Η απόφαση της Ολομέλειας του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των έργων εκτροπής του Αχελώου σηματοδοτεί την επικράτηση της στοιχειώδους λογικής και της νομιμότητας. Στην ουσία της καταδεικνύει δυστυχώς για άλλη μια φορά ότι στην χώρα μας αποφασίζουμε καθυστερημένα για το αυτονόητο, καθώς το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα μνημειώδες παράδειγμα προς αποφυγή μιας αναπτυξιακής λογικής των δεκαετιών του '60 και του '70 που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας. Αν εδώ και χρόνια είχε προωθηθεί μια πολιτική εξοικονόμησης και βιώσιμης διαχείρισης των νερών στη Θεσσαλία, οι αγρότες θα είχαν νερό, ο Πηνειός θα ήταν καθαρός και ποτάμι ζωής και οι δημόσιοι πόροι θα είχαν επενδυθεί αποτελεσματικά αντί να σπαταλώνται σε φαραωνικά και αναποτελεσματικά έργα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έστω και τώρα ζητούν να επικρατήσει η λογική και να τηρήσει η κυβέρνηση τη νομιμότητα, προωθώντας μια πολιτική που δίνει λύσεις ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για το πρόβλημα της θεσσαλικής πεδιάδας μέσα από την προστασία και σωστή διαχείριση των νερών. Αυτό σημαίνει άμεσα έργα τοπικής κλίμακας που θα διασφαλίσουν ότι ο θεσσαλικός κάμπος δεν θα ερημοποιηθεί, σε αντίθεση με την προσμονή για πολλές δεκαετίες των νερών του Αχελώου που έχει οδηγήσει στο να σπαταληθούν εκτός από το νερό και πάνω από 600.000.000 Ευρώ για να γίνει μια τρύπα στο νερό. Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις – υπό την πίεση ισχυρών λόμπυ – προτίμησαν να μοιράζουν υποσχέσεις στους αγρότες και τεράστια ποσά σε λίγες μεγάλες εταιρίες, αντί να ενισχύσουν τις αλλαγές στις καλλιέργειες και στα συστήματα άρδευσης και να χρηματοδοτήσουν μικρής κλίμακας έργα που συγκεντρώνουν τοπικά το νερό της βροχής, ανακυκλώνουν και επαναχρησιμοποιούν το νερό από τους βιολογικούς καθαρισμούς, συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών και προστατεύουν ταυτόχρονα από πλημμύρες. Αυτό δεν είναι μόνο κάτι που επιβάλλει η Οδηγία για τα νερά 2000/60/ΕΚ, ούτε κάτι που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το επιβάλλει η κοινή λογική!
Το Υπουργείο ΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι θα προκηρυχθεί - με καθυστέρηση βέβαια χρόνων- μια διαχειριστική μελέτη όπως προβλέπει η Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά. Η μελέτη φαίνεται ότι θα αφορά στους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας αλλά και της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι σαφές ότι οι κατευθύνσεις της μελέτης πρέπει να είναι μέτρα, έργα και πολιτικές που θα:
-αφήνουν τον Αχελώο στην κοίτη του,
-διασφαλίζουν επάρκεια και καλή ποιότητα νερού και για τις ανθρώπινες κοινωνίες αλλά και για τα οικοσυστήματα
-προωθούν μέσα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες τη σωστή διαχείριση του νερού σε κάθε υδρολογική λεκάνη λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Κάθε άλλη πολιτική που συνεχίζει να συντηρεί το μύθο της “εκτροπής του Αχελώου” θα είναι εγκληματική και γι τη χώρα και για τους αγρότες. Καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει πολιτικό θάρρος και να εξαγγείλει καθαρά και άμεσα τον τερματισμό των έργων εκτροπής, υλοποιώντας παράλληλα έργα που θα διαχειριστούν με βιώσιμο τρόπο τα υδατικά αποθέματα χωρίς να κρύβεται πίσω από μελέτες ή δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν για 30 χρόνια να μιλάμε για εκτροπή του Αχελώου όταν ο θεσσαλικός κάμπος πνίγεται με μια δυνατή βροχή!
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα παρουσιάσουν στις 26 Φεβρουαρίου στη Λάρισα αναλυτικά τις προτάσεις τους για μια βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας, με την ευκαιρία της συνεδρίασης εκεί του Πανελλαδικού τους Συμβουλίου (27-28/2).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου