Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης το κάστανο Μελιβοίας

Τη διαδικασία αναγνώρισης του κάστανου Μελιβοίας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, προοπτική που θα ενισχύσει τη θέση του προϊόντος τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά ξεκίνησε ο δήμος Μελιβοίας σε συνεργασία με τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Πρόκειται για την πρώτη αίτηση αναγνώρισης πανελλαδικά για την καταχώρηση του συγκεκριμένου προϊόντος στον ευρωπαϊκό κατάλογο των προϊόντων Π.Ο.Π., που υπέβαλε προ ημερών επίσημα ο δήμαρχος Μελιβοίας Αντώνης Γκουντάρας στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλη Καρχιμάκη Στη συνάντηση ο κ. Γκουντάρας συνοδευόμενος από το συνεργάτη του γεωπόνο Δημ Γκαλιάκη κατέθεσαν στον υφυπουργό μαζί με την αίτηση έναν ογκώδη φάκελο υποστήριξης της προσπάθειας ζητώντας τη στήριξη του υπουργείου για τη θετική της έκβαση σε μια περίοδο που αναδεικνύεται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής ως κυρίαρχη κατεύθυνση η παραγωγή και η διάθεση επώνυμων προϊόντων.

Ο φάκελος περιλαμβάνει μια εμπεριστατωμένη ιστορική διαδρομή για την παραγωγή καστάνου στο δήμο Μελιβοίας καθώς και για την (τεράστια) συμβολή του στην τοπική οικονομία, παλιά τιμολόγια διακίνησης της παραγωγής, αναλυτικές μετρήσεις για την ποιοτική κατάταξη του κάστανου Μελιβοίας συγκριτικά με το κάστανο Πηλίου και Νάουσας προκειμένου να αποδειχθεί η διαφορετικότητά του καθώς και συγκεκριμένες δράσεις για την εντατικοποίηση της καλλιέργειας, τη βιολογική καταπολέμηση του έλκους, τη βιολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας με εγκατάσταση δικτύου φερομονικών παγίδων, που αύξησαν την παραγόμενη ποσότητα και κράτησαν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την ποιότητα.

Από την πρώτη ανάγνωση τόσο οι συνεργάτες του υφυπουργού όσο και ανώτατοι υπάλληλοι του υπουργείου χαρακτήρισαν τον φάκελο ιδιαίτερα ικανοποιητικό και διαβεβαίωσαν το δήμαρχο Μελιβοίας για την έναρξη της διαδικασίας που περιλαμβάνει την διερεύνηση της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς για την ύπαρξη καστάνου με τα ίδια χαρακτηριστικά που διαθέτει το κάστανο Μελιβοίας πριν προωθηθεί για την έκδοση της τελικής απόφασης καταχώρησης του προϊόντος.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μιχ. Καρχιμάκης διαβεβαίωσε τον κ. Γκουντάρα για τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην παραγωγή και διακίνηση επώνυμων ελληνικών προϊόντων, που αποτελεί κυρίαρχη κατεύθυνση για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Άλλωστε την ίδια ημέρα της συνάντησης η υπουργός μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε το υπουργείο για την προώθηση της Μεσογειακής διατροφής εξήγγειλε την προώθηση ενός σήματος ποιότητας για τα ελληνικά τρόφιμα που αποτελούν τη μεσογειακή διατροφή.

«Ο Δήμος Μελιβοίας όχι μόνο ενισχύει με κάθε τρόπο αλλά και πρωτοστατεί στην προσπάθεια καταχώρησης του καστάνου στον κατάλογο των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης γιατί εάν επιτύχουμε την αναγνώρισή του θα βελτιωθεί σημαντικά η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών μας για τη διάθεση ενός προϊόντος με αναμφισβήτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά» επισήμανε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της προσπάθειας.

ΕΠΩΝΥΜΟ ΚΑΣΤΑΝΟ

Η οικονομική διάσταση της καλλιέργειας έπεισε τη δημοτική αρχή ώστε σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας να ξεκινήσει πριν 4 περίπου χρόνια μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η καλλιέργεια είναι παραδοσιακή. Τα στοιχεία της καλλιέργειας στην περιοχή περιγράφονται συνοπτικά σε ειδικό φυλλάδιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού όπου αναφέρεται:

«Η παραγωγή καστανού στη περιοχή του Δήμου Μελιβοίας ανέρχεται στους 1.200 τόνους περίπου με αυξητικές τάσεις, αποτέλεσμα της ανανέωσης των καστανεώνων που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Περίπου 9.200 στρ. καστανεώνων και καστανοδασών υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου με τα κασταναριά ή οπωρώνες να κυριαρχούν.

Τα πλούσια χώματα του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου σε συνδυασμό με την Αιγαιοπελαγίτικη αύρα δημιουργούν τις ιδανικότερες συνθήκες για την παραγωγή προϊόντων αρίστης ποιότητας. Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας, η βιολογική καταπολέμηση των ασθενειών, το μεράκι και η εμπειρία των αγροτών, αφενός αύξησαν την παραγόμενη ποσότητα και αφετέρου κράτησαν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την ποιότητα. Το κάστανο στην περιοχή του δήμου αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό άξονα ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην ευημερία των κατοίκων. Τα κάστανα Μελιβοίας είναι πασίγνωστα για την ποιότητα τους, τη λάμψη, το μέγεθός και τη γεύση τους»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκεντρώθηκαν ιστορικά στοιχεία, αναφορές περιηγητών, καλλιεργητικές πρακτικές ώστε με τη βοήθεια του γεωπόνου μελετητή Γιάννη Καραστέργιου να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο υλικό και να κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φάκελος για την αναγνώριση του κάστανου ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ή Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης

από Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου