Απο την εφημερίδα το Βήμα (της Μάχης Τράτσα)
Πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ενοχοποιεί βιοτεχνίες
Σε έναν νέο Ασωπό κινδυνεύει να μετατραπεί ο Πηνειός. Εδώ και χρόνια οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη λεκάνη του τον «πληγώνουν» με την ανοχή των συναρμόδιων φορέων. Τα νερά του δέχονται ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, σκουπίδια, υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, απόβλητα τυροκομείων, ελαιοτριβείων, βιοτεχνικών μονάδων, σφαγείων, κοπριές από στάβλους, ενώ την κοίτη του «ξεκοιλιάζουν» οι παράνομες αμμοληψίες.
Οπως καταγράφεται σε ένα από τα πορίσματα της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής που παρουσιάστηκαν χθες, έχουν πραγματοποιηθεί από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος 23 έλεγχοι σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν στις παραποτάμιες περιοχές των νομών Λάρισας και Τρικάλων. Για 17 από αυτές συντάχθηκαν Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης που διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ αντίστοιχες εισηγήσεις επιβολής διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) εστάλησαν προς τις αρμόδιες για την επιβολή τους αρχές. Από το σύνολο των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν οι περισσότερες αφορούσαν έλλειψη αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων και διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος (Τομέας Βορείου Ελλάδος), το συνολικό ύψος των εισηγηθέντων προστίμων ανέρχεται σε 498.450 ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των επιβληθέντων προστίμων σε 366.600 ευρώ. «Η διαφορά οφείλεται στην υστέρηση από την πλευρά των αρμόδιων νομαρχιών στην επιβολή των εισηγηθέντων προστίμων» λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλης.
Πληγή για τον ποταμό αποτελούν και οι παράνομες αμμοληψίες. «Πρόκειται για μια δραστηριότητα που αποφέρει μαύρο χρήμα σε αυτούς που την πραγματοποιούν.Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και καμία κύρωση, ακόμη και όταν οι εργολάβοι πιάνονται επ΄ αυτοφώρω» λέει ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας κ. Λ. Σιάκης. Και προσθέτει: «Οι περιπτώσεις αυτές αργούν πολύ να φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων (τουλάχιστον πέντε χρόνια) και όταν τελεσιδικήσουν τα πρόστιμα είναι αστεία σε σύγκριση με τα κέρδη των εργολάβων. Από μία μόνο περιοχή αμμοληψίας μπορεί να κερδίσουν 2-3 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία πενταετία. Οι καταγγελίες είναι λίγες, διότι πολλές φορές οι εργολάβοι των αμμοληψιών απειλούν όσους ντόπιους αντιδρούν. Πρόκειται για μια ιδιότυπη Κόζα Νόστρα».
Τελευταία μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, «εργολάβοι καλυπτόμενοι πίσω από ένα έργο εθνικής σημασίας, όπως η διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών, καταστρέφουν το περιβάλλον με εκτεταμένες αμμοληψίες. Στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου η λήψη αδρανών υλικών, αλλά και η εναπόθεση των υλικών που βγάζουν από τη σήραγγα γίνονται με ανεξέλεγκτο τρόπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου