Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Βόμβα από Κομισιόν: για λιγνήτες Ελασσόνας

Ενα αρκετά ανησυχητικό δημοσίευμα απο το tirnavosnews.gr. Θα διερευνήσουμε το θέμα και θα επανέλθουμε. Ως γνωστό στην Ελλάδα όλα τα σοβαρά θέματα "παίζουν" στα θερινά τμήματα της Βουλής, μεταξύ 10:00-02:00 το βράδυ...

_1_2Το πιο “σκληρό” τους πρόσωπο έδειξαν οι Βρυξέλες στην χώρα μας σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού σε μία συνάντηση η οποία έχει άμεση σχέση kai με την εξόρυξη του λιγνίτη στην περιοχή της Ποταμιάς.Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με την ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς “τσιρότα” – αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε! – και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα με αποτελεσματικό τρόπο.

Ειδικότερα σε σχέση με τους λιγνίτες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παρέπεμψαν με έμφαση στην επιστολή της Επιτρόπου Κρόες του 2008, με την οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα, πέραν της εκχώρησης μονάδων, θα πρέπει να προχωρήσει και στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και και Ποταμιά Ελασσόνας ) τα οποία θα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.
Στις περιοχές της Ποταμιάς και της Δράμας έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης λιγνιτικών κοιτασμάτων αλλά το ενδιαφέρον θάφτηκε κάτω από το βάρος των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας
“Πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ!” ζήτησαν τα κοινοτικά στελέχη από την εμβρόντητη ελληνική πλευρά, η έκπληξη της οποίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν σήκωναν επ΄ αυτού κουβέντα αλλά και πως η απαίτηση συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την Τρόικα!
Στην δε παρατήρηση ότι “Στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση”, οι κοινοτικοί – πιο οξεία ήταν η στάση του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού – αντέτειναν ότι “τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής ου πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του”!

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ασφαλώς να πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες , να υπενθυμίσουμε την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου , του Δήμου Τυρνάβου και των όμορων Δήμων οι οποίοι τάσσονται κατά της εξόρυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου