Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Θέσεις και ερωτήματα των Οικολόγων Πράσινων για την υγεία συνάντηση με το Αν. Δ/ντη 5ης Υ.ΠΕ.
Συνάντηση πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι υποψήφιοι βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας Δημήτρης Λιόλιος και Κώστας Κούτσικος με τον Αναπληρωτή Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, κ. Τσάτσο Αθανάσιο. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου κ. Λιόλιος Δημήτρης, ο οποίος είναι και νοσηλευτής ψυχικής υγείας στην Ψυχιατρική Κλινική του Π.Γ.Ν.Λ., δήλωσε :
«Συναντηθήκαμε με τον Αναπληρωτή Διοικητή κ. Τσάτσο προκειμένου να ενημερωθούμε για τα βασικότερα προβλήματα υγείας των πολιτών της περιφέρειάς μας, την αντιμετώπιση τους από τις αρμόδιες δημόσιες δομές υγείας, καθώς και για να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις των Ο.Π. για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα.
Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε την ευαισθητοποίηση της διοίκησης σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ειδικότερα ενημερωθήκαμε για την ένταξη στο στρατηγικό σχεδιασμό
της διοίκησης προγραμμάτων διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, σύμφωνα και με τα πρότυπα που ήδη εφαρμόζονται σε νοσοκομεία της Ευρώπης. Ο κ. Τσάτσος ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εφαρμογή των νόμων στη διαχείριση των μολυσματικών υλικών σε ιδιωτικά εργαστήρια ή κέντρα υγείας, όπου ελλοχεύει κίνδυνος απόληξής τους στον υδροφόρο ορίζοντα και κατ’ επέκταση πάλι πίσω στη διατροφική μας αλυσίδα.
Η τρέχουσα οικονομική κρίση εμπλέκεται, ως φαύλος κύκλος, με το περιβάλλον και την υγεία∙ η οικονομική κρίση επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα υγείας (π.χ. οι συμβατικές καλλιέργειες και η χρήση φυτοφαρμάκων συνδέονται με την αύξηση μορφών καρκίνου, τόσο στους αγρότες όσο και στους καταναλωτές). Με τη σειρά τους όμως τα προβλήματα υγείας επιβαρύνουν επιπλέον την οικονομία της χώρας και απογυμνώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως, δεν θα ήταν καλύτερα οι κρατικές δαπάνες να διατίθενται στην πρόληψη των ασθενειών, παρά στην αντιμετώπισή τους; (ας σκεφτούμε και το πρόσφατο παράδειγμα με την έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων).
Πάγια θέση των Ο.Π. αποτελεί και η μείωση της υπερσυνταγογράφησης και των ιατρικών εξετάσεων, όπως επιχειρείται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της ηλεκτρονικής κάρτας του ασθενούς, εγχειρήματα που όπως διαπίστωσε και ο κ. Τσάτσος αποφέρουν ήδη τεράστια μείωση της δημόσιας σπατάλης. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται σε όλες τις σύγχρονες χώρες, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της δημόσιας δαπάνης. Ως Ο.Π., ζητούμε την άμεση κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που διευκολύνει την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων (καρτέλ φαρμάκου), και ζητούμε τη διάθεση γενόσημων φαρμάκων, αρκεί βέβαια η τιμή τους να είναι ουσιαστικά χαμηλή (ακόμη και στο 90% όπως είναι σε άλλες χώρες), και όχι όπως ισχύει τώρα στην Ελλάδα.
Καταλήγοντας, πιστεύουμε ότι η στροφή σε πράσινες και οικολογικές πολιτικές θα επηρεάσει θετικά και τον ευαίσθητο τομέα της υγείας μας, τόσο της σωματικής, όσο και της πνευματικής και ψυχικής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου