούμε γυναίκες θύματα δολοφονιών και βιασμών με μια πολιτεία ανάλγητη και απρόθυμη να στηρίξει τις γυναίκες  και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη του φαινομένου. Στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα  κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, καθώς η οικονομική κρίση συνιστά έναν επιβαρυντικό παράγοντα στις ήδη βεβαρημένες σχέσεις. Η απώλεια της εργασίας για τους άνδρες επιφέρει βαρύ πλήγμα στο πατριαρχικό, στερεοτυπικό πρότυπο με συνέπεια πολλές φορές την όξυνση της βίας.
Στις γυναίκες θύματα της οικονομικής κρίσης καθώς οι επιπτώσεις της δεν βιώνονται με τον ίδιο τρόπο από τους άνδρες και τις γυναίκες γιατί η κρίση βρήκε τα δύο φύλα να ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα:
Η ανεργία που έτσι και αλλιώς ήταν γένους θηλυκού, διπλασιάστηκε για τις γυναίκες, οι οποίες ήταν σε καθεστώς εργασιακής απορρύθμισης πολύ πριν αυτή θεσπιστεί επισήμως (ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, ευέλικτες μορφές εργασίας).
Τα ¾ των εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εξακολουθούν να είναι γυναίκες.
Η μισθολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα  φτάνει έως και 20% με μεγαλύτερες διαφορές στον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς οι περικοπές μισθών έπληξαν κυρίως τις γυναίκες που έτσι κι αλλιώς αμείβονταν χαμηλότερα.
Οι τομείς του δημοσίου στους οποίους  περιορίστηκαν ή και πάγωσαν τελείως οι προσλήψεις, αυτός της υγείας και της παιδείας, είναι τομείς στους οποίους κυριαρχούν αριθμητικά οι γυναίκες εργαζόμενες. Συνέπεια αυτού του μέτρου είναι ακόμη περισσότερες γυναίκες στην ανεργία, ανασφάλιστες και χωρίς κοινωνικές παροχές.
Και όλα τα παραπάνω οι μετανάστριες, οι γυναίκες πρόσφυγες και οι γυναίκες των μειονοτήτων τα βιώνουν  σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
Στις γυναίκες που αγωνίζονται με το κεφάλι ψηλά να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς βία και διακρίσεις, είτε βρίσκονται στην Ευρώπη ,είτε στην Αμερική, είτε στην Αφρική είτε στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και είμαστε πάντα δίπλα στις γυναίκες που αγωνίζονται,στις γυναίκες που υποφέρουν. Απαιτούμε από την πολιτεία να  αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των γυναικών από την  οικονομική κρίση, τη βία και  την περιθωριοποίηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου