Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Επίκαιρο όσο ποτέ μετά τις μπούρδες των "σοφών" σχετικά με την πυρηνική ενέργεια

Από το TVXS.gr χθές (30.01.09) διαβάσαμε:
H Ακαδημία Αθηνών υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Η Ακαδημια Aθηνών ξύπνησε από το λήθαργο για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολουν τη χώρα και αποφάσισε να ασχοληθεί με την προώθηση πυρηνικών εργoστασίων. Σε πόρισμα της ανοίγει θέμα ίδρυσης πυρηνικών εργοστασίων στην Ελλάδα, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εντονα αντέδρασε το Αντιπυρηνικό Παρατηρητηρίο Μεσογείου (ΑΠΜ).

Συγκεκριμένα το ΑΠΜ π
αρατηρεί ότι δεν έχουν γίνει βήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του, «ξεπερνιέται πολύ γρήγορα το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με το επιχείρημα οτι το ενεργειακό έλλειμμα δεν είναι δυνατό να αποτραπεί ακόμα και μετά την πλήρη αξιοποίηση όλων των πηγών ηλεκτροπαραγωγής».

Όσον αφορά στην ασφάλεια, η Ακαδημία Αθηνών υποστηρίζει ότι είναι αδύνατον να σημειωθεί πυρηνικό ατύχημα σε δυτικού τύπου αντιδραστήρες, ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΜ η παραγωγή ενέργειας από τη σχάση ουρανίου έχει χαρακτηριστεί ως «σχετικά» ασφαλής, γεγονός που δεν αποκλείει την πιθανότ
ητα ατυχήματος.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για το θέμα των πυρηνικών αποβλητων. Το επιχείρημα ότι ο όγκος των απόβλητων θα είναι πολύ μικρός, φαίνεται να μην ευσταθεί, καθώς, ποσότητα μόλις 10 κιλών πλουτωνίου είναι αρκετή για να καταστρέψει μια πόλη ίση με την Αθήνα.


Το ΑΠΜ καλεί την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, να λάβει υπόψη τη γεωπολιτική ρευστότητα της περιοχής μας, καθώς και τις περιορισμένες οικονομικές και τεχνολογικές μας δυνατότητες, που σε συνδιασμό με τη σεισμικότητα μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα «πυρηνική βόμβα» της Μεσογείου.Τον περασμένο Μάιο (που το θέμα ήταν πάλι στην επικαιρότητα- και πότε δεν είναι!) δημοσιεύσαμε την ακόλουθη ανακοίνωση:


(κάντε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε)
Οι θέσεις μας εννοείται πως παραμένουν οι ίδιες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου