Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κύκλωμα «ξεπλύματος» τοξικών αποβλήτων, αλά Καμόρα, και στην Ελλάδα

*Δείτε την ταινία Gomorra, trailer εδώ
*κάτι ψιθυρίζεται και για Λάρισα, γιά να δούμε ...

Απο την TV Χωρίς Σύνορα

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης υγρών και στερεών αποβλήτων το οποίο δρα σε Εύβοια, Βοιωτία και Αττική, με επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία τακτικές που εφάρμοζε και η ιταλική μαφία Καμόρα, έρχεται στο φως ύστερα από έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις παραπάνω περιοχές.Η έρευνα για την ανατριχιαστική υπόθεση έγινε όταν εντοπίστηκαν τοξικά απόβλητα στα Οινόφυτα, τη Μεσσαπία, τα Μέγαρα, την Εύβοια αλλά και αλλού. Στην υπόθεση εμπλέκονται μεγάλες βιομηχανίες της χώρας (ορισμένες από την περιοχή του Ασωπού), οι οποίες, υπό την απειλή νέων προστίμων για παράνομη απόρριψη αποβλήτων στο ποτάμι, στράφηκαν στο παράνομο κύκλωμα «ξεπλύματος» τοξικών αποβλήτων για «τακτοποίηση» του προβλήματος. Το κύκλωμα συλλέγει τα απόβλητα που θέλουν να ξεφορτωθούν οι βιομηχανίες, δήθεν για να τα επεξεργαστεί, αλλά αντ’ αυτού τα διοχετεύει σε ανοιχτά λατομεία, ποτάμια, ρυάκια και δάση.

Στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος δηλώνει χαρακτηριστικά στην δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Λίνα Γιάνναρου, «Να πού κρύβονταν οι περίπου 660.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων που παράγονταν στη χώρα, αλλά ουδείς γνώριζε πού κατέληγαν». Ο φάκελος της ανατριχιαστικής αυτής υπόθεσης που απειλεί την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αναμένεται να προωθηθεί σύντομα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Την ίδια ώρα, εγκαταστάθηκε παρατηρητήριο περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στην περιοχή των Οινοφύτων και συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας. Επικεφαλής του προγράμματος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Prolepsis, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας, είναι η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνά Λινού η οποία διευκρινίζει ότι στόχος είναι αρχικά να καταγραφούν τα προβλήματα υγείας των δημοτών των Οινοφύτων και έπειτα όλων των κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή.

Θα ακολουθήσει η εξέταση των παιδιών για χρόνια νοσήματα και στη συνέχεια θα ληφθούν δείγματα που θα σταλούν στο Πανεπιστήμιο Harvard, προκειμένου να ανιχνευθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον οργανισμό τους. «Θα τα αποστείλουμε στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί που μελετούν την επίδραση του ρυπασμένου νερού στον οργανισμό» επισημαίνει η κ. Λινού στην ίδια εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου