Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη του Λευτέρη Σιάκη στο Must

Απο το περιοδικό Must

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ζητήσαμε από τον υπεύθυνο των Οικολόγων-Πράσινων Λάρισας, τον Λευτέρη Σιάκη να τοποθετηθεί πάνω σε θέματα που αυτή την στιγμή είναι από τα πιο επίκαιρα στον χώρο της οικολογίας. Μας έδωσε, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, απαντήσεις για τις θέσεις του φορέα που εκπροσωπεί και νομίζουμε ότι αρκετές από αυτές είναι αρκετά ριζοσπαστικές.

Συνέντευξη στον Φώτη Βακιρτζηδέλη
Λευτέρη θα ξεκινήσω με κάτι που άκουσα και μου έκανε εντύπωση. Πετούν οι οικολόγοι φίδια;
Όχι αυτό είναι ένας αστικός μύθος που αναπαράγεται μεταξύ ανθρώπων που δεν κατανοούν τις αιτίες της απότομης αύξησης των φιδιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπάρχει η τάση στους ανθρώπους ν’ απλοποιούμε τις ερμηνείες που δίνουμε όταν έχουμε ελλιπή πληροφόρηση. Όταν αφανίζουμε τους φυσικούς κυνηγούς της οχιάς, δηλαδή τους σκαντζόχοιρους, τις αλεπούδες, τις γάτες κλπ. τότε ως φυσική συνέπεια, μη έχοντας κανέναν εχθρό, ο πληθυσμός των φιδιών αυξάνεται. Άλλωστε είναι αντί-οικολογική πρακτική ν’ απελευθερώνονται ζώα που μπορεί ν’ αλλοιώσουν την ισορροπία των πληθυσμών.

Πως βλέπετε το υδατικό μέλλον της Θεσσαλίας;
Το υδατικό μέλλον της Θεσσαλίας και όλης της χώρας είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα κληθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε καθώς με μικρόψυχες και μικρόνοες πολιτικές οδηγηθήκαμε στην αντιφατική εικόνα: τον χειμώνα να πνιγόμαστε και το καλοκαίρι να στεγνώνουμε. Δυστυχώς ακόμη και η νέα γενιά πολιτικών, συνεχίζει να χρησιμοποιεί πολιτικά τεχνάσματα παλαιότερων χρόνων με σκοπό την αλίευση ψήφων. Λείπει η ψύχραιμη επιστημονική ματιά που θα δίνει λύσεις απαλλαγμένες από μικροπολιτικές φοβίες και συμφέροντα. Ένα παράδειγμα είναι η εκτροπή του Αχελώου όπου έχει, λανθασμένα και αντιεπιστημονικά, ταυτιστεί με το ξεδίψασμα του θεσσαλικού κάμπου. Έχω θέσει αρκετές φορές το ερώτημα χωρίς να πάρω καμιά απάντηση: τι θα γινόταν το νερό του Αχελώου εάν το είχαμε πέρυσι, πως θα το εκμεταλλευόμασταν, που θα το αποθηκεύαμε; Η προφανής απάντηση είναι πως αντί να χύνεται στο Ιόνιο θα χύνονταν στο Αιγαίο, αφού δεν έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια κανένα έργο υποδοχής και εκμετάλλευσης του «θαυματουργού» νερού του Αχελώου. Άλλο ένα δείγμα αποσπασματικής αντιμετώπισης του υδατικού ζητήματος της περιοχής μας είναι η λίμνη Κάρλα, αποξηράνθηκε για δήθεν περιβαλλοντικούς λόγους και αφού είδαν πως κατέστρεψαν μια ολόκληρη περιοχή την ξαναφτιάχνουν κουτσουρεμένη, ακριβή και με πολλά προβλήματα πχ να μαζεύει τα βρομόνερα του Πηνειού, να πλημμυρίζουν τα διπλανά χωράφια κλπ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχοντας ένα πλούσιο επιστημονικό δυναμικό προτείναμε εφικτές λύσεις για το υδατικό μέλλον της Θεσσαλίας, που όμως σκοντάφτουν στις μικροπολιτικές ανοησίες.

Ποια η θέση των Οικολόγων Πράσινων για τους Μεσογειακούς αγώνες;
Ο αθλητισμός μπορεί να δώσει πολλές ευκαιρίες και αρκετή έμπνευση, δυστυχώς όμως οι ευκαιρίες αφορούν λίγους και η έμπνευση εξαντλείται στα καλά συμβόλαια. Ενώ με τους Ολυμπιακούς μας δόθηκε ευκαιρία να δημιουργήσουμε υποδομές και αθλητική κουλτούρα στους νέους, αυτό που έμεινε στο τέλος ήταν η πικρή γεύση της ντόπας, τα σκάνδαλα, οι μίζες και ένα τεράστιο οικονομικό χρέος. Δυστυχώς φοβάμαι πως κάτι ανάλογο, σε μικρότερη κλίμακα, θα συμβεί με τους Μεσογειακούς αγώνες. Θα ήμασταν σύμφωνοι στην διεξαγωγή τους εάν οι υποδομές που θα δημιουργούνταν εξυπηρετούσαν την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και όχι μόνο την ανάπτυξη κάποιων εργολάβων. Που εξυπηρετεί για παράδειγμα ένα κοπηλατοδρόμειο στην Κάρλα; Πόσοι είναι αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουν μετά τους αγώνες και πως αυτό θ’ αναπτύξει την περιοχή; Αν όμως δημιουργούνταν υποδομές εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Κάρλας πχ ποδηλατοδρόμοι, γίνονταν δεντροφυτεύεις σε όλη την διαδρομή, δίνονταν κίνητρα στους ντόπιους παραγωγούς να παράγουν ποιοτικά προϊόντα όλα αυτά θα έδιναν προστιθέμενη αξία στην περιοχή κάνοντάς την βιώσιμη και πρότυπο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού.

Έχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι θέση για άλλα θέματα εκτός της οικολογίας;
Φυσικά και οι θέσεις μας δεν εξαντλούνται στην διατύπωση μιας θεωρητικής ανεφάρμοστης άποψης αλλά σε καλοδουλεμένες και εφαρμόσιμες πρακτικές στην οικονομία, ανθρώπινα δικαιώματα, ενέργεια, περιβάλλον κα. Τα Πράσινα κόμματα έχουν αυξήσει την δύναμη τους σε όλη την Ευρώπη, σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχουν και σε κυβερνητικούς σχηματισμούς. Είναι πολύ εύκολο να λες τραγούδια έξω απ’ τον χορό, τα δύσκολα αρχίζουν όταν καλείσαι να χορέψεις. Πρόσφατα προτείναμε λύσεις για την έξοδο από την κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική άλλα κοινωνική και περιβαλλοντική. Από τα πρώτα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν είναι η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικότερα του σιδηροδρόμου, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του οικογενειακού εισοδήματος πάει στις μετακινήσεις. Τα συλλογικά αγαθά θυσιάζονται στο όνομα της κρίσης με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι, οδηγώντας έτσι όλο και μεγαλύτερες ομάδες σε βίαια και απρόβλεπτα ξεσπάσματα. Προτείνουμε στροφή στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με έμφαση στην ποιότητα και την ιδιαιτερότητα, με επώνυμα προϊόντα. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις ως χώρα για εισροή πλούτου από το εξωτερικό, καλύπτοντας τις διαχρονικές ανάγκες του ανθρώπου για καθαρή τροφή, για πράσινη ενέργεια, και ποιοτική ψυχαγωγία. Σε επίπεδο Ευρώπης θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης ώστε να μην χρειάζεται η εμπλοκή του ΔΝΤ. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν όλες οι θέσεις μας στο πλαίσιο μιας συνέντευξης, όμως εάν κάποιος ενδιαφέρεται να πάρει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.ecogreens.gr

Έχει ο πολίτης δύναμη ν’ αλλάξει τα πράγματα γύρω του;
Από τις παρεμβάσεις μας σε τοπικό επίπεδο φάνηκε πως όταν οι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους μπορούν να φέρνουν αποτελέσματα. Δυστυχώς η πλειοψηφία των πολιτών εξαντλεί την αντίδρασή της στις συζητήσεις ενός προβλήματος. Αρκεί σε κάποιον ν’ ακούσει το πρόβλημά του σε εκπομπή στην τηλεόραση και εκεί σταματάει η αντίδρασή του. Είναι χρήσιμη και απαραίτητη η δημοσιοποίηση ενός προβλήματος όμως αυτό δεν δίνει λύσεις. Χρειάζεται στρατηγική, υπομονή και συνέπεια. Θυμάμαι πως όταν μια ομάδα πολιτών ασχοληθήκαμε με το θέμα των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το θέμα έμεινε για πάνω από 6 μήνες στην επικαιρότητα, έγινε αρκετή δουλειά σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Οι πολίτες έχουν δύναμη όταν αφήνουν το τηλεκοντρόλ και ενώνουν τις δυνάμεις τους, φανταστείτε ένα καταναλωτικό κίνημα αποτελούμενο από 50.000 ή 100.000 πολίτες που θ’ αποφάσιζε να μην αγοράζει ένα προϊόν είτε γιατί είναι ακριβό είτε γιατί είναι μεταλλαγμένο.

Έχει αυξηθεί η οικολογική συνείδηση των πολιτών;
Λανθασμένα πολλοί νομίζουν πως το περιβάλλον έχει ανάγκη την προστασία μας, ενώ στην πραγματικότητα ο άνθρωπος έχει ανάγκη προστασίας απ’ το περιβάλλον. Η φύση έχει άπειρους μηχανισμούς προστασίας και όχι πάντα ήπιους και ευχάριστους. Όταν κάψουμε ένα δάσος, στην περιοχή θ’ αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες, που θα κάνουν δύσκολη την διαβίωση στον υπεύθυνο της πυρκαγιάς. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα φέρει εξάτμιση, που με την σειρά της θα φέρει πλημμύρες και θα πνίξει τον υπεύθυνο της πυρκαγιάς. Τα πολλά νερά θα φέρουν, αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους κάνοντάς τα άγονα, διώχνοντας αυτόν που προκάλεσε την φωτιά, και ο κύκλος της προσαρμογής της φύσης συνεχίζεται τιμωρώντας τον υπεύθυνο. Για αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε λύσεις που περιλαμβάνουν την παράμετρο του περιβάλλοντος, δεν μπορείς να ξεκόψεις την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα, την υγεία κ.α. από το περιβάλλον. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε πως το περιβάλλον δεν έχει την ανάγκη του ανθρώπου άλλα ο άνθρωπος έχει την ανάγκη ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος τόσο πιο γρήγορα θα μάθουμε να σεβόμαστε, να συμβιώνουμε και να συνεργαζόμαστε για το δικό μας καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου