Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων Λάρισας με την περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τις χωματερές

Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας κ Κακάτσιου Θ., κ. Ανδρίτσιου Δ. και Σιάκης Λ. συναντήθηκαν σήμερα 11/6 με την περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Γερακούδη Κ. και έθεσαν το σοβαρό πρόβλημα των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων που αντιμετωπίζει το σύνολο των δήμων όλης της Ελλάδας. Τα λεγόμενα «μπάζα» προερχόμενα κυρίως από Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.), προϊόντα γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων (κλαδιά, συσκευασίες φυτοφαρμάκων, κοπριά κλπ), αποτελούν βόμβα στις τοπικές κοινωνίες, καθώς υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την αξία της περιοχής και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία. Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων τόνισαν την ανάγκη να δράσουμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση της άμεσης και κυρίως της μακροχρόνιας ορθής διαχείρισης του σοβαρού αυτού ζητήματος.


Οι ετήσιες ποσότητες των Α.Ε.Κ.Κ. στη χώρα μας (αποτελούμενα από σκυρόδεμα σε ποσοστό 60-70%, τούβλα 30-35% και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, σε ποσοστό 5-10%) υπερβαίνουν τους 25 εκατομμύρια τόνους! Υπολογίζοντας μόνο τη νόμιμη, ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα. Μπορεί να φανταστεί ο καθένας πόσο θ’ ανέβαινε ο αριθμός υπολογίζοντας και τις μη νόμιμες δραστηριότητες.

Μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας πρότειναν τα παρακάτω:

  • Να υπάρξει αποφασιστικότητα επιτέλους στην επιλογή χώρου διαχείρισης και να ληφθούν παράλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος (καταστολή σκόνης, περιμετρική δεντροφύτευση, κλπ)
  • Να εναποτίθενται εκεί υπό καθεστώς προσωρινής 6μηνης εναπόθεσης τα οικοδομικά απόβλητα, ώσπου να οριστικοποιηθεί το σχετικό Π.Δ., με έλεγχο εισόδου, μέτρηση ποσοτήτων, με την δέσμευση από τους υπόχρεους ότι με δικά τους έξοδα θα αποκαταστήσουν το συγκεκριμένο χώρο και πρόβλεψη αποκατάστασης των παράνομων αποθέσεων.
  • Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία διαλογής και ανάκτησης υλικών στον χώρο αυτόν (μετάλλων, ξύλου, πλαστικού, αδρανών).
  • Να ενεργοποιηθούν άμεσα οι οικονομικοί παράγοντες – υπόχρεοι της περιοχής ώστε να συμβληθούν και να οργανώσουν σύστημα συλλογικής διαχείρισης ΑΕΚΚ. Τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ θα πρέπει να προβλέπουν διαλογή αυτών των υλικών στην πηγή τους, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατόν επαναχρησιμοποίηση αυτών των υλικών.
  • Να εφαρμοστούν οι κυρώσεις της νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις, δηλαδή η επιβολή τουλάχιστον των προστίμων για την παράνομη απόρριψη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Ν’ αποκατασταθούν όλοι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης Α.Ε.Κ.Κ. και ν’ ανακτηθεί ο μέγιστος όγκος τους προς επαναχρησιμοποίηση.
  • Ν’ αναλάβουν οι δήμοι πρωτοβουλίες ώστε να κομποστοποιούνται (γίνονται λίπασμα) τα υποπροϊόντα των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, είτε αφορούν τους οικιακούς χρήστες είτε τους επαγγελματίες.

Η κ. Γερακούδη δεσμεύτηκε να προωθήσει και να στηρίξει όσο μπορεί την όλη προσπάθεια καθώς όπως είπε «το περιβάλλον αφορά όλους μας και όλοι μας θα πρέπει να δώσουμε λύσεις», επίσης δεσμεύτηκε να μεριμνήσει στην αποκατάσταση του παλιού λατομείου που χρησιμοποιείται ως χωματερή μεταξύ της Χάλκης και Πλατυκάμπου.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Λάρισας τόνισαν πως η βιώσιμη αντιμετώπιση του θέματος μπορεί να επιτευχθεί με τη μέγιστη δυνατή επαναχρησιμοποίηση / ανακύκλωση των Α.Ε.Κ.Κ. και την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων. Καθώς ο καθένας μας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης, καλούν τον καθένα ν’ αναλάβει δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου