Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Βιοδιασπώμενο πλαστικό από λυματολάσπη

Η Αμερικάνικη εταιρεία Micromidas σχεδιάζει να ελέγξει κατά πόσο μπορεί η λάσπη εργοστασίων επεξεργασίας λυμάτων να μετατραπεί σε βιοδιασπώμενο πλαστικό.

Η εταιρεία, που έχει την βάση της στην Καλιφόρνια, θα αρχίσει να πειραματίζεται πάνω στο μηχάνημα που μπορεί να κάνει αυτή τη μετατροπή μέσα στον επόμενο μήνα και μέσα σε διάστημα 5 μηνών ελπίζει να μπορέσει να μεταφέρει αυτό το μηχάνημα σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων.

Εφόσον βρίσκεται ακόμη στο στάδιο εξέλιξης, η εταιρεία δεν ξέρει πόσο θα κοστίσει το σύστημα σε σύγκριση με το πλαστικό PHA (polyhydroxyalkanoates) που παράγεται από γλυκόζη ή φρουκτόζη. Αν πετύχει όμως, το σύστημα θα είναι πολύτιμο σε εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων που το 40% του κόστους λειτουργίας προέρχεται από το χειρισμό της λυματολάσπης.

Η εταιρεία Micromidas είναι μία από τις πολλές εταιρείες που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι πολύτιμο από τα απόβλητα. Για παράδειγμα, η Ostara Nutrient Recovery Technologies σύντομα ανοίγει εργοστάσιο μετατροπής των λυμάτων σε λίπασμα. Στην περίπτωση της Micromidas, η εταιρεία χρησιμοποιεί τον άνθρακα που υπάρχει μέσα στη λυματολάσπη ως πρώτη ύλη για να φτιαχτεί πλαστικό.

Μετάφραση: Δήμητρα Ανδρίτσιου
πηγή: http://news.cnet.com/greentech/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου