Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Η "δολοφονία" του Ιορδάνη ποταμού

Απο: TV χωρίς σύνορα

Η έλλειψη νερού είναι η πιο κρίσιμη περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η Ιορδανία, σύμφωνα με το Αljazeera. Η FoEME, η οργάνωση των Φίλων της Γης στη Μέση Ανατολή διοργάνωσε περιοδεία προκειμένου να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τη «δολοφονία» του Ιορδάνη Ποταμού και να μοιραστεί μαζί τους τα αποτελέσματα δύο πρωτοποριακών μελετών που καταλήγουν στον τρόπο σωτηρίας του ποταμού.

Οι μελέτες δείχνουν ότι με συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, το ποτάμι μπορεί να σωθεί και η FoEME προσφέρει το παράδειγμα αυτής της συνεργασίας.

Δυσώδης ρέμα

Η εικόνα του ποταμού είναι θλιβερή. Ο πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο Ιορδάνης ποταμός μοιάζει με ένα στενό καφετί ρέμα που ρέει προς τα νότια. Ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος της FoEME, Gidon Bromberg, εξηγεί γιατί ο ποταμός μετατράπηκε από έναν ορμητικό ποταμό σε ένα δυσώδες ρέμα. 1,3 δις κυβικά μέτρα νερού κυλούσε ετησίως μέσω του Ιορδάνη ποταμού. Είχε 25 μέτρα πλάτος, πλαισιωνόταν από ιτιές και λεύκες και ήταν γεμάτος ψάρια κατάλληλα για κατανάλωση. Το νερό του Ιορδάνη πλέον δεν προέρχεται από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας αλλά από λύματα, μολυσμένα από γεωργικές απορροές.

Οι μελέτες της FoEME είναι οι πρώτες που δείχνουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη της αποκατάστασης του ποταμού. Σύμφωνα με τη μελέτη ποιότητας των υδάτων, ο ποταμός θα μπορούσε να επανέλθει με 400 εκ. κυβικά μέτρα γλυκού νερού ετησίως. Από που όμως θα προέρχεται η απαιτούμενη ποσότητα του νερού; Σύμφωνα με την οργάνωση 220 εκ. κυβικά μέτρα θα πρέπει να παρέχονται από το Ισραήλ, 100 εκ. κυβικά μέτρα από τη Συρία και 90 εκ. κυβικά μέτρα από την Ιορδανία. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται με βάση την ιστορία της εκμετάλλευσης του ποταμού.

«Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει το 46% της ιστορικής ροής του ποταμού. Λόγω δε της ισχυρής οικονομικής του κατάστασης το Ισραήλ μπορεί να επιστρέψει περισσότερο» εξηγεί ο Bromberg.

Η δεύτερη μελέτη της FoEME για την οποία συνεργάστηκαν ένας Ισραηλινός, ένας Ιορδανός και ένας Παλαιστίνιος οικονομολόγος αφορούσε τις ποσότητες νερού που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με διάφορα μέσα αλλά και τη σχέση αποτελεσματικότητας και κόστους. Οι τρεις επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο κυβικών μέτρων νερού θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από τα γλυκά ύδατα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. Το Ισραήλ θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως 800 εκ. κυβικά μέτρα, η Ιορδανία έως 300 εκ. και η Παλαιστίνη έως 100 εκ. κι όλα αυτά με ένα οικονομικά βιώσιμο κόστος. Η οργάνωση ήδη κινείται προκειμένου να επιτευχθεί η συνεργασία Ισραηλινών, Παλαιστινίων και Ιορδανών προκειμένου να επιτευχθεί η σωτηρία του αγαπητού σε όλους ποταμού.

Η όψη και η μυρωδιά του ποταμού δεν ξεγελά. Κατά μήκος του κυλούν τα λύματα 15.000 Ισραηλινών που ζουν στην άνω κοιλάδα του Ιορδάνη, 6.000 Ισραηλινών εποίκων, 60.000 Παλαιστινίων και 250.000 Ιορδανών. «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι το νερό αυτά είναι ιερό» τονίζει ο Bromberg. «Ο Ιορδάνης ποταμός έχει καταντήσει ιερά σκ…τά και το Qasr Al-Yahud – ο τόπος στον οποίο λέγεται ότι βαφτίστηκε ο Χριστός είναι μόλις 100 χλμ μακριά.

Η πολιτική βούληση

Η FοEME είναι πεπεισμένη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Οι μελέτες έχουν εφοδιάσει την οργάνωση με τις πληροφορίες που χρειάζεται. Αυτό που είναι όμως αναγκαίο είναι η πολιτική βούληση. Η οργάνωση έχει αποδείξει ότι η επιμονή, η συνεργασία όλων των πλευρών και η ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το έργο που έχει επιτελέσει FοEME με τα τοπικά συμβούλια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει δημιουργήσει μια δημόσια κατακραυγή για την κατάσταση του Ιορδάνη ποταμού, η οποία τελικά κατέληξε στην απόφαση των τοπικών αρχών στην περιοχή της Θάλασσας της Γαλιλαίας για την οικοδόμηση μίας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων που θα επεξεργάζεται τα απόβλητα και θα χρησιμοποιεί το νερό για άλλους σκοπούς.

Παραδόξως, η εγκατάσταση αυτή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, θα φέρει την εξαφάνιση του ποταμού. Ο Bromberg προειδοποιεί: «Το 2011 ο σταθμός καθαρισμού θα έχει τελειώσει. Το νερό αυτό δεν θα πηγαίνει στον Ιορδάνη ποταμό και αυτή είναι η κύρια πηγή του νερού. Ο χρόνος τελειώνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου