Κυριακή 2 Μαΐου 2010

και στη Λάρισα με το καλό

απο το blog μη μαδάτε τη μαργαρίτα

Έφοδος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Αστυνομίας στις αμμοληψίες στο Εύηνο ποταμό

30 Απριλίου 2010 : Επιχείριση "Εύηνος"

Την Παρασκευή, 30-04-10, Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με επικεφαλή τον Γενικό Επιθεωρητή, κ. Μέρκο, και επίλεκτων σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τραχαίων Ατυχημάτων Αττικής (ΟΕΠΤΑ) και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος Αγρινίου) έκαναν έφοδο στον Εύηνο μετά από σειρά ανιχνευτικών επισκέψεων στην ευρύτερη περιοχή.

Την επιχείρηση συντόνισαν από πλευράς αστυνομίας ο Κώστας Πετρόπουλος, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης του ΥΠΕΚΑ.

Οι εμφανείς εικόνες από παράνομες αμμοληψίες, από τις όχθες του Εύηνου, μέχρι πρότινος γραφικού ποταμού της Αιτωλοακαρνανίας, έως τις εκβολές καταδεικνύουν μια κολοσσιαία οικολογική περιβαλλοντική, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Εύηνο ποταμό, ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της χώρας !

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο εξελίσσονται δραστηριότητες αμμοληψίας σε όλο το μήκος του Εύηνου ποταμού, ενώ σε κεντρική θέση του Δήμου Χάλκειας ένα μεγάλο κοινοπρακτικό σχήμα, που διαχειρίζεται το έργο της Ιονίας Οδού στην Αιτωλοακαρνανία, βρήκε στην κοίτη του ποταμού την εύκολη και κυρίως... δωρεάν λύση για την εξασφάλιση των τεράστιων ποσοτήτων αδρανών υλικών που απαιτούν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Η θέα της «αποθήκευσης» χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών από το ποτάμι έγινε προηγουμένως αιτία να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι και να σταματήσει για λίγες μέρες η αμμοληψία.


Επιβεβαιώθηκε ότι οι αμμοληψίες που γίνονται κατά μήκος του ποταμού, σε ολόκληρη την περιοχή και κυρίως ανάμεσα στα χωριά Αγιος Γεώργιος, Κουτσοχέρι και Τρίκορφο (εξελίσσονται σε μήκος 5 χιλιομέτρων), οι μπουλντόζες και τα άλλα δομικά μηχανήματα αλλάζουν την κοίτη και τη ροή του ποταμού κατά βούληση, ανάλογα την όχθη που βολεύει για τη λήψη των αδρανών υλικών.


Το έργο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει άδεια εκμετάλλευσης πρόσφατα, από τον Μάρτιο του 2010, φαίνεται να έχει ξεκινήσει παράνομα τουλάχιστον πριν από δώδεκα μήνες... όπως αποκαλύπτουν και μαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας ...

Πολύ κοντά στο χωριό «Κουτσοχέρι» και στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκαν τεραστίων διαστάσεων αποθέματα αδρανών υλικών που έχουν «ντανιάσει» τα οχήματα της κοινοπραξίας, που έχουν δημιουργήσει «βουνά» από χιλιάδες κυβικά άμμου και χαλικιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «τσιλιαδόροι ελέγχουν όποιον πλησιάζει προς το εργοτάξιο !
Και το χειρότερο: Κανένας, εδώ κι ένα χρόνο, δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το τι συμβαίνει στο ... εργοτάξιο της κοίτης του Εύηνου, με τη δικαιολογία ότι "μαφία" λιμαίνεται την περιοχή και ότι δεν μπορεί κανείς να παρέμβει...

Για τους παραπάνω λόγους και ειδικότερα γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να στηριχθούν κατηγορίες, πρέπει οι αστυνομικοί να πιάσουν τις μπουλντόζες να φορτώνουν ... οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ζήτησαν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα και διενήργησαν μαζί την "έφοδο" και τους ελέγχους.

Έτσι παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν πίστευαν πια σε καμία επέμβαση "περιπολικού" ή άλλου ελεγκτικού φορέα η καλά σχεδιασμένη επιχείριση πραγματοποιήθηκε και στέφθηκε με επιτυχία.

Η Αστυνομία σταμάτησε και έκανε εξονυχιστικό έλεγχο πάνω από 30 φορτηγά και συνέλανε έξι (6) οδηγούς για παραβάσεις Τροχαίας..., κατάσχεσαν ένα φορτηγό όχημα αποχαρακτηρισμένο, βρήκαν ένα φορτηγό κλεμένο με πλαστές Πινακίδες και παρέπεμψαν όλους τους συλληφθέντες και τα κατασχεμένα φορτηγά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου. Σχηματίστηκε, τέλος, Δικογρφαία για τυχόν παραβάσεις του νόμου 1650/1986...

Παράλληλα οι Επιθεωρητές εξέτασαν έγγραφα και λοιπά στοιχεία που τους παρείχαν εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας και διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις τόσοως προς την έκταση της εκμετάλλευσης, όσο και ως προς το τρόπο διενέργειας των αμμοληψιών. Πρόκειται για έκταση περίπου 600 στρεμάτων η οποία παραχωρήθηκε ΔΩΡΕΑΝ από την Πολιτεία στην Κοινοπραξία για το έργο της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ για εκμετάλλευση 5 χρόνων ποσότητας περίπου 2 εκατομμυρίων κυβικών αμμοχάλικου... Σημειώθηκε ότι για την εν λόγω εκμετάλλευση δεν εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), δεδομένου ότι κρίθηκε αρμοδίως ως συνοδό έργο της Ιονίας Οδού και προωθήθηκε απλά έγκριση μιας απλής Τεχνικής Έκθεσης, τη στιγμή που για άλλες περιπτώσεις εκμετάλλευσης 400 κ.μ. (για παράδειγμα) απαιτήθηκε ΑΕΠΟ !!!

Οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν επίσης σοβαρές ασάφειες ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η εν λόγω Τεχνική Έκθεση και τα σχέδια που τη συνοδεύουν και στην πραγματικότητα ως προς την έκταση όπου επιτράπηκε η εκμετάλλευση !!! Διαπίστωσαν επίσης και σοβαρές παραβάσεις ως προς το τρόπο λειτουργίας του εργοταξίου, το τρόπο αμμοληψίας και εκχερσώσεων κ.ά. Όλα τα στοιχεία θα εξετασθούν και θα συνεκτιμηθούν, παράλληλα με το πλήθος φωτογραφιών και βίντεο, που έχουν ληφθεί. Για τα θέματα αυτά αναφέρθηκε στην κατάθεσή της η Μαργαρίτα Καραβσίλη, ενή τόσο η Αστυνομία, όσο και ο Γενικός Επιθεωρητής ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα Μεσολογγίου, στον οποίο θα αποστείλουν άμεσα όλα τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της επιθεώρησης προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ποινικές ευθύνες...

Από πληροφορίες κατοίκων προέκυψε επίσης ότι έχει παρατηρηθεί σοβαρό πρόβλημα με την απότομη "πτώση" του υδοφόρου ορίζοντα της περιοχής και άλλα σοβαρά ζητήματα που αποδεικνύουν διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής.

Οι Επιθεωρητές θα επικοινωνήσουν άμεσα και με τη Κοινοπραξία για περαιτέρω διευκρινίσεις και θα ολοκληρώσουν την επιθεώρηση πράττοντας τα δέοντα !

Ας σημειωθεί ότι ο υδροβιότοπος του Mεσολογγίου - Aιτωλικού, μαζί με το Δέλτα του Aχελώου και του Eύηνου ή Φίδαρη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Mεσογείου και μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές RAMSAR της χώρας μας. Bρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Ρούμελης, στον Νομό Aιτωλοακαρνανίας. Με έκταση 250.000 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου από τις φερτές ύλες των δύο ποταμών. Οι προσχώσεις τους δημιούργησαν ένα εκτεταμένο σύστημα αβαθών υδάτων, με λιμνοθάλασσες, λασποτόπια, αλμυρόβαλτους, καλαμιώνες, ψαθοτόπια και λουρονησίδες ή αμμοθίνες. στη λιμνοθάλασσα του Mεσολογγίου, στο Δέλτα του Aχελώου, στο Δέλτα του Eύηνου και στα γύρω βουνά (Kουτσιλάρης, Tαξιάρχης, Σκούπος, Kάρδος, Aράκυνθος και Bαράσοβα) έχουν παρατηρηθεί, σε διάφορες εποχές του χρόνου, 276 είδη πουλιών (ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής»- περισσότερα http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=10868968).


Γενικότερα είναι εμφανές το πλήγμα που επιφέρουν οι παράνομες αμμοληψίες του Εύηνου στα παραπάνω οικοσυστήματα είναι κάτι περισσότερο από υπολογίσιμο.
Αβέβαιο και ζοφερό διαγράφεται το μέλλον που επιφυλάσσουν στο άλλοτε γραφικό ποτάμι οι «ανάγκες» της Ιονίας Οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου