Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Η μηνυτήρια αναφορά των Οικολόγων Πράσινων προς την Εισαγγελία Χίου Επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες


Σας κοινοποιούμε τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Εισαγγελία Χίου για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την καταστρεπτική πυρκαγιά της Χίου.

Μεγάλη η ζημιά για το νησί μας, σε οικολογικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Όλοι όσοι ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη κατάσβεση της φωτιάς ξέρουν ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στην προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου.

Επειδή φοβόμαστε ότι για μια ακόμη φορά η γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, για να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να μην θρηνήσουμε και πάλι τέτοια φαινόμενα στο νησί, αλλά και για να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες σε όσους με την εγκληματική τους στάση ή αδιαφορία άφησαν το νησί μας ανυπεράσπιστο, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε τη μηνυτήρια αναφορά ζητώντας από την εισαγγελία να ελέγξει την ύπαρξη συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών από τους εμπλεκομένους και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του δικαίου.

Μηνυτήρια Αναφορά

Προς
Εισαγγελία Χίου

Χίος 31 Αυγούστου 2012

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες ,

Καταστροφικές είναι συνέπειες για το νησί μας από την πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου. Κάηκαν περίπου 150,000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, μαστιχόδεντρων και ελαιοκαλλιεργειών, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές στην μελισσουργία καθώς και την κτηνοτροφία, προκαλώντας μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή για τον τόπο μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι χάθηκαν περίπου 25-30 τόνοι μαστίχης, περίπου 250,000 μαστιχόδεντρα με μεγάλο βάρος για την οικονομική ζωή του νησιού μας, για το τρέχον αλλά και τα επόμενα έτη. Ο χειμώνας για τις πληγείσες περιοχές προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος, με μεγάλο κίνδυνο διάβρωσης του ήδη προβληματικού εδάφους, πλημμυρών αλλά και ποιοτικής υποβάθμισης του πόσιμου νερού.

Είναι κοινό κτήμα όλων όσων ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη κατάσβεση της φωτιάς ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα στην προετοιμασία μας για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου. Ενδεικτικά σας επισημαίνουμε γεγονότα που έχουν υποπέσει στην αντίληψη μας όπως παρακάτω:
  • Τη μη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής πυρανίχνευσης του Δήμου Χίου θέμα που οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν θέσει με ερώτημα τους στο Δήμο στις αρχές Ιουλίου
  • Τη μη συντήρηση αντιπυρικών ζωνών
  • Τη μη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου
  • Τη μη λειτουργικότητα κρουνών πυρόσβεσης
  • Τις δεξαμενές ύδατος που είτε δεν είχαν νερό είτε ήταν κατεστραμμένες.

Πολλές από τις παραπάνω αδυναμίες θα είχαν αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν όσα είχαν αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Περιφερειακού οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στις 30/4/2012 και αφορούσε «Σχεδιασμό και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων αντιπυρικής περιόδου έτους 2012». Δυστυχώς από ότι φαίνεται πολλά από αυτά που είχαν προγραμματιστεί για την αντιπυρική προστασία του νησιού μας δεν έγιναν. Χαρακτηριστικές είναι και οι καταγγελίες για τα αίτια της καταστροφής από την Πανελλήνια ένωση δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επειδή φοβόμαστε ότι για μια ακόμη φορά η γραφειοκρατία των δημοσίων υπηρεσιών δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά και επειδή δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και πάλι τέτοια φαινόμενα στο νησί μας παρακαλούμε να ελέγξετε για την ύπαρξη συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών από τους εμπλεκομένους φορείς και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες. ( κατάργηση της φράσης για την αποκατάσταση του δικαίου)

Επισυνάπτουμε τα σχετικά έντυπα και δημοσιεύματα εφημερίδων.
Στη διάθεση σας για κάθε άλλη βοήθεια,

Μετά τιμής

Μαρία Μπογή
6972026185
Συντονίστρια ΠΚ Χίου των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου