Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Πηνειός: μολυσμένος ως το 2015;;


Ο Πηνειός δεν θα καταφέρει μέχρι το 2015 να πληροί τους στόχους της ευρωπαϊκής οδηγίας για την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων. Αυτό αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να το ζητήσουν.

Το θέμα της σοβαρής μόλυνσης του Πηνειού ποταμού και την απουσία ουσιαστικής παρέμβασης των αρμόδιων εθνικών και τοπικών αρχών έφεραν στην επικαιρότητα οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης, Kατερίνα Mπατζελή και Ευαγγελία Tζαμπάζη με ερώτησή τους προς την Επιτροπή.

«Σχετικά με τα προβλήματα ρύπανσης στο ποταμό Πηνειό, η Επιτροπή έλαβε γνώση των προβλημάτων από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για τη λεκάνη απορροής βάσει του άρθρου 5 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (ΟΠΥ), στην οποία οι ελληνικές ανέφεραν ότι ο Πηνειός ενδεχομένως δεν θα καταφέρει το 2015 να πληροί τους στόχους της ΟΠΥ, δηλαδή την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτων» αναφέρει στην απάντησή της η Κομισιόν.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων, η Επιτροπή σημειώνει ότι έργα προστασίας των υδάτων είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση, αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Η Επιτροπή καταγγέλλει επίσης ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την κοινοτική οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη και για αυτό εκκρεμεί σε βάρος της προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαικών Κοινοτήτων.
ΠΗΓΗ: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου