Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Αντίστροφη μέτρηση για την Κοπεγχάγη!

Απο την Greenpeace

Λιγότερο από μία εβδομάδα έμεινε μέχρι την έναρξη της Διεθνής Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το Κλίμα! Πλέον όλα τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στη δανέζικη πρωτεύουσα όπου οι ηγέτες του πλανήτη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία ισχυρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα γλιτώσει τον πλανήτη από τις ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές!

Δυστυχώς όμως τα καλά νέα έρχονται κυρίως από τους αδύνατους του πλανήτη. Η Κίνα ανακοίνωσε μονομερή στόχο για τη μείωση της ενεργειακής της έντασης έως το 2020, στόχο που μπορεί να ενισχύσει με την υποστήριξη των ανεπτυγμένων κρατών. Τα πιο φτωχά κράτη υποστηρίζουν μία νομικά δεσμευτική συνθήκη και φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών για τα ανεπτυγμένα κράτη, ενώ τα ίδια ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στον βαθμό που τους αναλογεί.
Αντίθετα οι αναπτυγμένες χώρες συνεχίζουν να προκαλούν εκνευρισμό στην παγκόσμια κοινότητα με τις χαμηλές προσδοκίες τους ενόψει Κοπεγχάγης. Από τη μία η Ευρωπαϊκή Ένωση δε δείχνει πρόθυμη να αναβαθμίσει τον πενιχρό στόχο του 20% (μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990), ένα στόχο που θα τον επιτύχει ούτως ή άλλως, χωρίς να καταβάλει σχεδόν καμία επιπλέον προσπάθεια (συνέχιση του σημερινού τρόπου λειτουργίας - business-as-usual). Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ΗΠΑ, με τον Ομπάμα να δείχνει να φοβάται τη σύγκρουση με το αμερικάνικο ενεργειακό λόμπι, έχουν καταφέρει κάτι ακόμα χειρότερο: Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να θέτει χαμηλότερο στόχο μείωσης των εκπομπών της χώρας για το 2020, από αυτόν που είχε οριστεί για τις ΗΠΑ στο Κιότο για το 2010! Από κει και πέρα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι τουλάχιστον είναι θετικό το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρευρεθεί στην Κοπεγχάγη. Μόνο που δήλωσε ότι θα βρεθεί εκεί στις 9 Δεκεμβρίου (μία ημέρα πριν ταξιδέψει για το Όσλο για την απονομή του Νόμπελ ειρήνης) και πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς θα κάνει στην Κοπεγχάγη εκείνο το διάστημα αφού δε θα βρίσκεται κανείς άλλος ηγέτης εκεί τόσο νωρίς στις συνομιλίες. Όλοι οι ηγέτες θα παρευρεθούν στην Κοπεγχάγη κατά το τέλος των διαπραγματεύσεων, κυρίως στο κρίσιμο τριήμερο 15-18 Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή θα είναι απαραίτητη η παρουσία τους προκειμένου να καθορίσουν την τελική μορφή της συμφωνίας.

Από τις αναπτυγμένες χώρες, πάντως, αξίζει κανείς να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην Νορβηγία, όντας η μόνη βιομηχανική χώρα που έθεσε φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 40% ως το 2020 (πάντα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990). Η Νορβηγία γίνεται έτσι η πρώτη (και μόνη ως τώρα) βιομηχανική χώρα που κάνει αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο: να θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών στα επίπεδα που υποδεικνύει η επιστήμη ως ασφαλή προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.
Ωστόσο η ΕΕ θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να αναβαθμίσει το στόχο της κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου. Καθώς οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη θα βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αντιπροσωπείες των χωρών του ΟΗΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν μία ευκαιρία να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα – που οι ίδιες οι βιομηχανικές χώρες έχουν καλλιεργήσει με τις χαμηλές τους φιλοδοξίες – και να δώσουν μία νέα πνοή στις συνομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου