Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Όχι στην εξόρυξη λιγνίτη!


Περιοδεία των ΟΠ στο νομό Λάρισας ενόψει της συνεδρίασης του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος στην Ελασσόνα στις 8-9 Σεπτεμβρίου

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η αποτροπή της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας κυριάρχησαν στις επαφές που είχε αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, η οποία περιόδευσε στο νομό Λάρισας στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος που θα γίνει στην Ελασσόνα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Συντονιστής της Ε.Γ.,  Γιώργος Τσέκος, ο οργανωτικός υπεύθυνος Στ. Ελλάδας- Θεσσαλίας και μέλος ΠΣ Τηλέμαχος Σπασίδης και η επικεφαλής εκλογικής εκστρατείας 2012, Ιωάννα Κοντούλη.

Η τοπική κοινωνία της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας λένε «όχι στο λιγνίτη» γιατί θέλουν να προστατεύσουν τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα τους, την υγεία τους και τον Όλυμπο και σχεδιάζουν ένα διαφορετικό μέλλον για τα ποιοτικά τους προϊόντα, για τους ίδιους, για τα παιδιά τους και τον Όλυμπο με συγκεκριμένες μελέτες. Επιλέγοντας την Ελασσόνα για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης του ΠΣ, οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουν να σηματοδοτήσουν ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που της έγιναν στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, η Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουμε με επιμονή να καταθέτουμε, τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Πιστεύουμε ότι έχουμε λόγο και ρόλο για την πορεία του τόπου, θεωρούμε ολέθριο σε αυτήν τη συγκυρία να συνεχίσουμε να έχουμε επιλογές που μας οδηγούν στο παρελθόν, παλιά εργαλεία. Ανησυχούμε για την ανάδειξη επιλογών που προτείνονται ως δήθεν καινούριες και αποτυχημένες λύσεις, όπως η επιλογή του λιγνίτη. Παρόλο που μας διαβεβαιώνουν ότι έχει παγώσει το θέμα, εμείς ανησυχούμε, γιατί για πάρα πολλά θέματα, έχουμε πάρει το μήνυμα, έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις που αμέσως διαψευστήκαν.
Προτιμούμε να είμαστε ανήσυχοι και να διαψευστούμε, παρά να είμαστε καθησυχασμένοι και να βλέπουμε το τόπο να καταστρέφεται. Η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος και των ανθρώπων δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη που οραματιζόμαστε εμείς, αλλά εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί για να είναι η ανάπτυξη, σίγουρη, στερεή, ακόμη και αν είναι πιο αργή. Η ενεργή κοινωνίας, ακούει τις φήμες για την εξόρυξη του λιγνίτη και ισχυρή οικονομική δραστηριότητα και υγιέστατα, απαντά, όχι».
Στη συνέχεια, ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΟΠ, Γιώργος Τσέκος, δήλωσε:
«Οι λόγοι που οι Ο.Π. επέλεξαν τον τόπο συνεδρίαση του Π.Σ. που θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Σεπτεμβρίου στην Ελάσσονα είναι προφανείς. Έκτος από την αντίθεση μας για μια τέτοια καταστροφική προοπτική για την περιοχή με την εξόρυξη του λιγνίτη, που ανατρέπει κάθε προσπάθεια στήριξης και σταθερότητας της τοπικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει πρώτιστος η προοπτική διεύρυνσης των υπαρχόντων μορφών ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας αλλά και η διεύρυνση και η δημιουργία νέων μορφών όπως: Εναλλακτικές μορφές ποιότητας και σεβασμού της βιοποικιλότητας της περιοχής με νέα παραγόμενα προϊόντα.. Η ανάγκη αξιοποίησης προστασία, ανάδειξης και προβολής του φυσικού καλούς της περιοχής και κύρια της προστασίας του Ολύμπου, ώστε η κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του να επιφέρει οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινών και την ευρύτερη περιοχή. Η προστασία του ορεινού όγκου να συνδυάζεται με την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής καθώς και με την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον».

Στα πλαίσια αυτών των αναζητήσεων την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου οι Ο.Π. πραγματοποιούν εκδήλωση – Ημερίδα για το θέμα του λιγνίτη. Η εκδήλωση αυτή θα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας. Σε αυτήν την εκδήλωση καλούνται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις μέσα από την παρέμβαση τους Φορείς της Αυτοδιοίκησης, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς της περιοχής καθώς και οι πολίτες . Με στόχο η κοινωνία των πολιτών να αναδείξει και να υποδείξει στην συνέχεια τις δικές της προτάσεις την δική της λογική για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν
με τους τοπικούς φορείς ήταν με την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Καλιόπη Γερακούδη, με το Δήμαρχο Ελασόνας κ. Γιώργο Πασχόπουλο, το Δίκτυο Περραιβία των Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας, με το Γυναικείο Συνεταιρισμό Λιβαδίου, με το τοπικό βιοκαλλιεργητή – οινοποιό στη Μηλέα, συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ειρήνη Καραλαριώτου και με τον Αναπληρωτή διοικητή 5ης υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αθανάσιο Τσάτσο.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της περιοδείας περιελάμβανε:

Δευτέρα 27/8/12

11:00 Συναντήσεις με φορείς της Λάρισας
13:00 Συνάντηση με το Δήμαρχο Ελασσόνας
14:00 Συνάντηση με το Δίκτυο Περραιβία των Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας
15:00 Επίσκεψη Γυναικείο συνεταιρισμό Λιβαδίου

Τρίτη 28/8/12

10:30 Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στα γραφεία των ΟΠ, Βελή 4.
Ακολούθησαν συναντήσεις με φορείς και πολίτες της Λάρισας.


Περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Τσέκος (συντονιστής Ε.Γ ΟΠ) : 6974263574
Κων/νος Κούτσικος (συντονιστής ΠΚ Λάρισας): 2410535589

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου