Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ιτέα: αντιδράσεις για νέο εργοτάξιο-πηγή ρύπανσης


Πριν λίγες μέρες και μετά από καταγγελίες κατοίκων της Ιτέας Γόννων πραγματοποιήσαμε επιτόπια καταγραφή του προβλήματος του εγκαταλελειμμένου εργοταξίου και ενός νέου που πρόκειται να γίνει στην περιοχή.

Διαπιστώθηκαν δύο σοβαρά ζητήματα:
  1. Τα έργα αποκατάστασης δεν έγιναν ποτέ! Έργα που όφειλε να κάνει από το 2003 ο ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. όπως προβλέπονται και από την σύμβαση, με επιτηρητή την Δασική Υπηρεσία. Ένα εργοτάξιο που με τη λειτουργία του δημιούργησε πλήθος προβλημάτων υγείας στους κατοίκους για μια 10ετια και όταν έπαψε να δουλεύει άφησε τα χαλάσματα να στέκουν εκεί.
  2. Το 2ο πρόβλημα αφορά τη δημιουργία του νέου εργοταξίου όπου χωρίς καμία άδεια και καταλαμβάνοντας δημόσια έκταση άρχισε να στήνεται στα όρια του χωριού και σε απόσταση περίπου 100 μέτρων.
Οι κάτοικοι έχοντας το αρνητικό προηγούμενο βλέπουν με τρόμο την προοπτική ενός νέου εργοταξίου που θα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα γεμίζει τα πνευμόνια των παιδιών τους με τόνους σκόνης και θα είναι πηγή 24ωρης ηχορύπανσης!

Έτσι, καλούμε τον κάθε εμπλεκόμενο να δει την ανθρώπινη πλευρά των προβλημάτων αυτών.

Τι ζητάμε να γίνει;

Το παλιό εργοτάξιο είναι ανάγκη να αποκατασταθεί όπως προβλέπεται από τη σύμβαση και το νέο να μεταφερθεί σε μια περιοχή όπου σαφώς θα είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή και θα προκύψει μετά από περιβαλλοντική μελέτη και κοινωνική διαβούλευση και όχι επειδή βολεύει ή στοιχίζει λιγότερο!

Ας μπούμε στη θέση αυτών των κατοίκων που θα είναι υποχρεωμένοι να εισπνέουν όλο το 24ωρο την σκόνη, που θ' ακούν όλο το 24ωρο τον θόρυβο των σπαστήρων. Ποιος λογικός άνθρωπος θα επέλεγε να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σε τέτοιο περιβάλλον;;

Ως Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων της Ιτέας και ν' ασκήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή πίεση ώστε το εργοτάξιο να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή όπου η κοινωνική και περιβαλλοντική όχληση θα είναι η μικρότερη δυνατή.

Το θέμα παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης σήμερα:
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=5910&pid=7&CategoryID=7
http://www.kirikas.com.gr/index.php?itemid=5807

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου