Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Αναβάθμιση της ανακύκλωσης στη χώρα μας

Απο το tv χωρίς σύνορα :

Ένα νέο σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασιών εγκαινιάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ήδη υπάρχον σύστημα με τους μπλε κάδους. Το νέο σύστημα στηρίζεται στη μεθοδολογία της διαλογής των υλικών στην πηγή (πλαστικό, χαρτί, γυαλί), μέσω Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.



Τα κέντρα αυτά θα παραλαμβάνουν και θα διαχωρίζουν τα υλικά και στη συνέχεια θα τα συμπιέζουν και θα τα τεμαχίζουν. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όσοι ανακυκλώνουν θα παίρνουν μια απόδειξη με το ανάλογο ανταποδοτικό κίνητρο, που θα μπορούν να εξαργυρώσουν είτε σε συμβεβλημένα καταστήματα, είτε να δωρίσουν το ποσό του ανταποδοτικού κινήτρου για την ενίσχυση φιλανθρωπικών σκοπών.

Στo πλαίσιo του νέου συστήματος προβλέπονται ειδικές δράσεις, όπως συλλογή αποβλήτων συσκευασίας από λαϊκές αγορές και από σημεία υψηλής καταναλωτικής κίνησης. Παράλληλα, θα μπορούν να συμμετέχουν η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που ανακυκλώνουν.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 11 εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης και η ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του 2008 έφτασε το 25% από το 6% που ήταν το 2004. Στόχος είναι μέχρι το 2012 να φτάσει στο 33%, που αποτελεί και το μέσο επίπεδο ανακύκλωσης των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Σχόλιο δικό μας:
Πολύ ωραίο το καινούριο σύστημα ανακύκλωσης αρκεί να λειτουργήσει και σωστά
. Οπωσδήποτε και οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να ανακυκλώνουμε απορρίματα όπως χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί.

Επίσης, καλό θα ήταν να ενημερωθούμε λίγο περισσότερο για την διαχείρηση οργανικών απορριμάτων ή αλλιώς κομποστοποίηση. Τα οργανικά απορρίματα που πετιούνται στους κάδους καλύπτουν περίπου το 50% του συνόλου των σκουπιδιών. Πάνω από 70% από αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν/κομποστοποιηθούν. Η κομποστοποίηση δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι αυτό που κάνανε οι σοφοί παππούδες και οι πατεράδες μας στα χωριά. Δηλαδή, τα κατάλοιπα τροφών (τσόφλια αυγών, φλούδες φρούτων, λαχανικών, κλπ) χρησίμευαν είτε για να ταϊστούν τα ζώα της οικογένειας ή ως λίπασμα στο μποστάνι ή στον κήπο. Απλά τώρα γίνεται πιο οργανωμένα.

Πως γίνεται σήμερα;
Πραγματοποιείται σε ειδικούς κάδους (ταχυανακυκλωτές ή composters) όπου δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες ζυμώσεων και μετατρέπονται τα οργανικά απορρίματα σε "χούμο"(οργανική ύλη). Μετά από διάστημα λίγων μηνών έχουμε παραγωγή λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα σε γλάστρες, κήπους, βιολογικές καλλιέργειες, κλπ. Το λίπασμα αυτό είναι εξαιρετικής ποιότητας
και βελτιώνει την ποιότητα των φυτών μας. Να τονίσουμε ότι η διαδικασία κομποστοποίησης είναι αερόβια (δηλαδή με την παρουσία οξυγόνου) με συνέπεια να μην υπάρχουν οσμές.

Για επιπλέον πληροφορίες, διαβάστε:
http://www.oraelladas.gr/κομποστοποίηση
http://www.biocomposter-gr.com/
http://ecorec.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=73

Είναι απαραίτητο να μειώσουμε τον αριθμό των σκουπιδιών που πετάμε!

Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας

3 σχόλια:

  1. Μεγάλη ιστορία η ανακύκλωση, απ' ότι φαίνεται δεν την πηραμε ποτέ στα σοβαρά, πλησιάζει όμως ο καιρός που θα πρέπει να δωθούν ουσιαστικές λύσεις. Για μικροπολιτικές σκοπιμότητες στη Λάρισα δεν ξεκίνησε ποτέ να δουλεύει, να δούμε απο το νέο έτος τι θα γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα καλά με την ανακύκλωση ....στα χαρτιά και στα προγράμματα της ΕΕ. Ολοι μας διαβεβαίωνουν ότι όλα τα έχουν έτοιμα στα χαρτιά αλλά στην εφαρμογή κάτι συμβαίνει, κάτι που μπορεί να είναι αληθινό εως απλή άγνοια και παράληψη!!!! Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί δεν έχει εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα εκμάθησης ανακύκλωσης και κομποστοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο. Αντί τα κανάλια να παίζουν διαφημήσεις του στύλ να έχουμε φορολογική συνείδηση(μήπως εχει και κανένας από τους νυν και από τους πρώην κυβερνώντες) να μας βομβαρδίζουν καθημερινά με το τι είναι αυτή η ανακύκλωση!!!!! και πόσο απαραίτητο είναι να την εφαρμόζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Θεοδώρα
    Αχχχχ, ν' αγιάσει το στόμα σου! Tα είπες όλα! Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

    Για την κομποστοποίηση ξέρουμε ακόμη λιγότερα απ' ότι για την ανακύκλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή