Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο εκβιασμού του πολίτη, Δίκαιη φορολόγηση του Πλούτου


Ο πολίτες της Λάρισας και κατ' επέκταση της χώρας μας, μέχρι σήμερα έχουν δεχθεί ένα σημαντικό οικονομικό χτύπημα στο εισόδημά τους. Αποτέλεσμα είναι πολλά νοικοκυριά να βρίσκονται σε αβεβαιότητα και με σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.
Σε όλα αυτά έχει προστεθεί και το άδικο μέτρο, του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στο λογαριασμό της ΔΕΗ, με τον ωμό εκβιασμό της διακοπής του ρεύματος. Η πρόσθεση του τέλους αυτού, στο λογαριασμό της ΔΕΗ κάνει τα νοικοκυριά να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα.
Η φορολόγηση του πλούτου είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνει. Η φορολόγηση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται με ισοπεδωτικά και σπασμωδικά μέτρα τα οποία δημιουργούν την αίσθηση της αδικίας στους πολίτες.
Προτείνουμε :
  • Οι ευπαθείς κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να εξαιρούνται του μέτρου
  • Στην πρώτη κατοικία να υπάρχει εξαίρεση για ένα ύψος τετραγωνικών της κατοικίας, ανάλογο με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού
  • Ελαχιστοποίηση του μέτρου για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους αγρότες με ιδιόκτητους επαγγελματικούς χώρους
  • Στους ιδιοκτήτες με περισσότερα του ενός ακίνητα πρέπει να υπάρχει προοδευτική αύξηση του τέλους
  • Συμμετοχή στο ειδικό τέλος ακινήτων θα πρέπει να έχουν και οι Τράπεζες, στην περίπτωση που το ακίνητο έχει αγορασθεί με δάνειο και είναι υποθηκευμένο.
Σε κάθε περίπτωση, ο εξαναγκασμός σε καταβολή φόρων μέσω λογαριασμών παροχής βασικών μονοπωλιακών αγαθών είναι πρωτοφανής εάν όχι και αντισυνταγματικός, όπως βέβαια και η απειλή διακοπής της παροχής για λόγους ‘συμμόρφωσης'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου