Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Αχελώος: Απάντηση Οικολόγων Πράσινων Λάρισας στο Νομάρχη Μαγνησίας

Αγαπητέ κ. νομάρχη Μαγνησίας θα θέλαμε να σας συστηθούμε: δεν είμαστε οι «αγαπητοί Οικολόγοι» αλλά οι «αγαπητοί» Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας.
Ενδιαφέρουσα η απάντησή σας και θα συμφωνούσαμε σχεδόν σε όλα εάν… δεν ήταν άσκηση επί χάρτου, σ’ ένα γραφείο μπροστά στα κύματα της θάλασσας.
Ο Αχελώος γι’ άλλη μια φορά γίνεται πασαρέλα υποψήφιων περιφερειαρχών. Η ιστορία γι άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται, ο καθένας που επιθυμεί ν’ αποκτήσει «πόδι» και σε άλλους νομούς της Θεσσαλίας, 30 χρόνων συνταγή.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να ερμηνεύει τον νόμο όμως τον τελικό λόγο έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που απέστειλε 14 ερωτήματα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Ας μην κουράζουμε λοιπόν τους αναγνώστες με ανούσιες κουβέντες για το τι μπορεί να εννοεί ο νομοθέτης.
Δεν σχολιάζετε το γεγονός πως οφείλαμε να έχουμε τις διαχειριστικές μελέτες έτοιμες το αργότερο έως το 2009. Οι προτάσεις είναι όμορφες και τα λόγια τζάμπα, όμως ας αναλογιστεί ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης του.
Για να θεραπευτεί μια ασθένεια δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις και οι μεγάλες ευχές, χρειάζεται διάγνωση, συγκρούσεις και πολιτικό θάρρος. Γιατί σε καμία τοποθέτησή σας στο θέμα του Αχελώου δεν μιλάτε για τις αιτίες που οδήγησαν την Θεσσαλία σ’ αυτό το υδατικό χάλι; Πέστε μας πως φτάσαμε ν’ αντλούμε νερά από την εποχή του Ιπποκράτη; Ποιος είναι ο λόγος που οι γεωτρήσεις φτάνουν τα 500 μέτρα!;
Πέρα από μάντης φαίνεται να είστε και καλός μαθηματικός, προκαταβάλετε τα αποτελέσματα της διαχειριστικής μελέτης (θα ολοκληρωθεί σε 1-2 χρόνια). Σε ποια επιστημονική μελέτη αναφέρεστε όταν λέτε πως «οδηγούμαστε στην ερημοποίηση με μαθηματική ακρίβεια»; Όπως ίσως γνωρίζετε πέρυσι και φέτος η Θεσσαλία πνίγηκε στο νερό καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις και χωρίς ν’ αξιοποιηθεί ούτε σταγόνα καθαρού βρόχινου νερού.
Που βασίζετε το αντεπιστημονικό επιχείρημα πως για να διασωθεί ένα οικοσύστημα θα πρέπει να στερήσουμε νερό και να υποβαθμίσουμε άλλα οικοσυστήματα? Η ερημοποίηση δεν προέρχεται από την μη εκτροπή ποταμών, αλλά απ’ το πότισμα με νερό υψηλής περιεκτικότητας σε άλατα, απ’ την πολύ εντατική καλλιέργεια, απ’ την αποψίλωση των δασών κ.α. Επιπλέον δεν μας εξηγείτε πως ο θεσσαλικός κάμπος θα ξεδιψάσει με το να πέσει το νερό του Αχελώου στον Πηνειό; Όπως ίσως γνωρίζετε, τα τελευταία 30 χρόνια δεν έγινε κανένα έργο υποδοχής και αξιοποίησης του νερού που «θα» έρχονταν από τον Αχελώο. Επίσης πέστε μας πόσο θα στοιχήσουν τα έργα υποδοχής; Μέχρι στιγμής ξοδέψαμε 600 εκ. ευρώ, μήπως είναι καλύτερα να φέρουμε εμφιαλωμένο…?
Ο αγρότης δεν φεύγει από την γεωργία επειδή δεν είχε τον Αχελώο μέχρι σήμερα. Φεύγει γιατί οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ του φόρεσαν θηλιά στο λαιμό, μη δημιουργώντας εθνική αγροτική πολιτική. Έτσι φτάσαμε στο 2010 να μην γνωρίζουμε τι θα σπείρουμε, με ανοιχτές τιμές προϊόντων και πως θα βαδίσουμε στην επόμενη 5ετία. Στην προσπάθειά σας να καλοπιάσετε τους αγρότες υποστηρίζετε τη λανθασμένη άποψη πως η βιοποικιλότητα στον θεσσαλικό κάμπο διαφυλάττεται από τους γεωργούς. Σας πληροφορούμε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την εγκληματική κατασπατάληση των επιδοτήσεων ώθησαν τους γεωργούς σε λάθος κατευθύνσεις, οδηγώντας τους σε απόγνωση. Θα έπρεπε να γνωρίζετε επίσης πως το 2013 το σύστημα επιδοτήσεων θ’ αλλάξει ριζικά την γεωργία. Για ποια βιοποικιλότητα μιλάτε όταν το αγροτικό μοντέλο ανάπτυξης είναι βασισμένο στις μονοκαλλιέργειες, στην εξάρτηση από τις μεγάλες εταιρίες φαρμάκων και σπόρων?
Επιτέλους η χώρα μας θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει το νερό ως εθνικό πλούτο, και όχι εργαλείο αλίευσης ψήφων. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τοπικιστικά συμφέροντα. Τα ποτάμια δεν είναι δωράκια που διεκδικούν λόγο εντοπιότητας ή γειτνίασης δύο περιφέρεις με νικητή αυτόν που έχει μεγαλύτερη εκλογική δύναμη.
Φαίνεται πως ενόψει των περιφερειακών εκλογών το ενδιαφέρον σας για την Θεσσαλία να είναι έντονο. Μήπως όμως θα έπρεπε πριν ασχοληθείτε με το σπίτι του γείτονα θα έπρεπε να λύσετε τα προβλήματα του δικού σας σπιτιού? Θα γνωρίζετε βέβαια πως τα υπόγεια νερά στο Πήλιο μολύνονται από την ύπαρξη διηθητικών βόθρων, τι έχετε κάνει ώστε να προστατέψετε την ποιότητα των νερών? Γνωρίζετε βέβαια πως η Μαγνησία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υφαλμύρωσης του υπόγειου υδροφορέα. Ποια είναι τα έργα που κάνατε ώστε να αξιοποιήσετε τα νερά των ρεμάτων του Πηλίου, ποια ήταν η συμβολή σας στο ότι με τις τελευταίες βροχές πλημύρισαν τα πάντα γύρω από την Κάρλα… εκτός από την Κάρλα?
Κ. Παπατόλια αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για το μέλλον της Θεσσαλίας, θα πρέπει να δοθούν βιώσιμες λύσεις, απαλλαγμένες από πολιτικές φοβίες, που δεν θα εξαρτώνται από μια και μόνη πηγή (τον Αχελώο), να δημιουργηθεί υδατική παιδεία και υποδομές συλλογής και εκμετάλλευσης και της τελευταίας σταγόνας.

τα προηγούμενα δημοσιεύματα για το νήμα της ιστορίας (απο το τελευταίο προς το αρχικό)


2010-02-28 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Αχελώος

2010-02-26 Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, Αχελώος

2010-02-21 Αχελώος Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας

2010-02-19 Αχελώος,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου