Στα Φάρσαλα τη Δευτέρα 19/12/2011και ώρα 20:30 μ.μ.
στο Δημαρχείο, αίθουσα Δημοτικού Εντευκτηρίου Φαρσάλων
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτρης Γούσιος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Εισηγήσεις :
Οικονομική Κρίση και προστασία περιβάλλοντος το ψευδές δίλημμα “Ανάπτυξη” ή Περιβάλλον, Γιάννης Τσιρώνης, Αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων.
Ο Γιάννης Τσιρώνης, θα αναφερθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, ως παράγοντα εξόδου από την κρίση, και όχι ως κόστος, που στις σημερινές οικονομικές συνθήκες θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών.
Τις προηγούμενες δεκαετίες, στο όνομα του κέρδους, μολύναμε και σπαταλήσαμε το νερό, γεμίσαμε χωματερές, σπαταλάμε πετρέλαιο. Το περιβαλλοντικό κόστος το πληρώνουμε ήδη και το πληρώνουμε ακριβά: Το πληρώνουμε με την υγεία μας, το πληρώνουμε με την αλλαγή του κλίματος και την ερημοποίηση της γης.
Την εποχή των παππούδων μας τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Σήμερα με τις νέες τεχνολογίες, μπορούμε να μηδενίσουμε τα σκουπίδια, να πάψουμε να αγοράζουμε πετρέλαιο, και να παράγουμε ποιοτικότερα προϊόντα, χωρίς χημικά, που σήμερα πιάνουν καλύτερες τιμές στην αγορά.
Σε άλλες χώρες η προστασία του περιβάλλοντος, όχι μόνον δεν κοστίζει, αλλά δίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας και προσφέρει, όχι μόνο εξοικονόμηση, αλλά και πρόσθετο εισόδημα.
Κοινωνική οικονομία : Τοπικοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας βασικές παράμετροι της αγροτικής αναδιάρθρωσης, Κώστας Διάκος, Περιφερειακός συμβούλος Αττικής, επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού “ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ”.
Η τοπική αποκεντρωμένη γεωργία έρχεται ως πρόταση σε μία εποχή όπου οι οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Έχοντας ως χαρακτηριστικά την τοπικότητα με ικανότητα αυτονομίας, την κοινωνικότητα της γεωργικής παραγωγής, την κοινωνική ευθύνη, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες ,με διαρθρωτικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα (θεσμικά, οργανωτικά,..) μπορεί ν’ αποτελέσει μία διέξοδο επιβίωσης.
Η αλλαγή νοοτροπίας στην κοινωνική σκέψη, τη συλλογική δράση, τη θεσμική αποτελεσματικότητα και την οικονομική εφαρμογή, είναι το όπλο που έχουμε για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και η αξιοποίηση του στην περίπτωση της αποκεντρωμένης γεωργίας είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου