Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικά γενικόλογο. Αυτό άλλωστε είναι και αποτέλεσμα της απουσίας ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου και αντιπαράθεσης συγκεκριμένων προτάσεων κατά την προεκλογική περίοδο, παρά τις προσπάθειες των Οικολόγων Πράσινων για κάτι τέτοιο.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε καταρχάς τις παρακάτω παρατηρήσεις:
1. Για να έχει νόημα μια αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα περιλαμβάνει και μια εναλλακτική πρόταση δημοσιονομικής εξυγίανσης με δίκαιη κατανομή βαρών αλλά και προτάσεις για αλλαγές πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς κάτι τέτοιο απουσιάζει
2. Απουσιάζουν προτάσεις για ίσως το σημαντικότερο κοινωνικό ζήτημα, αυτό της δημιουργίας θέσεων εργασίας, πέρα από αναφορές για το επίδομα ανεργίας και την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
3. Γίνεται μόνο περαστική αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί το κεντρικό εργαλείο για δημοσιονομική εξυγίανση, δίκαιη κατανομή βαρών, τόνωση της απασχόλησης και ενθάρρυνση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.
4. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο κυνήγι των γκρίζων περιουσιών, ιδιαίτερα του πλούτου που έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό, και η αντιμετώπιση των οποίων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία θα μπορούσε να αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία.
5. Απουσιάζουν αναφορές για περικοπές δαπανών σε σημαντικούς τομείς όπως οι εξοπλισμοί ή οι ενισχύσεις Εκκλησιών.
6. Η αναφορά στο "νέο αναπτυξιακό πρότυπο" μένει εντελώς κενό γράμμα. Μόνο περαστική αναφορά γίνεται στον τομέα της ενέργειας, ο οποίο θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό άξονα τόνωσης της οικονομίας και της απασχόλησης, βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών και αναπροσανατολισμού της οικονομίας
7. Είναι σίγουρα θετική η αναφορά στην κεντρική πρότασή μας για δημιουργία περιουσιολόγιου και εφαρμογή πόθεν έσχες, όμως δεν διευκρινίζεται αν αυτό θα εφαρμοστεί και αναδρομικά.
8. Σχετικά με τη μετανάστευση δεν γίνεται αναφορά ακόμα και για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας (π.χ. Ν.3907/2011) ή για τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα.
9. Τέλος, παρά τις φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις όλων των κομμάτων της κυβέρνησης, εντύπωση προκαλεί η απουσία κάθε αναφοράς σε ζητήματα περιβάλλοντος, προστασίας των φυσικών πόρων και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου